Bye bye kerstboom, hello kamerplant!

Ik ben een kerstfanaat. Zo, dat is gezegd. Geen kitsch of overdreven toestanden, maar wel de gezelligheid die zo’n periode met zich meebrengt. Als ik aan Kerstmis denk, dan is een kerstboom uiteraard het spreekwoordelijke ‘kindeke Jezus’ op de kerststronk. Ik houd ervan om lichtjes op te hangen en het binnen warm en gezellig te maken. Maar mooie liedjes duren niet lang, enfin, niet lang genoeg. Na een maand is het alweer afgelopen met de pret en blijft er een gigantisch gat over, op de plek waar de kerstboom stond. Ik schrik daar elke keer weer van, hoe groot de impact is van groen in huis. Weet je, het is vaak na het plaatsen van een kerstboom dat heel wat mensen overgaan tot het aanschaffen van kamerplanten. Groen beperkt zich niet alleen tot de kerstperiode. Er zijn grootbladige kamerplanten die het hele jaar door de ruimtes in je huis een warme invulling geven.

Maak een selectie en bepaal waar de planten moeten komen te staan
Ik geloof echt in het nut van kamerplanten in huis, maar dat is inmiddels wel duidelijk denk ik? Grote planten of kleine blikvangers die je woonkamer, keuken of zelfs slaapkamer zorgen voor een instant ruimtelijk gevoel. Heel vreemd, vind ik, maar het werkt echt. Ik wed dat er bij jou heel binnenkort een plekje vrijkomt waar zo’n uit de kluiten gewassen exemplaar of eerder ingetogen plant past. Feest (!), want dat is het perfecte excuus om het tuincentrum of de bloemenwinkel in je buurt een bezoek te brengen. Kerstboom: wie, waar?

1. Alocasia of olifantsoor
Deze bladplant staat momenteel op 1 in mijn top 3. Hij vormt gigagrote bladeren en geeft meteen een ruimte vorm, zeker op de plek waar voorheen een kerstboom stond te pronken. Een waardige tegenstander, denk ik dan. Lichtjes, slingers en ballen heeft de plant niet eens nodig om op te vallen. Alocasia groeit het liefst op een plek waar de zon niet rechtsreeks binnenvalt. Licht is prima, maar in de halfschaduw voelt de plant zich nog beter. De plant stelt geen uitzonderlijke eisen en is vrij makkelijk te onderhouden. Een vochtige, niet natte wortelkluit is uitstekend. Afhankelijk van de temperatuur en omgeving 1 keer per week water geven.

2. Ficus
Mijn grootouders hadden ze al in hun woonkamer staan en sinds een paar jaar pronken ze ook in mijn living. Ficussen zijn zeer makkelijke kamerplanten. Zon of schaduw, het maakt ze allemaal niet veel uit. Ze bereiken een werkbare hoogte en geven invulling aan ruimtes die ook in de hoogte wat groen kunnen gebruiken. De ficus (mijn autocorrect schreef fiscus, ik zweer het je) heeft hooguit 1 keer per week water nodig, of vaker als hij in de zon staat. Vermijd tocht en schrik er niet van als er af en toe wat bladeren afvallen. Geef in het voorjaar en gedurende de zomermaanden extra meststoffen, zo blijft de plant mooi groen.

3. Kentia
Deze palm is een taaie rakker. Hij stelt weinig eisen en is doorgaans makkelijk te verzorgen. Met droge lucht heeft de plant geen probleem, af en toe wat water geven is aangewezen. Je vindt ze in verschillende afmetingen. Goed voor grote en kleine ruimtes. Kentia heeft trouwens ook een luchtzuiverende werking, wat hem ook geschikt maakt als slaapkamerplant. Zet deze palm voor een keer in een mand ipv een pot, dat ziet er net wat leuker uit.

Een reactie op “Bye bye kerstboom, hello kamerplant!

  1. Bert zegt:

    olifantsoor ofwel allocasia. Van deze plant vallen regelmatig blad af. Te veel naar mijn smaak. hoe kan ik dit voorkomen. Plant staat niet in de zon maar krijgt genoeg licht. Wat te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *