Aardbei

aardbeien

Aardbeien geven de voorkeur aan een zure bodem, in tegenstelling tot een hoop andere gewassen. Geef ze een zonnig plekje en zorg ervoor dat je het water in de grond goed draineert. Aardbeien houden namelijk niet van natte voeten. Om die reden worden ze vaak op ruggen geteeld. In het voorjaar werk je aan de basis van de plant een flinke portie compost in om de bodem luchtig te maken. Geef ook dan organische meststof, rijk aan kalium. Denk erom: aardbeien zijn gulzige planten die de bodem snel uitputten als je niet tijdig ingrijpt.

Planten
Geef de planten voldoende ruimte. Dat betekent 40 centimeter in de rij en gemiddeld 50 centimeter tussen de rijen. Je kunt ervoor kiezen om ze op verhoogde bedden met zwarte plastic te planten, of je voorziet een vast perkje waar ze vrijuit kunnen groeien. Plant aardbeien even diep als ze in de potjes zaten, met het hart of de wortelhals net boven de grond.

En verder
Aardbeiplanten mogen niet droog worden. Het is daarom belangrijk om af en toe water te geven tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig de uitlopers die ze produceren, die kosten de plant alleen maar energie en in een mum van tijd is je hele aardbeienbed een chaos geworden. Ben je tevreden over de rassenkeuze, dan kun je wat uitlopers laten staan.

6 reacties op “Aardbei

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Petra,
   Neen, die kun je in principe ook nu gaan planten. Zolang ze maar een koude periode hebben gehad, dan vormen ze datzelfde jaar nog vruchten. Succes!

 1. Ludo zegt:

  Hoi Angelo,
  Ik heb drie varieteiten aardbeien in een pot geplant! Kan dit of plant ikze toch maar beter afzonderlijk in een pot?

 2. lily-anne zegt:

  hallo angelo heb aardbeien in volle grond en in een houten bak die in de houten bak hebben ook al vruchten maar er zitten bladluizen op wat te doen

 3. bjorn zegt:

  angelo,
  mijn aardbeien zijn nu uitgebloeit ik heb uitlopers herplant zodat ik er volgend jaar een paar planten bij hebt.
  ik vroeg me af wat ik nu het best kan doen voor de winter bij mij staan ze in bakken van 1m hoog waarop er een plastiek bakje kan , ahoewel mijn aardbeiplanten best al breed zijn en het moeilijk is deze erop te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *