5 tips om doeltreffend slakken te bestrijden

slakken bestrijden

Zou er al een Facebookpagina zijn opgericht tegen slakken? Slakkenhaat heerst nu overal. In Vlaanderen of Nederland, het maakt niet uit; ze vreten alles op wat ze op hun pad tegenkomen. De weg naar ons huis is herschapen tot een slakkenkerkhof, je moet er maar eens proberen naartoe te rijden zonder dat ze onder je autobanden verdwijnen. Niet dat ik dat erg vind (ik roep dan geheel onschuldig ‘die motherfockers!’), maar een mooi zicht is het niet. En dan zwijg ik nog over de tuin – die ze met z’n duizenden tegelijk bestormen. Hoe ik ze bestrijd? Met ecologische slakkenkorrels, gist en nematoden of aaltjes.

5 ultieme tips om slakken te bestrijden

 1. Ze hebben hier al zoveel opgegeten, dat ik ze het liefst wil verbranden om daarna schaamteloos op hun graf te dansen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Ik maak het liefst gebruik van ecologische slakkenkorrels om van een vervelende plaag af te geraken. Dergelijke korrels bevatten ferrifosfaat, een natuurlijke stof die de middenkropklier van een slak gaat aantasten. De lokstof in de korrels lokt ze, en de rest is wel duidelijk. Niet? De slak verliest haar eetlust en een tweetal dagen later sterft ze al. Ecologische slakkenkorrels zijn alleen schadelijk voor de slak, en niet voor haar natuurlijke vijanden. Dieren uit de omgeving lopen geen gevaar.
 2. Kippen en eenden eten – meestal – graag slakken. Je kunt ze vangen en meteen voeren, maar wat nog efficiënter werkt: verplaats de kippenren tijdens de winter naar de moestuin. Ze scharrelen en eten honderden slakken (en hun eitjes). Je begrijpt dat dit alleen preventief werkt. Eenmaal de slakkenplaag te groot is geworden, dan moet je vaak naar één van de andere hulpmiddeltjes in dit lijstje grijpen. En wees ook zeker lief voor vogels, egels en zelfs kikkers en padden: dat zijn de natuurlijke vijanden van een slak.
 3. Een slakkenval met bier is altijd een groot succes, maar vergis je niet: je lokt slakken met het gist in bier – niet met alcohol. Je kunt dus ook gewoon droge gist halen, oplossen in lauw water en tada! Graaf daarvoor een beker of bokaal in de grond, tot aan de rand. Vul de bokaal 3/4 met het gistrijke product (ik begrijp dat je liever zelf van dat bier geniet) en bescherm het met een dakpan tegen overvloedige regen. De slak valt in de beker en verdrinkt: probleem opgelost zou je denken. Niet dus. Een slakkenval werkt prima, maar je zult nog altijd zelf de slakkenlijkjes moeten verwijderen.
 4. Een tijd geleden las ik over een experiment met nematoden of aaltjes. Ze parasiteren de slak en zorgen ervoor dat de populatie onder controle blijft. Ik heb zelf de test gedaan en was vrij tevreden. Bij een grote plaag los je het probleem natuurlijk niet helemaal op, en het vergt een beetje geduld, maar ik merkte na verloop van tijd dat er minder slakken waren. Je kunt een kant-en-klare oploszakjes kopen, bij zowat elk tuincentrum in de buurt – of je ‘maakt’ ze zelf. Je vangt dan een 20 tot 30 slakken, je stopt ze in een emmer en je voegt een beetje water toe. Niet om ze te verdrinken natuurlijk, maar wel om de nematoden een handje te helpen. Omdat slakken in de natuur ook af en toe besmet geraken met aaltjes is de kans groot dat ze elkaar gaan infecteren. Roer af en toe. Resultaat: na een tweetal weken zijn de slakken dood en zit de emmer (en dus het water) vol met (voor het oog onzichtbare) nematoden of aaltjes. Het goedje verdeel je over de grond, de natuur doet de rest.
 5. Mulchen werkt bij mij ook altijd verrassend goed. Je kunt mulchen met stro, hooi, cacaodoppen en zelfs met houtsnippers, maar wat voor mij de absolute favoriet is, is gemaaid gras. Ik breng het maaisel aan tussen de planten (gemiddeld 5 centimeter dik) en daarna zie ik toch wel een verschil. Slakken hebben namelijk een hekel aan oneffenheden als ze ergens overheen moeten kruipen. Niet 100 % waterdicht dus (dat is geen enkel middel), maar wel handig. Zeker als je weet dat je met mulchen ook het onkruid de baas blijft en het vocht langer in de grond vasthoudt.

Naaktslakken vs huisjesslakken
Dit moet ik nog even kwijt: het zijn niet alleen naaktslakken die je (moes)tuin belagen, ook huisjesslakken vreten er lekker op los. Het is dus een fabel dat alleen de naaktslakken schade aanrichten. Het is wel zo dat niet elke huisjesslak schadelijk is. Neem nu het lookglansslakje. Een mini huisjesslak dat kleine naaktslakken en haar eitjes eet.

Fanmail
Vorig jaar kreeg ik trouwens ‘fanmail’, nadat ik in een artikel had opgeroepen om slakken te vangen en ze aan de kippen te voeren. Ik citeer: “Angelo, wat vreselijk dat je die onschuldige slakken voert aan de kippen. Schandalig! Is er dan echt geen andere manier om ze aan te pakken?” – JA, IN DEN OVEN: MET LOOKBOTER GODVERDOMME! U bent gewaarschuwd. #sorrynotsorry

33 reacties op “5 tips om doeltreffend slakken te bestrijden

   • Tony zegt:

    Gek , maar in het voorjaar moesten de kippen niets van de slakken hebben . Nu opeens zijn ze er gek op. Ik woon in la France en daar heb je nog grotere wijngaardslakken. Die verjagen de naaktslakken . Heb inmiddels te weinig slakken en mensen kunnen 10 slakken brengen ,in ruil voor een eitje.

   • Marieke zegt:

    Ah super tof Angelo! Ik ga t proberen! Hoewel ik denk dat mijn kat de komst van kippen prefereert, ga ik toch maar voor de gistval en nóg meer mulchen

   • Decoster Veronique zegt:

    P.s ik woon op het 2de verdiep ,dat maakt het mysterie alleen maar groter ..lol..al bier geprobeerd maar niet ” ìn” de grond natuurlijk ..een ondiep bord gevuld met bier maar geen enkele slak gevangen ..wel slijmsporen er omheen..pffff

    • Evelien zegt:

     Bier, of eigenlijk het gist in bier, is een lokmiddel. Het is de bedoeling om de naaktslakken in een val te lokken en een ondiep bord, waar ze zo weer uitkruipen, klinkt vooral als een uitnodiging voor een slakkenfeestje. Gebruik een dieper bakje of schaaltje, waar de slakken niet meer uit kunnen en uiteindelijk dood gaan. Je kan slakkenvangers kopen, maar ook zelf maken van bijvoorbeeld yoghurtbekers. Kijk online voor veel tips hierover. Veel succes

 1. Marijke zegt:

  Mooi geschreven. In mijn tuin al veel geprobeerd. Eierdoppen korrels biervallen enz. Ben nu begonnen met Mulchen hoop dat dit werkt. Nu 70 sla plantjes verder en nog niet 1 kunnen oogsten ?. Hoop dat mulchen me nog een beetje kan helpen

 2. Gerda zegt:

  Slakken zijn allergisch voor koper. Er zijn koperen ringen in de handel die je om je planten heen kunt zetten en kopertape die je om de pot kunt plakken.

  • Angelo Dorny zegt:

   Dat wordt inderdaad gezegd, Gerda. Alleen heb ik daar geen goede resultaten mee, vandaar ook niet opgenomen in het lijstje.

   • Decoster Veronique zegt:

    Ik heb al jaren naaktslakken op mijn terras en weet om de donder niet waar ze vandaan komen ..heb geen planten (meer)..vroeger had ik wel bloembakken waar ik de aarde in liet tijdens de winter omdat mijn plantjes meerjarig waren ..ik zag toen wel een tiental slakken onderaan de bloembakken hangen maar alle bloembakken zijn weg ..msschien zitten ze onder mijn houten opberghuisje ? Er is ook niks van aarde te vinden op mn terras ..steentjes en beton..en een fake grastapijt..elke morgen zijn er slijmsporen op de muur en grond ..ik snap niet waar ze vandaan blijven komen ?

 3. Leen zegt:

  Ik weet nu wat ik wat met mijn koffiegruis aankan. Goede tip.
  Nog een tip ivm slakken. Ik heb in zomer 2015 consequent bij valavond slakken gevangen ( soms tot 40 stuks gevonden, mijn kippen erg blij met deze snoepjes). Sindsdien opvallend minder slakken. In de winter lopen de kippen los en die doen ook goed hun werk. Zodoende heb ik , zelfs tussen mijn hosta’s, geen slakkenkorrels meer nodig.

 4. Enri co Rombouts zegt:

  Hoi, Ik ben met de nematoden aan de slag gegaan, tot nu toe 4x een slakken soep gemaakt, en over de tuin gesproeid. Ik moet nu moeite doen om een slak te vinden. Met veel geluk vind ik er 10 op 2 avonden zoeken, vorig jaar was dat 10 in 5 minuten!

 5. Elsje zegt:

  Ik gebruik ook biervallen , mulch, hebben nu ook een egel in de tuin, de vogeltjes zijn ineens weggebleven en als ik ze zie vliegen ze over de haag , sorry buren. Maar wat ik wel ondervonden heb is dat ze ook niet houden van huishoudfolie. Had dit rond mijn kweekrekken gedaan zodat mijn potjes niet zouden kunnen vallen en daar heb ik nog geen enkele slak kunnen betrappen of vraat gezien.

 6. Slachmuylders Theo. zegt:

  Bij een wat grotere tuin zijn al de genoemde oplossingen niet afdoend. Niets helpt. Enkel vergif. Zie maar in de grootschalige land- en tuinbouw: geen enkele slak te bespeuren.

  • Bart Van der Bracht zegt:

   Beste Theo,
   Zelf heb ik ook een grote tuin en sinds ik mijn kippen vrij laat lopen tijdens de winterperiode (tot eind maart/begin april) heb ik nog amper slakken in de tuin. Achter de tuin ligt nochtans een bos wat een constante kweekvijver is voor de slakken.
   Het voordeel van dit systeem is dat je gelukkige kippen hebt, de kinderen en bezoekers het leuk vinden, natuurlijke keukenafvalverwerker én elke dag gratis verse eitjes. De kippen eten niet alleen de slakken zelf op maar ook de slakkeneitjes. Je hoeft dus niet meer zelf rond te lopen met vergif e.d. De kippen doen al het werk voor jou.

 7. H.Bos zegt:

  Heb grote moes- en fruittuin (800 m2), ontzettend veel last van slakken vooral vanaf 2016. V.l.g.m. vooral omdat er geen merels meer zijn ook de egel heb ik de laatste jaren niet meer gespot. Vanaf april ben ik weer begonnen met vangen. Gebruik hiervoor plantentrays, leg hier over een plank en plaats deze op vochtige plekken. Zit momenteel op een gemiddelde van ruim 100 slakken per dag (dagrecord 278) maar het is frustrerend dat er nog steeds niet merkbaar minder slakken zijn. Vraag: Hoe herken ik het Lookglansslakje? Ben bang dat ik deze ook vernietig momenteel.

 8. Faïsel zegt:

  Beste angelo, ik heb koffiedik rond mijn kroppen sla gezet maar ik denk dat ik nu schimmel zie ontstaan waar de koffiedik ligt. Hoort dit ?

 9. Majuh zegt:

  Ik las in je artikel over aaltjes, Wij hebben momenteel veel last van veenmollen en ik hoorde een buurman zeggen dat hij ze met aaltjes bestreden had (nu heb ik ze). Gaat het hier om dezelfde aaltjes? Of zijn er andere middelen tegen veenmollen behalve potjes ingraven en ze vangen.

 10. Bart Baccarne zegt:

  En dan tip 6!:
  zelf actief op jacht gaan naar slakken met een prikstok is een afdoende methode, mét direct resultaat. Je kan ze nadien voederen aan vogels en egels. Ze vinden het een lekkernij. Met een prikker maak ik een saté en presenteer ik ze op een blaadje voor hun natuurlijke vijanden, die er dan ook op af komen om nog meer slakken te komen halen. Na een regenbui of ‘s morgens vroeg, succes gegarandeerd!
  https://baccarne.be/slakkenprikker

 11. Vanessa zegt:

  Dag Angelo. Ik spaar al enkele maanden eierschalen die ik (natuurlijk eerst goed uitspoel 😉 ) in stukjes breek. Wanneer ik mijn kolen en sla zal planten in mijn serre doe ik rond ieder plantje wat eierschalen. Blijkbaar haten slakken het ook om daarover te lopen. Ook zou het calcium in de eierschalen goed zijn voor de grond. Enkel maar win-win dus :-).
  Bedankt voor uw handige tips !!

 12. Pamela zegt:

  Slakkenkorrels zijn zeer slecht voor katjes en honden. Is al bewezen dat ze er dood van gaan zelfs met een lage dosis. Kijk uit waar je het strooit, niet op plekken waar dieren langs wandelen

 13. Roel Goossens zegt:

  Eierschelpen verbrijzelen in een vijzel. De fijne deeltjes die je bekomt kunnen uitgestrooid worden in de tuin. Dit systeem pas ik meermaals per jaar toe en sindsdien hebben wij opnieuw rabarber !

 14. R. Geukens zegt:

  Heb je last van slakken? Kijk dan eens rond in je tuin of je slakken-minnende planten hebt staan, zoals “Hosta” bijvoorbeeld.
  1) Verwijderen deze planten dan, en je zult versteld zijn van het resultaat over een drastische vermindering van de slakken.
  2) Mulch zeer goed.

 15. Luckx Sonia zegt:

  Ik heb een kleine tuin maar met veel planten, er komen naaktslakken en verschillende soorten huisjes slakken zich tegoed doen aan mijn planten, ik haat die beesten maar kan ze toch niet doden, dus iedere avond kan je me zien in de tuin allerhande slakken rapen, toch zo een dozijn per dag, ik neem een tupperware doos en doe ze er in, goed sluiten en wacht tot rond 23 uur s’nachts om de laatste avondwandeling met de hond ze gaan te dumpen zo een halve km van bij ons in de natuur naast een beek. Dus daar kunnen ze vreten wat ze willen en misschien en is ook een plaats met allerhande vogels en egels, kikkers die je hoort kwaken tot bij ons, dus heb mijn steentje bijgelegd voor de natuur

 16. Sophia zegt:

  Ik plaats een schaal met bier om slakken te vangen. Het werkt perfect. Je moet natuurlijk wel lekker bier serveren 😉 Tot nu toe zijn er dit jaar iets van 7 flesjes aan besteed. Je kunt het bier enkele dagen laten staan en dan pas de inhoud van de schaal inclusief de dode slakken ergens droppen en daarna een nieuw flesje bier opentrekken voor je ongewenste gasten. Daarnaast vang ik ze en gooi ze in de groencontainer. Slakken komen tegen het donker tevoorschijn. Even goed speuren desnoods met een zaklantaarn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *