Bakjes en trays: de handigste zaaitools

zaaibakjes en trays

Er zijn tal van mogelijkheden om je groenten en kruiden voor te zaaien. Je kunt aan de slag met zaaibakjes, trays of zelfs in potjes. Een trays, een groot vlak met tientallen kleine plantgaatjes, heeft als voordeel dat je ze makkelijk kunt verplaatsen – zeker wanneer er nachtvorst wordt voorspelt en je de inhoud van je serre of kas in één ruk naar binnen moet verhuizen. Er passen ook meteen tientallen variëteiten in en je bent zuinig op zaaigrond. Je kunt ook zaaien in bakjes, om daarna te verspenen. Of je zaait in potjes, vooral bij pompoenen en courgettes noodzakelijk als je wil voorzaaien. Dergelijke gewassen hebben een hekel om verplant te worden, ze bezitten namelijk een fragiele penwortel. Meestal heb ik het trouwens over potjes met een diameter van 9 centimeter, zogenaamde P9 potjes. Dat is uiteraard een richtlijn, het kan/mag gerust groter of kleiner. Je kunt ook creatief en budgetvriendelijk omspringen met het verzamelen van potjes. Yoghurtpotjes, botervlootjes en zelfs wc-rolletjes zijn zeer geschikt om in voor te zaaien. Er wordt wel eens gezaaid in eierdopjes, maar dat vind ik niet goed werken.

zaaien in wc rolletjes
De wc-rolletjes verteren uiteindelijk en verdwijnen na een jaar in de grond.

Drainage
Of je nu zaait in potjes, bakjes of zaaitrays; een goede drainage is van zeer groot belang. Let erop dat er onderin gaten zitten zodat het water dat je geeft ook weer makkelijk weg kan. Stilstaand water werkt immers schimmels en rot in de hand.

Een mini kasje
Elke tuinier zou minstens 1 zaaibakje met mini kasje moeten hebben. Zo creëer je een microklimaat en houd je de temperatuur en vochtigheid net goed. Onder andere pepers, paprika’s, aubergines en tomaten halen er voordeel uit. Belucht het kasje elke dag minimaal een halfuur, zo krijg je geen schimmels en rot. Niet in het bezit van een mini kasje? Knutsel zelf iets in elkaar. Door een stuk glas of een plexi-plaat over je zaaisels neer te leggen bekom je hetzelfde effect. Of je stopt het bakje en de potjes in een transparante plastic zak.

Meer weten over zaaien?

6 reacties op “Bakjes en trays: de handigste zaaitools

 1. Zoete Luc zegt:

  Dag Angelo
  Waar kan je deze zaai trays kopen heb al menige website bezocht en enkel in Nederland te vinden .
  (beetje veel verzendingskosten )
  Moet toch ook hier te vinden zijn of ben ik mis .

  Met Vriendelijke Groet .
  Luc

 2. Alex Schalkwijk zegt:

  Dag Angelo,
  Ik vroeg mij af waar de zaden besteld, Bijvoorbeeld de tomatenzaden?
  Ik zie heel veel variëteiten voorbij komen van rassen die bij mijn vaste zaadhandel niet te verkrijgen zijn.
  Verder een dikke duim voor je werk en uitleg. Zeer duidelijk en met een aanstekelijke passie.

  Groet Alex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *