Buxusmot bestrijden: vlinder en rupsenplaag

buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) wint al een paar jaar aan ruimte in onze Vlaamse en Nederlandse tuinen. De mot, die tot de groep grasvlinders behoort, plant zich razendsnel voort en veroorzaakt heel veel problemen bij de hobbytuinier. Maar hoe bestrijd je ze op een ecologische manier? Geraak je er uiteindelijk van af en welke momenten zijn geschikt om actie te ondernemen? Een aantal tips.

Buxusmot herkennen
De vlinders, die wit zijn, bezitten een bruine, donkere rand. Ze verschijnen voornamelijk in april en mei om vervolgens eitjes te leggen aan de onderkant van de buxusblaadjes. De vlinders vormen de basis van het probleem, maar gaan je planten niet meteen gaan belagen. Het zijn de rupsen, die voortkomen uit de eitjes, die aanzienlijke schade aanrichten. In het beginstadium zijn de rupsen eerder groengeel (vuilgeel) met bruine strepen, om vervolgens felgroen te worden met duidelijke donkerbruine of zwarte strepen. Ze bezitten trouwens ook een typische zwarte kop en worden gemiddeld 4 centimeter groot.

Als de buxus eenmaal aangevallen wordt door tientallen, om niet te zeggen honderden, rupsen, dan kunnen ze uiteindelijk de hele plant kaalvreten. Dat resulteert in kale takken, dode blaadjes en spinrag tussen de planten. In een eerste instantie is de aantasting moeilijk te zien. Het is pas wanneer de plaag zich voortzet dat je duidelijk de schade opmerkt.

Wanneer komen de rupsen tevoorschijn?
Het hele jaar door. Ze kunnen vanaf april tot eind september aan het werk blijven en dus je hele buxuscollectie belagen. Ze hebben echter wel minimaal 10 °C nodig om actief te worden.

Wat kun je doen?
De buxusmot komt in Europa voorlopig alleen voor op buxussen. Er is tot vandaag geen geval bekend dat spreekt over schade bij andere planten. Bestrijden is helaas niet makkelijk, er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. In kleine aantallen is het aangewezen om de rupsen met de hand van de plant te plukken. Je kunt dan een plastic zeil of een fijnmazige doek rondom aan de basis van de plant aanbrengen. Rupsen die gewoel voelen laten zich namelijk makkelijk vallen. Wees er zeker van dat je ze kunt opvangen. Gooi ze niet zomaar bij het groenafval, maar maak ze gelijk dood of stop ze in een goed afgesloten plastic zak die je bij het gewone huisvuil stopt. Je kunt ze ook aan de kippen voeren, maar de ervaring leert dat ze er niet altijd verlekkerd op zijn. Hebben je buren ook buxus in de tuin groeien? Waarschuw hen en bekijk samen hoe je de buxusmot kunt aanpakken. Het heeft geen zin om alleen het probleem te willen oplossen, zolang er in de nabijheid rupsen actief aan het werk zijn. Men ontwikkelt tegenwoordig ook ecologische bestrijdingsproducten zoals Bacillus thuringiensis var. Kurstaki, een bacterie die de spijsvertering en het hongergevoel van de rupsen aantast, waardoor ze uiteindelijk sterven. In België en Nederland is het product echter niet toegelaten voor het gebruik bij hobbyisten. Als je de planten wilt behandelen, dan zul je dus beroep moeten doen op een tuinaannemer die toegang heeft tot het betreffende product.

 

Wat doe je als de rups alles kaalgevreten heeft?
In het slechtste geval heeft de rups alles kaalgevreten en is je buxus ten dode opgeschreven. Je kunt ze dan beter meteen rooien en afvoeren of verbranden. Wil je de planten alsnog een kans geven, snoei dan alle takken terug tot 10 centimeter boven de grond. Als je geluk hebt loopt de plant terug uit en vormt hij opnieuw blaadjes.

Feromoonval
Een andere manier, die volgens heel wat tuiniers efficiënt lijkt te werken, is het gebruik van een feromoonval. De val, die mannelijke vlinders lokt en vangt, gaat de voortplanting tegen en dus ook een groot deel van de plaag. Houd er echter wel rekening mee dat je met deze feromoonval alleen het probleem niet oplost. Dit en het voortdurend op zoek gaan naar rupsen is aangewezen.

Wees er snel bij
Bestrijd de rupsen op het goede moment. Wees er snel bij, want eenmaal ze vlinders worden heeft het geen zin meer om actie te ondernemen. Controleer je planten vanaf april bij goed weer en doe dat gedurende de hele zomer lang een aantal keer. In juli en augustus wordt de eerste generatie namelijk actief, van september tot oktober – afhankelijk van de temperaturen – komt een tweede generatie voor die wederom voor schade kan zorgen.

Ga voor een alternatief
Door import is de buxusmot – afkomstig uit Azië – in Europa terecht gekomen. Je kunt, naast alle middeltjes om te bestrijden, ook voor een alternatief kiezen. Er zijn een aantal planten die grote gelijkenissen hebben en dus prima ingezet kunnen worden als vervanger. Van een lookalike gesproken!

 • Ilex crenata (Japanse hulst)
 • Lonicera (Chinese kamperfoelie)

9 reacties op “Buxusmot bestrijden: vlinder en rupsenplaag

 1. Colin kousbroek zegt:

  Ons tuincentrum rade dit aan wel kuur herhalen. Bestrijdingsmiddel voor buxusmot. Eco kuur buxuskuur concetraat. We als het niet regend aanbrengen.

 2. Martin Blesing zegt:

  Beste Angelo,
  Onze Buxus is hier in de Bourgogne helemaal kaal gevreten . Twee zomers geleden wisten wij toen nog niet van de Buxusmot.
  Gezocht naar vervanging en hoorden van de ilex Japanse hulst maar die is schreeuwend duur helaas .
  Ben daarom maar Lavendel gaan stekken en met groot succes en hebben nu mooie “haagjes” van Lavendel ,dit jaar hebben we nog 140 Lavendel stekken klaar staan om te planten.

 3. Jo zegt:

  De Buxus sempervirens, de meest gebruikte soort, is wel degelijk een van oorsprong Europese soort, hoor. Het is de buxusmot die in dit geval invasief is.

 4. Walter Pelckmans zegt:

  handmatig wegplukken van de rupsen op buxushaagjes kan vergemakkelijkt worden door op effen geschoren haagjes planken of plaatjes te leggen; licht je die planken een halve dag later op, zal je merken dat op de onderkant soms tientallen rupsen tegelijk een onderkomen gezocht hebben; makkelijk om die bijv. meteen aan de pippen te vederen.

 5. De Keyser Marleen zegt:

  In het voorjaar hebben de (kool)meesjes ons geholpen door de rupsen op te eten. Jammer genoeg zijn de rupsen enkele weken geleden weer toegeslagen. Ze hebben zelfs mijn stekjes van tijm en rozemarijn aangetast en opgegeten. 🙁
  Buxus dus naar het containerpark !! Ter vervanging hebben we een laag kastanje hekwerk geplaatst.

 6. Jef vermeyen zegt:

  Vorig jaar de buxusmot bestreden met feromoonval. Mijn haag heb ik bestoven met lavameel ( heel fijn meel dat tussen de gewrichten van de rupsen kruipt). Geen last gehad van de rupsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *