3 tips om de tomatenplaag te voorkomen

Hallo iedereen, fijn jullie hier weer te verwelkomen. De afgelopen weken waren nat en te koud voor deze tijd van het jaar. Hoewel regen het liquid sunshine wordt genoemd is het in geval van tomaten een probleem. Water op de bladeren of een te hoge luchtvochtigheid kunnen voor de befaamde tomatenplaag of Phytophthora infestans zorgen. Daarom vandaag mijn 3 tips om de schimmel te voorkomen in de serre of kas.

Wat is Phytophthora?
Simpel: een schimmel. En niet zomaar een. Een schimmel die je hele teelt in 1 ruk ziek kan maken. Het verspreidt zich door de lucht en kan van aardappelen op tomaten en omgekeerd overgaan. Aangetaste delen worden bruin en zwart, met typische vlekken op de bladeren, steel en uiteindelijk ook vruchten als gevolg.

3 TIPS:

 1. Luchtcirculatie
  Ik val ongelofelijk in herhaling, maar luchtcirculatie is alles. Zeker wanneer de luchtvochtigheid hoog is, is het belangrijk om vocht op je planten zo snel mogelijk te laten opdrogen. Creëer dus voldoende lucht tussen je planten. Zorg dat ze niet helemaal bedekt zijn met bladeren, maar haal hier en daar wat exemplaren weg die in de weg hangen. Haal ook alle bladeren weg tot minimaal de eerste tros. Bladeren die elkaar hinderen hoef je trouwens niet meteen helemaal weg te knippen. Ik halveer de bladeren hier en daar. Zo raken ze elkaar niet, maar kunnen ze toch aan fotosynthese blijven doen.
 2. Basaltmeel of lavameel
  Tijdens extreem vochtige periodes gebruik ik vaak lavameel om wondjes af te dichten. Bekijk het als een natuurlijke pleister die je op de wonde legt. Ik ga dan met een penseeltje over wondjes, gemaakt door bvb dieven, en beperk op die manier de mogelijkheid voor schimmels om naar binnen te gaan. Probeer je planten er echter niet helemaal mee te verstuiven. Dat zie ik wel eens, en dat is geen goed idee. Planten hebben ook poriën en op die manier zou je ze kunnen verstoppen. Tenzij de aantasting al begonnen is, dan is het redden wat er te redden valt.
 3. Snoeischaar ontsmetten en geen restjes laten liggen
  2 tips in 1. Maar allebei draait het om hetzelfde: netheid is belangrijk. Als je dieft met een snoeischaar, of bladeren wegneemt, dan is het sowieso een goed idee om je snoeischaar regelmatig te ontsmetten. En goed nieuws, want als er 1 ding is wat we tegenwoordig allemaal massaal in huis hebben, dan is het wel ontsmetting. Daarnaast laat je beter ook geen plantenresten liggen. Dat wil zeggen, geen bladeren of dieven laten rondslingeren, maar meteen weghalen en in een zak of GFT bak doen. Schimmels kunnen zich razendsnel verspreiden.

Zelf ook een serre of kas aanschaffen?
Check www.acd.eu, onze jarenlange partner in tuinkassen.

2 reacties op “3 tips om de tomatenplaag te voorkomen

 1. Renee van Esch zegt:

  Weer prima tips Angelo! Helaas zijn mijn tomaten in de GOED DOORGELUCHTE kassen allemaal besmet. Op ons complex zitten helaas tuinders die hun aangetaste aardappelen niet opruimen, dus kansloos …😖

 2. Harmen Boerboom zegt:

  Hallo Angelo. Ik woon in Suriname en tomatenfan. Ik ben daarom begonnen met zelf tomaten kweken. Ik heb vier soorten uit Zuid Frankrijk meegenomen. De eerste bloemen zijn vandaag uitgekomen. Iemand zei me dat ik de soorten niet samen in één kas moet zetten. Maar in jouw filmpje zie ik dat je maarliefst 9 soorten bij elkaar zet. Kan dat gewoon? (Ze gaan de kas in.)
  Een tweede vraag: twee van de vier soorten zijn na 2 maanden al 50 cm hoog en geven al bloemen. Twee andere soorten (waaronder de zwarte tomaat) zijn nog nauwelijks 20 cm hoog onder dezelfde omstandigheden. Zijn de groeisnelheden zo verschillend? Dank bij voorbaat voor jouw reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *