3 veelgemaakte moestuinblunders

moestuinblunders

Toen ik inmiddels meer dan 17 jaar geleden voor het eerst een plekje kreeg aangewezen in de tuin van mijn opa, stond ik voor een heus nieuw avontuur. Ik had geen idee wat er op me afkwam en ik wist al helemaal niet wat Moeder Natuur in petto had. Als starter komen er namelijk heel wat nieuwe dingen op je af en vaak ga je eerst door een reeks tegenslagen alvorens je van successen kunt spreken. Jezelf goed informeren is het allerbelangrijkste, en af en toe de dingen gewoon op je af laten komen. Ik som 3 veelgemaakte moestuinblunders op, die ook ik als starter heb moeten leren.

1. Begin klein
Het is inmiddels een torenhoog cliché, maar begin met een kleine moestuin. Meteen jezelf een grote plek toe-eigenen bezorgt je alleen maar stress en hopen werk. Begin klein, verken de wondere wereld van tuinieren en doe het rustig aan. In het begin heb je vaak geen idee hoe je planten moet verzorgen en wat ze precies nodig hebben. Af en toe falen hoort erbij, maar houd het doenbaar. Aan een gedemotiveerde tuinier heeft namelijk niemand wat. Bij een grote moestuin komt ook meer wiedwerk, zul je vaker moeten water geven en is het noodzakelijk om dagelijks te kunnen oogsten. Je kunt meteen in de vollegrond aan de slag gaan, of je kiest ervoor om eerst wat te experimenteren in potten en bakken, dat is vaak makkelijker bij te houden.

2. Te veel zaaien
Een van de meest gemaakte fouten in moestuinland is het te veel zaaien van gewassen. Je bent zo ontzettend enthousiast dat je maar meteen een heel pakje sla- of radijszaad in de grond stopt. Ambitieus, dat moet ik toegeven, maar ook helemaal niet nodig als je weet dat er vaak minimaal duizend slakropjes uit voortkomen. Of neem nu courgettes. Erg verleidelijk om er veel van te zaaien, want op is op, maar geen goed idee als je weet dat ze tot wel 30 vruchten per plant kunnen produceren tegen het eind van de zomer. Been there, done that. Zaai in periodes en dus niet alles in een keer, dat voorkomt dat je uiteindelijk plantgoed zult moeten weggooien en je elk jaar opnieuw zaden zult moeten kopen. Met een pakje slazaad doe je gemiddeld 3 jaar. Na 3 jaar neemt de kiemkwaliteit af en zul je uiteindelijk moeten investeren in nieuw zaaigoed.

3. Te vroeg beginnen
Alles waar een te voor staat is in theorie niet goed. Te veel zaaien, maar dus ook te vroeg beginnen. Hoe vroeger je start, hoe groter de problemen zullen zijn. Elk gewas heeft namelijk een eigen zaaimoment. Dat dien je altijd te respecteren, het staat niet voor niets op de achterkant van de verpakking. Tomaten zaai je bijvoorbeeld in maart en april, niet in januari en februari zoals nog steeds heel wat tuiniers doen. Of je zaait courgettes en pompoenen niet in februari of maart, maar wel in april en mei. Er is simpelweg te weinig natuurlijk zonlicht beschikbaar waardoor heel wat zaailingen flinterdun worden en naar het licht zullen toegroeien. Een groot deel moet dan ook te lang in hun potje blijven staan, waardoor meststoffen uitgeput geraken en de plant niet meer optimaal zal groeien.

12 reacties op “3 veelgemaakte moestuinblunders

 1. Fabienne De Muynck zegt:

  Haha grappig en zo herkenbaar! Vorig jaar een volledig zakje tomatenzaad gezaaid met het idee dat er waarschijnlijk toch niet veel ging van overblijven… resultaat een serre met 18 grote planten, buren, vrienden en familie kregen ook tomatenplanten mee ?

 2. Sarah zegt:

  Hallo Angelo! Ik zit met een vraagje, heb jij raad? Mijn erwten en peulen heb ik voorgezaaid in februari, en staan al eeg hoog in hun tray… nu gaat het terug stevig vriezen maar ik merk aan alles dat ze de grond in moeten want ze hebben voeding nodig en zijn al aan de lange kant. Wat met deze vrieskoude? Kan ik ze in de grond stoppen of is vorst nog te schadelijk? Het is nog maar maart, dus we kunnen nog weken vrieskoude op ons bord krijgen… Help! Groetjes, sarah

 3. Saskia zegt:

  Wat te doen met een kas, kan je dan wel wat eerder zaaien omdat de temperatuur hoger is of heeft het alleen met dag licht te maken? En als het wel eerder kan is er dan een periode algemeen aan te houden?

  • Angelo Dorny zegt:

   Hallo Saskia,
   In de kas is er tijdens dat moment van het jaar, vroeg dus, te weinig zonlicht. En het is er voor veel planten nog te koud. Meestal moet je dus, op uitzonderingen zoals peultjes, tuinbonen enz na, binnen zaaien om het kiemen te stimuleren. Meestal begin ik vanaf maart met het zaaien in de kas. Dan beginnen de dagen opvallend langer te worden.
   Succes!

 4. Etienne Van Den Bosch zegt:

  Dag Angelo.
  ik heb een vraagje,deze zomer was het heel warm in de serre en de tomatenplanten hebben heel veel afgezien van de warmte.
  ik heb ze regelmatig water gegeven, en goed de serre gelucht maar het bracht niets op, veel bloemen vielen er af en ik had weinig tomaten.ik zou graag eens een soort willen die beter tegen de warmte kan in de serre. bestaan die soorten de soort die ik nu had was tamaris , een goede soort maar als het te warm is vallen er veel bloemen af, en hebje weinig tomaten.

  groetjes.

  Etienne.

  • Angelo Dorny zegt:

   Hallo Etienne,
   Ik vrees dat geen enkele variëteit daartegen opgewassen is. Tomaten hebben het in het algemeen niet graag te warm. Afgelopen zomer hebben veel mensen daarom last gehad van bloemsterfte. Het enige wat je kunt doen is je serre tijdens die extreem warme momenten afdekken met bamboematten of schaduwdoeken. Ik hang ook wel eens oude bedlinnen op, dat filtert het licht ook. Dus goed beluchten, iets ophangen tegen de intense zon, en dat zou al veel problemen moeten voorkomen. Ik lees ook dat je veel water geeft. Kun je beter niet doen. Tomaten hebben niet veel water nodig, ze halen het wel zelf uit de grond. Lees er hier meer over: https://angelodorny.be/tomaten-water-geven/
   Fijne avond!

 5. vangeenderhuysen zegt:

  U zegt het heel mooi. Ik was lesgever moestuin tuinieren bij Velt en vertelde net hetzelfde wat u vertelt.
  Toch blijven ze volharden in de boosheid. We gaven zo veel malen goede raad maar velen bleven volharden met alle gevolgen van dien. Slappe planten trekken ook heel wat schadelijke insecten en ziekten aan. Bovendien gaan ze dan ook nog een pak mest bij geven om de plant er toch maar bovenop te krijgen. Maar het is zoals u zegt als de temperatuur er niet is en er is te weinig zon dan kan er helaas weinig groeien. Hoe dikwijls heb ik het niet gezegd om liever nog een tweetal weken te wachten als het moet. Ik herinner me nog een bar slecht voorseizoen in de jaren 80. Toen heb ik mijn ui pas uitgeplant begin mei en ja hoor die was ook rijp eind augustus en ik had mooie ui. Niet dat ik de ui niet kon planten maar ik kon gewoonweg de grond niet bewerken omdat die gewoon te nat was. Spitten doe ik al jaren niet meer ik bewerk de grond met een woelvork.

  • Angelo Dorny zegt:

   Heel fijn om te lezen! 🙂
   Ik denk dat het affiniteit krijgen is met planten, de natuur. Tijd en ervaring is het enige wat helpt. Kunnen inschatten wanneer het weer slecht is, of net heel goed is – en niet zomaar de beschrijving van een pakje zaad volgen. Maar het hoort er natuurlijk ook bij, bij het leerproces. Vallen en terug opstaan, en het jaar erop opnieuw beginnen :).
   Fijne avond!

 6. Melissa zegt:

  Dit seizoen is mijn 4e seizoen waarbij ik experimenteer met mijn moestuin(tje). Ik heb al wat kunnen oogsten, maar elk jaar leer ik weet iets bij.
  Wat de afgelopen 2 ( eerste waarschijnlijk ook, maar toen had ik het niet door) seizoenen mij grondig in de weg heeft gestaan zijn bladluizen… een keer de vruchten beginnen komen zijn ze daar. Ik zou eerder graag een biologisch/mileuvriendelijke oplossing vinden, maar bestaat dat eigenlijk? Wat doe jij ertegen? Welke producten gebruik je? Of heb je daar geen last van?
  Bedankt voor je antwoord!

 7. Jenny zegt:

  Mijn ervaring heeft mij geleerd om bladluizen tegen te gaan door oorwormen en lieveheersbeestjes naar de moestuin te lokken.
  Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, want uiteindelijk wordt dit opgenomen via de groenteplanten; niet goed voor de natuur en uiteraard voor een mens.
  Een uitgeputte grond tegen te gaan: lavameel en perliet mengen met de moestuingrond (en eventueel de benodigde bemesting). De reden hiervoor: betere beworteling van het tuinaarde, de opname van belangrijke voedingsstoffen via de plant en de ‘vrucht’/ groente ervan, etc. etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *