Tomatenchutney

Deze chutney zou ik een hele dag door kunnen eten. De smaken zijn zoet maar toch zuur en perfect gebalanceerd. Ik serveer hem met stukjes focaccia brood, of ik lepel – geheel schaamteloos – af en toe een hap naar binnen. Moet kunnen, toch?

Ingrediënten / 1 grote bokaal

  • 850 g groene, onrijpe tomaten
  • 4 knoflooktenen
  • 300 g ui
  • 500 g appel
  • 150 g gele en bruine rozijnen
  • 1 rode chilipeper
  • 250 ml witte wijnazijn
  • 150 g rietsuiker
  • zout

Bereiding
Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Snipper meteen ook de ui en de knoflook fijn. Voeg samen en zet even opzij. Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine blokjes, samen met de rozijnen die je met een scherp mes grof hakt. Verwijder ze zaadlijst uit de chilipeper en snijd in fijne stukjes. Voeg de tomaten, ui, knoflook, appels, rozijnen en chilipeper in een pot en zet op een laag vuur. Voeg meteen rietsuiker en witte wijnazijn toe, laat gemiddeld 30 minuten pruttelen. Kruid met zout en eventueel wat zwarte peper. Doe de chutney in gesterilliseerde potten, maak goed dicht en laat omgekeerd afkoelen. Serveer bij kaas of focaccia brood.

Tips

  • De chutney is erg zuur (vanwege de witte wijnazijn) als je hem warm proeft, maar zodra hij is afgekoeld zijn de smaken perfect gebalanceerd.
  • Je kunt de potten een paar maanden bewaren op een koele plek.
  • Potten sterilliseren kun je ook in de oven doen. Zet de natte, goed schoongemaakte potten op minimaal 100 tot 120 °C gedurende 30 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *