In de winter raakt het voedsel dat vogels voorradig hebben in de natuur uitgeput. Daarom is het van groot belang om ze regelmatig bij te voeren. Extra voedsel in de vorm van zaden, granen, zonnebloempitten, noten en vet – want ook dat kunnen ze nu goed gebruiken. Een paar jaar geleden alweer kwam ik op het idee om cupcakes te maken. Zonder beslag en suiker, uiteraard. Wel met gezonde vetten, noten en zaden. Het ziet er leuk uit en de vogels zijn je eeuwig dankbaar. Echt eeuwig.
Wat heb je nodig?
- 3 blokken ongezouten ossenvet
- zadenmengeling
- o.a gepelde pindanoten
- zonnebloempitten
- eetbare kleurstof
- cupcake vormpjes
- bakvorm met individuele vormpjes.
- spuitzak
Zo maak je het
- Verwarm 2 pannen met in de ene pan 2 blokken vet, en in de andere 1 blok vet.
- Laat warm en makkelijk bewerkbaar worden, maar laat het geheel niet helemaal smelten. Je moet een vaste massa behouden.
- In de grootste pan voeg je alle zaden, noten en pitten toe. Goed mengen.
- Neem de bakvorm en stop in elk gat een cupcake vormpje.
- Doe – door middel van 2 lepels – het vet met de mengeling in de vormpjes. Vul tot aan de rand van de vormpjes.
- Neem de andere pan bij de hand en haal er een eetbare kleurstof door. Hoeft niet, maar zorgt wel voor een mooi resultaat. Opgepast: kies voor natuurlijke kleuren. Blauw, zwart en andere opvallende kleuren geven een giftige indruk.
- Doe de ‘topping’ in een spuitzak en breng aan op de cupcakes.
- Zet het geheel een uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Verwijder de cupcake vormpjes en zet op een voederplank voor vogels in de tuin.
Dit moet je weten
- Hoe warmer de dagtemperatuur, hoe sneller de cupcakes zullen smelten.
- De eetbare kleurstof die je gebruikt om te bakken is onschuldig, ook voor vogels.

Ik heb de kleurstof vervangen door eetbare rode bessen. Even in de foodprocessor en de vogels zullen je dankbaar zijn.
Zo kan het ook! Bedankt voor de tip, Monique!
Voor ossenvet kies ik liever plantaardig vet. Als veganist vind ik dat not done. Verder: goed idee!