Mijn tomaten top 5

Al een hele zomer lang overstelp ik jullie met mijn liefde voor tomaten. Niet alleen tomaten, maar toch verdacht veel tomaten – geef toe. Voor een project van Boetiek Botaniek plantte ik in mei dit jaar zo’n 200 verschillende variëteiten. In alle kleuren, geuren, vormen en gewichten, en de meest fantastische smaken. Nu, bijna halfweg september maak ik stilaan de balans op van een zeer geslaagd tomatenjaar, met veel ‘ik houd mijn hart vast’-momenten, toen het in mei, juni én juli buitengewoon nat was. Van de 200 variëteiten die in de kas groeien hebben er hooguit 50 mij echt kunnen bekoren. De rest vond ik doorsnee, of ronduit slecht. In deze video selecteer ik mijn top 5. Altijd lekker, of bijzonder vanwege een bizarre groeiwijze, vrucht of plant. Ik vertel je waarom ze de moeite waard zijn om een keer te proberen en verras je af en toe met een leuk verhaal – want zo gaat dat met een vrucht waarvan wereldwijd 15.000 variëteiten bestaan. Een overzicht.

  1. La Cadero: Blauwpaarse variëteit. Zeer productief, fruitige smaak.
  2. Angora: harige plant, donzige vruchten. Middelgrote groene vruchten.
  3. New Zealand Pear: Peervormige variëteit. Productief en zeer geschikt voor salades, soepen én sauzen.
  4. Michael Pollan: Kleine, peervormige, gestreepte tomaat. Zeer productief en geschikt voor salades.
  5. Millefleur: Zeer productieve variëteit. Kleine, gele tomaatjes die zuur en toch zoet zijn.

5 reacties op “Mijn tomaten top 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *