Ik heb geen traditionele moestuin. Ik vind het allemaal prima, maar niet voor mij. Misschien ben ik wel te nieuwsgierig. Ik experimenteer graag en geef vaak gewassen een kans die niet voor de hand liggend zijn. Neem nu deze bijzondere knollen. Ze zien er fantastisch uit en komen oorspronkelijk uit de Andes. Dat alleen al maakt mij enthousiast. Ze vervangen in geen geval de klassieke aardappel en een kilo opbrengst moet je niet verwachten, maar wat zijn ze mooi.
Knolcapucien
Deze knol staat met stip op nummer 1 in dit lijstje. Het is een hevige klimmer die ergens tegenaan moet groeien en daardoor erg veelzijdig is. De plant kan met gemak een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter en is ontzettend decoratief. De bladeren doen denken aan Oost-Indische kers en misschien is dat wel niet zo gek. Ze behoren namelijk tot dezelfde familie. Knolcapucien is een kortedagplant. De knollen worden pas gevormd wanneer de dagen opvallend korter worden en het buiten kouder wordt. In het late najaar, vanaf eind oktober en begin november bloeit de plant met oranje bloempjes. De knollen rooi je net na de eerste nachtvorst. De smaak is zeer pittig. Door ze een dag of twee in de zon te laten liggen worden ze echter milder. Rauw zijn ze het lekkerst.

Ullucus of ulluco
Deze kleine knolletjes lijken sprekend op een krielaardappel. Alleen zijn ze vaak iets kleurrijker en hebben ze verder geen enkele gelijkenis. De plant produceert een laagblijvende plant die vaak donkerrood of paars is. De blaadjes zijn leerachtig en enkelvoudig. Je rooit de knolletjes in het najaar, net voor de eerste nachtvorst. De smaak is iets frisser dan een aardappel, de samenstelling iets zachter. In tegenstelling tot aardappelen bevatten deze knolletjes weinig zetmeel.
Oca du Pérou
Geef toe, wat een verrassende knollen zijn dit. Grillig en ongelijk van vorm, maar zeer kleurrijk en decoratief. De plant blijft relatief klein maar wordt in goede omstandigheden een flinke bos. Oca is familie van de klaverzuring. En dat merk je aan de kleine samengestelde blaadjes. Die kleine blaadjes lijken ook een donzig laagje over zich heen te hebben. Je rooit de knollen net na de eerste vorst. Je eet ze rauw of warm in ovenbereidingen. Eet er evenwel niet te veel van; ze bevatten oxaalzuur die in zeer grote hoeveelheden (lees kilo’s) schadelijk kunnen zijn.

Hoi Angelo,
Zou ik mogen vragen waar je die bijzondere knolletjes hebt gekocht?
En interessante informatie.
Groetjes van Casper
Ik vind dit superboeiend maar vraag me alleen af waar je die knollen kan vinden ?
Online zoeken of eens kijken bij de betere tuincentra :).
Op http://www.vreeken.nl vind je ze trouwens ook.
thanck’s voor de informatie !!
Jammer dat je yakon niet hebt genoemd in dit rijtje…. wel kilo,s opbrengst.
Knollen ook te koop bij avanhilst@zeelandnet.nl
Ook machua planten.
Yacon vind ik zo leuk, dat ze een eigen artikel verdienen ;).
Ulluco heb ik een aantal jaren mee geëxperimenteerd maar wil bij mij vooralsnog niet echt lukken.
Knolcapucien tot 1kg per plant in de soorten wit, geel , en ken aslet…. zeer mooi