3 bijzondere kruiden

Heb jij ooit al gehoord van oesterblad, zilverzuring of Mexicaanse dragon? Neen? Zet je schrap, want voor alles is een eerste keer. Toch? Deze kruiden zijn erg geschikt om in salades te verwerken en ze zijn ontzettend makkelijk om zelf te kweken. Je kunt ze in de kruidentuin planten, of je kunt ze in een pot op je terras of balkonnetje houden. Mijn persoonlijke favoriet is het oesterblad. Werkelijk ongelofelijk hoe herkenbaar de smaak is. Je smaakt oesters, jawel. Een overzicht.

1. Zilverzuring of Spaanse zuring
Deze plant wordt ook wel de ‘Granny Smith’ van de kruidentuin genoemd. Net zoals de appel smaakt dit kruid zuur, en is de bladstructuur knapperig. Je plant in het voorjaar, vanaf maart en april en je oogst al een maand later. Je plukt de blaadjes om in salades of koude bereidingen te verwerken, want dan zijn ze het lekkerst. Zilverzuring blijft laag bij de grond groeien, tot de bloemen verschijnen – dan gaat de plant de lucht in. Uiteindelijk wordt de plant makkelijk een meter hoog. Zaait zichzelf elk jaar uit.

2. Mexicaanse dragon of Tagetes lucida
Is, in tegenstelling tot wat je van de naam zou verwachten, geen familie van dragon maar van de Tagetes of Afrikaantjes. Deze eetbare plant produceert fijne, lancetvormige blaadjes die bijzonder lekker zijn in salades. De smaak is licht zoet en anijsachtig. Je plant vanaf eind april en mei en je oogst de hele zomer lang. Mexicaanse dragon is niet winterhard.

3. Oesterblad/kruid
Oesterblad, of ook wel oyster leaves genoemd, is een vaste kustplant die oorspronkelijk langs de Schotse kustlijn groeit. Maar ook de Groenlanders en IJslanders eten de plant al eeuwen. De plant is familie van het komkommerkruid en opvallend door zijn gedrongen groeiwijze en eetbare bladeren. Oesterblad groeit oppervlakkig en kruipt over de bodem. Ze produceert zilverkleurige, toch blauwgroene bladeren die rond en lepelachtig lijken te zijn. Hij bereikt een hoogte van amper 15 tot 20 centimeter en bloeit in de zomer met felblauwe en soms paarse bloemen. De bladeren, maar ook de bloemen zijn eetbaar en kunnen de hele zomer worden geoogst en verwerkt. De smaak is ziltig, de gelijkenis met oesters verbazingwekkend goed. Je eet ze rauw in salades of je bakt ze kort als roerbakgroente. Oesterblad is een koudekiemer en zaai je vanaf maart tot eind mei, waarna ze voor een 4 tot 5 weken de koelkast in gaan. Of je laat een moederplant elk jaar uitzaaien, dan komen ze vanzelf weer tevoorschijn na de winter.

2 reacties op “3 bijzondere kruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *