5 vragen over mijn liefde voor tomaten

vragen aan Angelo Dorny

Dat ik een bijzondere liefde voor tomaten heb is geen nieuws meer. Ook dit jaar heb ik ze weer in de moestuin groeien, en ik ben niet de enige. Het houdt mensen bezig, zoveel is zeker. Waarom ik zo gek op ze ben, of het een groente of fruit is en waarom ze het eeuwige zorgenkind van de moestuin zullen blijven.

1. Waarom tomaten?
Tomaten zijn moestuins mooiste vruchten, en al jarenlang mijn favoriet. Ik ben er meer dan 15 jaar geleden mee begonnen, het betekende de start van mijn carrière. En hoewel het niet de makkelijkste startersgroente is, zorgt de vrucht keer op keer weer voor verbazing. Ik word er gewoon erg enthousiast van. En al helemaal als je weet hoeveel kleuren en vormen er bestaan. Wereldwijd zijn er duizenden variëteiten te vinden die zo verschillend zijn, maar toch altijd vol van smaak.

2. Groente of fruit?
De vraag die op de lippen van iedere tuinier brandt: zijn tomaten groenten of fruit? Ik krijg de vraag wel 10 keer op een dag gesteld. En helaas heb ik dan niet een eenduidig antwoord klaarstaan. Tomaten worden bij ons als groente gekweekt, als je het standpunt van de tuinbouwkundige definitie volgt. Daar wordt gezegd dat elke vrucht die groeit aan een kruidachtige plant, als groente wordt beschouwd. Dat betekent concreet dat tomaten, maar ook meloenen groente zijn. Taalkundig is het dan weer fruit, omdat fruit wordt beschreven als eetbare vruchten. En zo zijn er nog wel een paar definities die haaks op elkaar staan. Voor mij is een tomaat een lekkere vrucht uit de moestuin. Wat het precies is, is voor mij niet het allerbelangrijkste.

3. Altijd ziek?
Niet altijd, maar wel vaak jammer genoeg. Tomaten hebben een hekel aan vocht en net dat vormt in ons klimaat een probleem. In de openlucht worden ze in de zomer blootgesteld aan regen, zon en warmte: de perfecte cocktail voor ziekten en schimmels. Om de kans op schimmels te halveren is het vaak al voldoende ze in een kas te planten, of onder een afdakje in de moestuin. Ik zweer bij een ecologische tuin, dus chemische producten om schimmels te bestrijden komen er hier niet in. Ik laat de natuur haar werk doen, en af en toe help ik haar een handje. Door vaak te beluchten en condensatie te voorkomen, kun je in de toekomst veel problemen vermijden.

4. De lekkerste?
Dat is een beetje appels met peren vergelijken. Er zijn zo ontzettend veel variëteiten met elk een andere smaak, dat het kiezen van 1 bijna onbegonnen werk is. Wat ik je wel kan vertellen is dat groene en zwarte tomaten erg boeiend zijn. Ze smaken zoet en toch zuur, en bevatten bijna altijd de perfecte balans – zoals een tomaat voor mij hoort te zijn. Tomaten, welke kleur ze ook mogen hebben – smaken altijd naar tomaat. Dat is voor veel mensen al een hele opluchting.

5. Je favoriete gerecht?
Ik ben gek op spaghetti en frieten, maar dat is te voor de hand liggend – en niet altijd even gezond. Toen ik mijn boek Pomodori aan het maken was, heb ik mijn eigen versie van een tomatentaart bedacht. En misschien is dat wel 1 van mijn favorieten geworden. Zo puur, zo makkelijk en ontzettend lekker. Een echte aanrader als je een tuinfeest geeft en je niet de hele avond in de pannen wilt roeren.

Meer weten over tomaten?

Pomodori is beste fruitboek van België

3 reacties op “5 vragen over mijn liefde voor tomaten

 1. Sabine allemeersch zegt:

  Dag Angelo
  Het eerste jaar tomaten in serre, jawel, in de steellook van ACD, totnog toe, alles ok, maar met deze extreme
  droogte, had ik een vraag : extra water geven aan tomaten ?
  Ze krijgen nu 1x week een flinke petfles, gevolg door een goeie scheut vloeibare meststof …
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Sabine

 2. Geert zegt:

  Beste Angelo,

  Ik ben op zoek naar een smakelijke tomaat met niet zo’n harde dikke schil. Ik heb momenteel de Matina, die best lekker is maar de schil…. neen te dik en scherp. Hopelijk heb jij een goede soort voor mij.

  Met vriendelijke groet, Geert.

 3. Monik zegt:

  Beste,

  Voor de eerste keer cucamelon geplant. Er staan nu al veel van die leuke vruchtjes aan,wel verrassende smaak . Je denkt aan meloen maar ze smaken echt naar komkommer . Heel leuk en verrassend voor je gasten in een slaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *