3 ideale startersgroenten voor de moestuin

startersgroenten voor de moestuin

Ben je helemaal klaar voor je eerste moestuinavontuur? Mooi zo. Met deze 3 startersgroenten gaat het vanzelf (enfin, toch bijna). Makkelijk te zaaien, zeker van een oogst en meestal zonder veel problemen te telen. Een moestuin voor beginners, zeg maar.

1. Radijs
Een radijs is zeer snel oogstklaar, wat van dit gewas meteen een uitstekende startersgroente maakt. Je zaait radijsjes meteen in de vollegrond. Meestal vanaf februari in de kas en vanaf maart buiten. De kleine zaden kun je doorgaans dicht op elkaar zaaien, om ze later uit te dunnen. Zaai in rijtjes en houd de grond vochtig. Radijsjes kiemen al na gemiddeld 5 tot 7 dagen en zijn al oogstklaar na 5 tot 6 weken. Ziekten en belagers heeft het gewas nauwelijks. De radijs is een typische voorjaarsgroente. Hoe vroeger je zaait, hoe beter de oogst. Langdurige droogte leidt tot uitdroging en het opschieten van de plant.

radijsjes kweken
Vers geoogst zijn radijsjes het lekkerst, en het pittigst.

2. Courgette
Je verwacht het misschien niet, maar courgettes zijn uitstekende startersgroenten. Je zaait ze vanaf april in potjes om vanaf half mei in de moestuin te planten. Courgettes zijn namelijk vorstgevoelig. Je kunt ook meteen buiten zaaien, maar dan is het aangeraden om dat pas vanaf mei te doen. Een courgetteplant wordt groot, heel groot. Houd daar rekening mee. De plant kan met gemak een diameter van 1 meter en meer hebben. Zet hem op een plek waar hij andere gewassen niet hindert. Slakken zijn de grootste belagers, valse meeldauw de meest voorkomende schimmel. Je oogst courgettes van juni en juli tot eind september en begin oktober. Je plukt met gemak 20 tot zelfs 30 vruchten per plant. Daar kun je al heel wat mondjes mee te eten geven, niet?

courgettes telen in de moestuin
Courgettes zijn het lekkerst als je ze vroeg oogst. 10 tot 15 centimeter is ideaal. Al wat groter is moet helaas aan smaak inboeten.

3. Erwt
De erwt is een rasechte lenteprinses. Wonderbaarlijk hoe ze al zo vroeg het beste van zichzelf kan geven. Je zaait vanaf februari in de kas, of vanaf maart buiten, in de openlucht. Erwten kunnen over het algemeen wat koude verdragen. Vriest het ‘s nachts alsnog hevig, dek de planten dan af met een vlies-of vriesdoek. Je kunt ervoor kiezen om struikerwten te planten, of je gaat voluit voor een klimmer. Aan jou de keuze. Houd er echter wel rekening mee dat klimerwten ruim 2 meter hoog kunnen worden en ze dus extra steun nodig hebben. De plant bloeit met roomwitte bloemen, en er zijn zelfs exemplaren te vinden die roze en paarse bloemen produceren. Je oogst vanaf april en mei, juni en begin juli, daarna houdt het op.

erwten telen in de moestuin
Erwten zijn het zoete snoepje van de moestuin. Wedden dat je er niet in slaagt om ze allemaal in één keer naar binnen te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *