Cucamelons

cucamelon

In een moestuin moet je gewoon af en toe eens iets anders planten, om het allemaal spannend te houden. Cucamelon of muizenmeloentjes zijn zo van die buitenbeentjes. Ze zien eruit als mini-watermeloentjes en doen wat de smaak betreft denken aan komkommer – maar dan iets frisser en misschien wel zuurder. Ik ben een grote fan, en het doet mij bijzonder veel plezier dat menig tuiniers er ook zo over denken. Ze zijn zo schattig dat je er nog aan zou twijfelen om ze daadwerkelijk op te eten. Maar bon, ze zijn lekker dus waarom niet?

muizenmeloentje

In de openlucht
Cucamelons groeien het best in de openlucht. In een serre of kas planten resulteert in minder vruchten, omdat de bestuiving daar niet altijd even goed verloopt. Buiten dus, ergens op een zonnig plekje in de moestuin. Je zaait ze vanaf eind maart binnenshuis om ze na de ijsheiligen (15 mei) buiten te planten. Ze groeien aanvankelijk traag, maar krijgen van de ene dag op de andere een flinke groeispurt. Je plant ze tegen een klimrekje, zodat ze zich een weg naar boven kunnen klimmen. Vanaf augustus zijn de eerste exemplaren rijp en klaar om geoogst te worden. Je plukt ze zodra ze gemiddeld 2 kleine vingerkootjes groot zijn, dan zijn ze het lekkerst. Hoe langer je wacht, hoe taaier ze worden (en hoe meer zaden je binnenin zult vinden).

Geroosterde bruschetta met cucamelons en chilipeper
Wat je ermee doet in de keuken? Simpel, je kunt er alle kanten mee op. Je halveert ze en voegt ze toe aan salades, of je maakt er deze heerlijke (eigen stoef stinkt, niet waar?) bruschetta’s van. Eet smakelijk!

recept cucamelon
Foto: Björn Van Driessche

Ingrediënten / voor 4 tot 6 personen

 • 1 kop muizenmeloentjes
 • 2 kleine rode uien
 • 1 rode of gele chilipeper
 • 3 takjes basilicum
 • 6 el olijfolie
 • 2 el appelazijn
 • 1 el honing
 • 1 limoen
 • peper en zout
 • ciabatta broodjes (of andere broodjes)

Bereiding
Was de muizenmeloentjes, halveer ze en doe ze in een kom. Voeg twee fijngesnipperde rode uien toe, samen met een chilipeper, een handvol fijngesnipperde basilicumblaadjes, 6 el olijfolie en 2 el appelazijn. Roer om en laat even rusten in de koelkast. Voeg op het laatst 1 el honing toe en het sap van een halve limoen. Kruid met peper en zout en serveer op geroosterde broodjes.

Wat je moet weten

 • Muizenmeloentjes zijn niet in de winkel te vinden, je moet ze zelf kweken.
 • Je kunt de bereiding vooraf maken en à la minute serveren.
 • Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

8 reacties op “Cucamelons

  • Angelo Dorny zegt:

   Dat klopt, Stefaan. Zoals ik in het blogbericht schrijf is de kans bijzonder klein dat je in een serre vruchten zult zien. De kleine bloemen geraken er nauwelijks bevrucht. In de openlucht zijn de resultaten veel beter.

 1. Kristof zegt:

  Beste, kan je de plant niet zelf bestuiven? Ik zie telkens kleine meloentjes met gele bloem op maar na enkele dagen vallen die er gewoon af. Jammer genoeg ook in de serre geplant. Grt Kristof

 2. Iris zegt:

  Voor het eerst dit jaar muismeloentjes gezaaid. Veel vruchtjes, maar de smaak valt ons wat tegen (eigenlijk de taaie schil, hoewel we ze niet te groot lieten worden). Kunnen we ze opleggen zoals bv. augurken. Heb je eventueel recept?

 3. Vantomme zegt:

  Ik heb er massa’s….weet niet wat ik er mee moet doen…gin tonic en die broodjes…maar kan ik er nog iets anders mee maken…alvast bedankt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *