Moestuinbloemen: van akelei tot Afrikaantje

moestuinbloemen

Mijn allergrootste liefde is de moestuin, maar die liefde gaat hand in hand met mijn fascinatie en bewondering voor bloemen. Een tuin zonder bloemen is als een café zonder bier, zo simpel is dat. En omdat ik vind dat groenten, kruiden en fruit perfect gecombineerd kunnen worden met bloemen, som ik hieronder graag een aantal van mijn favorieten op.


Afrikaantjes of stinkertjes (Tagetes)
Ik geef het toe, ik ben lange tijd niet zo’n fan geweest van de inmiddels stokoude Afrikaantjes. Opa had ze altijd in de tuin groeien – omwille van hun eigenschap bodemaaltjes te weren natuurlijk – en ik herinner me nog duidelijk dat ik ze toen al maar niets vond. Ik vond ze te opzichtig en oubollig. Toch heb ik ze op een of andere manier weten te appreciëren. Ze krijgen jaarlijks een plekje in de moestuin en dragen bij tot een mooie ecologische moestuin. Voornamelijk de kleinbloemige variëteiten vind ik het leukst. Ze combineren probleemloos met zowat alle andere bloemen en zijn iets verfijnder in het groter geheel. Ja, mijn oog wil ook wat :).

Tagetes of Afrikaantjes
Tagetes of Afrikaantjes: klein en delicaat

Akelei of Aquilegia
Deze voorjaarsbloeiende vaste plant is misschien wel de bloem waarvan ik het meest houd. Je vindt ze in heel veel kleuren en ook het blad is vrij decoratief, met zijn rondingen en donkere kleur. De bloemen, die op een lange bloemsteel hangen, lijken met wat fantasie op kleine neerhangende belletjes. Zo mooi, zo delicaat. De plant komt voornamelijk in de vaste plantenborder voor, maar vermits ik altijd een beetje rebelser ben, geef ik ze ook een plek in de moestuin. Wat een weelde, in de lente.

Akelei of Aquilegia
Akelei of Aquilegia: een witte variant die – afhankelijk van het zonlicht – ook roze kleurt

Oost-Indische kers of Tropaeolum majus
Deze bloem mag dan wel niet zo vernieuwend zijn, toch vind ik dat ze terecht tot mijn favorieten mag gerekend worden. Deze plant en bloem is in elk opzicht een goede keuze voor je moestuin. De bloemen en bladeren zijn eetbaar én de plant fungeert als zogenaamde vangplant voor de bladluizen in je tuin. Twee vliegen in een klap, stel je voor. Ik durf Oost-Indische kers ook te gebruiken als bodembedekker tussen de andere gewassen. Het ziet er bijzonder mooi uit, al die kleuren, en je voorkomt dat het onkruid vrij spel krijgt. Akelei is niet eetbaar en bij gevolg giftig.

Oost-Indische kers of Tropaeolum majus
Oost-Indische kers of Tropaeolum majus: hier gecombineerd met paarse boerenkool

9 reacties op “Moestuinbloemen: van akelei tot Afrikaantje

  • sleurs Rob zegt:

   wanneer kom je eens in Overpelt (Tuinhier Overpelt 600 leden).
   Wij zorgen voor lokatie .

   tel 0495/5454384
   R.Sleurs
   secr. Tuinhier Overpelt

  • Angelo Dorny zegt:

   Ik vrees dat je dit niet kunt vermijden, Theresa. Oost-Indische kers is een zogenaamde vangplant. Ze lokt van nature uit bladluizen.

 1. Van de Velde Vik zegt:

  Toch best even bij de bloemen in de moestuin vermelden dat de akelei,hoe mooi ook,giftig is en vooral in combinatie met andere wel eetbare bloemen voor vergissingen kan zorgen.
  Groe(n)tjes,
  Vik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *