Aardappelen voorkiemen: de eerste stap

Aardappelen voorkiemen

Ik ben een nieuwe moestuin aan het aanleggen, dat weten jullie. Op een aantal dingen is het nog wachten, maar niets houdt me tegen om wat voorbereidende werkjes uit te voeren. De kas schoonmaken is daar één van, maar ook het voorkiemen van aardappelen moet gebeuren.

Vroege aardappelen
In mijn moestuin komen vroege en middenvroege aardappelvariëteiten te staan. Ik kies voor Berber en Vitelotte. Berber is een vastkokende aardappel die je snel kunt oogsten, Vitelotte is een paarse aardappel die er net iets langer over doet – maar dus nog steeds vrij vroeg geoogst kan worden. Omdat ik ze het liefst niet te dicht in de buurt van de tomaten wil hebben, omwille van de tomaten-en aardappelplaag, plant ik ze in zakken. Dat laat me toe ze neer te zetten waar ik wil en de andere beschikbare ruimte te gebruiken voor andere gewassen. Vroege aardappelen plant ik altijd ongeveer begin en midden maart. En wie aardappelen wil telen laat het pootgoed beter even voorkiemen.

Zaden worden gezaaid, plantgoed wordt geplant, bollen en knollen worden gepoot.

Voorkiemen
Elke plantaardappel bevat zogenoemde slapende ogen. Dat zijn groeipunten waaruit straks een plant zal ontstaan. Om die slapende ogen ‘wakker’ te maken zeg maar, is het belangrijk om ze te stimuleren. Je stelt het pootgoed dan bloot aan zonlicht én je zet ze op een plek waar de temperatuur gemiddeld 15 tot 18 °C bedraagt. Na gemiddeld 2 weken breng je de temperatuur terug naar 10 tot 12 °C alvorens je ze uiteindelijk in de grond stopt. Leg het pootgoed in een bakje of leg de aardappeltjes één voor één in een eierdoos.

Als ik moet kiezen tussen aardappelen en tomaten, dan winnen de tomaten. Maar een verse aardappel, recht uit de grond, daar neem ik het risico op de aardappelplaag graag bij.

In de garage
Als je beschikt over een garage, dan raad ik je aan om ze daar neer te zetten. De temperatuur is daar meestal optimaal. Maar beschik je, net zoals ik, niet over een garage, dan kun je ze ook bij een raam in een frisse inkomhal kwijt. Of laat ze voorkiemen op zolder, onder een dakraam.

Laat je inspireren

Dit bericht is gepost in TV. Bookmark de link.

10 reacties op “Aardappelen voorkiemen: de eerste stap

  1. José Sloots zegt:

    Mooi plan

    helaas kon ik vandaag nog geen pootaardappeltjes verkrijgen daar de oogst van afgelopen jaar slecht is geweest werd mij verteld als reden. Veel pootaardappeltjes zijn doorverkocht en worden als eetbare aardappeltjes verkocht nu. Ook het soort dat jij nu voorpoot en benoemd kenden ze hier (nog) niet.
    Even 2 weekjes geduld nog en dan worden de pootaardappeltjes hier geleverd in de winkels.

    • Angelo Dorny zegt:

      Normaal is het pootgoed stilaan te vinden, maar ook dat is afhankelijk van waar je ze precies haalt. Nog even wachten inderdaad, zal nu wel snel gaan gebeuren. Succes!

  2. Karine De Wilde zegt:

    Angelo,
    Heb jij al ooit zoete aardappel geplant? Waar kan je plantaardappelen vinden of kan je dit ook doen met gekochte zoete aardappel, plant je die best in de serre in een pot of gewoon in volle grond, zijn ze ziektegevoelig… graag uw ervaring, ik ben verzot op deze aardappelen.
    grt Karine

    • Angelo Dorny zegt:

      Ik heb ze elk jaar in de moestuin! 🙂
      Ze zijn zo leuk en lekker. Vanaf half maart zullen we er aandacht aan besteden in een van onze video’s. Zeker in de gaten houden! 🙂

  3. Moniqie Verhelst zegt:

    Ik vind het heel tof om naar je enthousiaste video’s te kijken. Het werkt zo aanstekelijn om met alles mee te doen! zit echter met het probleem dat ik wat hardhorig ben. Is het mogelijk dat de muziek wat zachter op de achtergrond weerklinkt, zodat ik jou wat beter kan verstaan?

  4. Tom zegt:

    Hoi Angelo,

    Zitten de aardappelen al in de grond. Zo ja, hoe bescherm je ze tegen eventuele nachtvorst?

    Ben sinds kort naar je video’s aan het kijken. Top! Zeer aanstekelijk. Zelf nog geen groende vingers maar dat komt hopelijk wel. De serre van 9 meter staat sinds dit jaar. De moestuin moet nog verder aangelegd worden. In totaliteit is er ruimte voor 300m2 moestuin.

    Ik blijf je zeker volgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *