Jullie hebben het inmiddels wel begrepen: ik ben gek op tomaten. De veelzijdige kleuren, de ongekende smaken en de buitengewone vormen zorgen ervoor dat ik van ze ben gaan houden. Omdat ik er dit jaar opnieuw een aantal in de moestuin wil hebben ben ik alweer aan het plannen. Wikken en wegen welke variëteiten de selectie halen. En elk jaar probeer ik een aantal nieuwe exemplaren. Afgelopen seizoen konden deze 3 tomaten me het meest bekoren.
Ananas Bleue
Wat een bijzonder mooie variëteit is dit. De Belgische veredelaar José Antoine ontwikkelde deze tomaat uit een kruising met onder andere de klassieker Ananas. Deze tomaat, uit de nieuwe generatie, is pas recent op de markt. De plant groeit goed in een serre of kas en moet worden gediefd. De vruchten bezitten een donkerpaarse tot zwarte bovenkant en zijn onderaan overwegend geel en oranje. Ze zijn klein tot middelgroot. Lekker in salades, vanwege de opvallende kleurcombinatie.
Bestel hier de zaden, inclusief zaaiboek

Amazon Chocolate
Toen ik in 2005 mijn allereerste tomaten in de tuin had groeien, was de Amazon Chocolate er één van. Ik kreeg de zaden opgestuurd van wijlen Garry Millwood, een Amerikaanse ruilvriend, met de boodschap deze variëteit zeker een kans te geven. En dat deed ik, met succes. De plant is productief, groeit rechtop en moet worden gediefd. De vruchten zijn middelgroot tot zeer groot en bordeaux of donkerrood met bruine en zwarte afronding. Amazon Chocolate is rijp vanaf augustus, maar groeit het liefst in de serre of kas, of buiten onder een afdakje. De kleur is adembenemend mooi, ook binnenin. Geschikt om in salades te verwerken, vanwege de zeer lekkere smaak.
Bestel hier de zaden, inclusief zaaiboek

Guernsey Island
De naam van deze variëteit doet het misschien al vermoeden: deze bijzonder productieve tomaat is afkomstig van het Britse eiland Guernsey, vanwaar hij door immigranten naar Nieuw-Zeeland werd gebracht. De kleur is donkerrood wanneer helemaal rijp, vaak ook bruin met donkergroene of bruine strepen. De plant moet worden gediefd en produceert vruchten die in vrij grote trossen aan de plant hangen. Oogsten vanaf augustus. Geschikt voor salades, maar ook in soep en sauzen is ze lekker.
Bestel hier de zaden, inclusief zaaiboek

Waar vind je de zaden?
Omdat de zaden van unieke tomatenvariëteiten moeilijk te vinden zijn, heb ik een pakket samengesteld. In dat pakket vind je een selectie aan buitengewone tomatenvariëteiten én een zaaiboek. Lang leve de tomaat! 🙂
Bestellen? Klik hier
Hey Angelo,
Bij het aanklikken van de bovenstaande link (bestellen van zaad) krijg ik de melding: “oeps, die pagina kan niet worden gevonden”. Is het een tijdelijk probleem?
Ik heb nog een andere vraag: bestaat er een manier om zaden te ruilen? Ik heb hier o.a. nogal wat zaden van verschillende soorten chilipepers, de ene al pittiger dan de andere. Zoveel heb ik niet nodig. Binnenbrengen via de bib kan natuurlijk altijd.
Voor de rest is het uitkijken naar jouw filmpjes en blog. Zeer tof.
Grts
Nikki
Dag Nikki,
Er ging inderdaad iets fout, bedankt om te laten weten! We hebben op dit moment nog 1 zadenpakket ter beschikking. Je kunt bestellen via: http://angelodorny.be/product/goed-gezaaid-pakket/
Zaden ruilen doen we momenteel niet, maar misschien een leuk idee voor de toekomst :).
Hartelijke groet,
Angelo
Hallo Angelo ik heb je gisteren gezien bij Robs Grotetuinverbouwing wat geweldig zeg al jouw tomaten. Ben zelf niet zo’n tuinierster maar eet wel heel graag tomaten. Was jaloers op Rob dat hij die allemaal kin proeven. Ga wel kijken of ik het tomatenboek ergens kan bestellen. Heel veel succes nog met je tomaten want het is een pracht om te zien. Met vriendelijke groet Riet Sawicki
Dag Riet,
Wat leuk, dankjewel! Fijn om te horen :).
Je kunt het boek in onze webshop bestellen: https://angelodorny.be/product/pomodori/
Dan krijg je het netjes thuis geleverd en schrijf ik er graag een persoonlijke boodschap in.
Hartelijke groet,
Angelo
Wij hebben je op de Nederlandse TV gezien,wat heb jij mooi producten die zie je hier niet geweldig ga zo door Veel Succes.
Wat fijn om te horen, dankjewel! 🙂