5 tips voor een tuinfeest

5 tips voor een tuinfeest

We moeten er niet gek om doen; het organiseren van een tuinfeest brengt stress met zich mee. Wat geef ik de mensen te eten, wat zullen ze drinken en wat als het regent? Vooraf goed plannen is al het halve werk, maar probeer er vooral even zelf van te genieten. “Let it go”, schreeuwde prinses Elsa in de bekroonde Disney-animatiefilm Frozen. En misschien had ze wel gelijk.

1. Relativeer
Een tuinfeest organiseren is niet hetzelfde als het plannen van je bruiloft. Ik begrijp dat je wilt uitpakken bij vrienden en familie, maar door jezelf wat rust te gunnen en het feest als een gezellige bijeenkomst te beschouwen, halveer je je stresslevel aanzienlijk.

2. De uitnodiging
Je kunt het groots aanpakken en een leuke uitnodiging laten drukken, maar anno 2016 zijn er gelukkig andere methodes om met elkaar in contact te komen. En ze zijn goedkoper, laat ons eerlijk zijn. Maak een evenement aan op Facebook en nodig al jouw vrienden uit of maak een groep via Whatsapp en verstuur al je vrienden in één klik een ‘save the date’-berichtje. Geen stress!

3. Plan B
Het klinkt voor de hand liggend, maar waar ga je heen als de regen op de dag van jouw feestje plots met bakken uit de lucht komt gevallen? Huilen en je hele feestje cancelen? Dat kan, maar hoeft niet. Voorzie een partytent waaronder je kunt schuilen, maak plaats onder de veranda, zorg voor parasols of houd het aperitief in de woonkamer. Daarna kun je het feestje buiten verder zetten, toch?

4. De aankleding
Het oog wil ook wat. Kleed jouw tuintafel leuk aan, maar overdrijf niet. Een tafelkleed, wat kleurrijke servetten, een aantal kaarsjes en hier en daar een vaasje met een bloem in is prima. Een ruiker met dure snijbloemen is natuurlijk ook ontzettend mooi, maar vaak staan de bloemen een hele dag in de zon en verleppen ze tegen de avond al. Zonde van de bloemen, en zeker van jouw portemonnee.

5. Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg
Twee of drie salades, een stukje vlees, vis of pasta is vaak al voldoende om je gasten mee te verrassen. En het is klaar in een handomdraai, dat is ook mooi meegenomen. Een hele dag in een snikhete keuken staan puffen, terwijl het ook snel, gezond en zonder stress kan; de keuze is snel gemaakt. Of kies voor lekkere tapas, die je vooraf kunt klaarmaken en à la minute kunt opdienen. Je gasten zullen jouw aanwezigheid op prijs stellen.

Stoelendans
Ik zei 5 tips, geen 6. Maar bon, je krijgt er ééntje extra! Komt de hele familie langs? Of ontvang je een grote groep vrienden en zit je met je handen in het haar hoe je iedereen een stoel kunt geven? Voorzie kleine krukjes of vraag je gasten hun eigen stoel mee te brengen. Het bonte allegaartje ziet er erg mooi uit en het is bijzonder vermakelijk (gniffel, gniffel) om iedereen met een kruk of stoel te zien aankomen, en eens niet met een grote bos bloemen of een fles wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *