Dahlia’s in de tuin: de ideale snijbloem

Dahlia in de tuin

De dahlia is een rasechte zomerbloem. Hoe zonniger je de plant zet, hoe beter hij groeit. Wellicht is dat omdat hij oorspronkelijk uit Mexico komt en daar volop in het wild voorkomt. Minimaal 4 uur zonlicht per dag is noodzakelijk, al doet de plant het nog iets beter bij ongeveer 6 uur. In schaduwrijke omgevingen vermijd je de plant beter, de ervaring leert dat ze daar trager groeien en opvallend minder bloemen vormen. Beschik je niet over een grote tuin, maar heb je wel een zonnig terras of balkonnetje? Ook daar kun je met dahlia’s aan de slag. In een pot of bak groeit de plant prima.

Graag veel water
Omdat dahlia’s een hele zomer lang bloemen moeten vormen is het noodzakelijk om af en toe water te geven. In een pot uiteraard bijna dagelijks, maar ook in de vollegrond is het raadzaam om in te grijpen tijdens droge periodes. Hoe droger de plant groeit, hoe moeizamer de groei op gang komt. Er treedt een groeistilstand op en er zullen minder bloemen gevormd worden. Dahlia’s die vaker water krijgen zullen ook steviger in de grond zitten. Ze blijven daardoor ook mooie bladeren produceren. Droge omstandigheden kunnen immers leiden tot bladvergeling.

Handige tips voor de mooiste bloemen

  • Wees onverbiddelijk: pluk regelmatig bloemen. Verse bloemen, maar zeker ook de uitgebloeide exemplaren. Hoe vaker je plukt, hoe meer bloemen er zullen verschijnen.

  • Dahlia’s houden niet van te veel mest. Een goede en voedzame basis is heel belangrijk, maar van te veel bemesten krijg je alleen heel veel bladontwikkeling en nauwelijks bloemen.

  • Ga helemaal wild met verschillende kleuren. Combineer erop los en houd het een keer niet netjes en strak. Het leuke aan dahlia’s is dat ze in honderden kleuren, groottes en vormen komen. Doe daar iets mee, dat maakt het zoveel mooier en spannender!

Extra steun tegen het omvallen
Aan dahlia’s heb je in principe weinig werk, zodra ze in de grond zitten. Regelmatig wieden is belangrijk en verder is het ook aangewezen om grote variëteiten aan een steun vast te binden. Je klopt dan een aantal houten paaltjes in de grond en bindt door middel van een touw alles vast. Planten die solitair groeien kun je steun bieden door bamboestokken aan de plant vast te maken.

Dahlia als snijbloem
Tegenwoordig worden heel wat dahlia’s gekweekt en geslecteerd op hun uithoudingsvermogen in een vaas. Variëteiten die het goed doen als snijbloem en een lange steel bezitten kunnen minimaal een week, soms wel anderhalve week op water worden gehouden. Je knipt de bloemen het liefst ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Om ze langer te kunnen bewaren giet je een paar druppels chloor in het water. Dat houdt het ook opvallend langer schoon. Snijd elke bloem schuin af en zet ze meteen in water. Hoe langer je wacht, hoe sneller ze verwelken. Kleinbloemige dahlia’s, die vaak gezaaid worden, houden het niet of nauwelijks uit op water. Informeer je vooraf goed, bij het aanschaffen van de knollen of zaaigoed.

dahlia als snijbloem

Bladluizen: liever kwijt dan rijk
Dahlia’s zijn bijzonder sterke planten. Toch vallen ze vaak ten prooi aan bladluizen. De hele plant ziet dan zwart en echt overal zie je ze verschijnen. Meestal worden ze bijgestaan door mieren, die de bladluizen dusdanig verzorgen om ze uiteindelijk te kunnen ‘melken’. Luizen produceren namelijk een suikerzoet goedje dat ze na het nuttigen van de plantensappen afscheiden. Mieren vangen dat op en doen er zich aan te goed. Een kleine plaag zal nauwelijks impact hebben, een grote aantasting kan leiden tot blad-en knopmisvorming. Tijdig aanpakken is nodig. Daarnaast eten slakken de jonge scheuten die dahlia’s ontwikkelen, en durven ze zich zelfs te goed doen aan de grote, volwassen exemplaren.

2 reacties op “Dahlia’s in de tuin: de ideale snijbloem

  1. Marjan Lunenborg zegt:

    Hallo, ik kocht laaatst 2 bossen dahlia’s . Binnen 2 dagen waren ze verlept. Ik heb de verkoper erop aangesproken en kreeg als antwoord: dat dahlia’s een zwakke snijbloem is en dat ik geluk had dat ze 2 dagen hadden gestaan! Ik dacht dat het juist een sterke bloem is. Vroeger hadden wij thuis altijd grote struiken met dahlia’s in de tuin en mijn moeder zette ze ook op de vaas. Ben enorm teleurgesteld. Klopt het wat de bloemenverkoper mij verteld heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *