De kas: nu doen

de serre in het najaar

De serre of kas doet in het voorjaar dienst als opkweekruimte voor je groenten en bloemen en tijdens de zomer biedt het onderdak aanonder andere tomaten, pepers, paprika’s en komkommers. Maar wat doe je in het najaar en de winterperiode? Leeg laten staan is geen optie, je wilt immers dat jouw investering optimaal gaat renderen. Een aantal tips.

Klaar voor de winter
Als de serre of kas uiteindelijk leeg komt te staan kun je maar beter een stevige noppenfolie aanbrengen. Je maakt de folie vast met clips, die makkelijk inhaken op het profiel en de constructie van je kas. Noppenfolie heeft namelijk de eigenschap de temperatuur binnenin met een paar graden te doen stijgen. Het beschermt je wintergewassen zodat je ook dan zorgeloos kunt blijven verder oogsten.

Tip
Voorspelt de weerman-of vrouw hevige vorst, dan kun je ook gebruik maken van vlies-of vriesdoeken om je planten extra te beschermen.

noppenfolie
Noppenfolie met clips vastmaken aan de binnenkant van de serre of kas

Nu nog planten?
Menig tuiniers denken dat de moestuin ermee ophoudt in het najaar, maar in de serre of kas gaat het oogstplezier gewoon door. Je kunt in oktober nog vroege slasoorten planten, maar ook veldsla, winterpostelein en kervel een kans geven.

Exotische planten overwinteren
Wil je de serre of kas in het najaar en de winter vooral gebruiken als vorstvrije plek om je planten in te overwinteren, dan is het aangewezen om ze ook dan in te pakken met noppenfolie. Probeer bij hevige vriestemperaturen een elektrisch vuurtje te voorzien, of kies voor verwarmingselementen op basis van petrol. Exotische potplanten wikkel je in vries-of vliesdoeken en geef je – niet onbelangrijk – regelmatig water.

Over inkuilen
Tijdens de zomer kun je groenten oogsten en meteen verwerken. In het najaar en tijdens de winter is dat een ander verhaal. Inkuilen, is de boodschap. Aardappelen, prei, wortelen, bieten en kolen kun je op die manier met gemak maanden bewaren. Meestal doe je dat op een beschut plekje in de moestuin, maar het kan ook in de serre of kas, waar de omstandigheden meestal iets gunstiger zijn.

Inkuilen doe je zo

  • Maak een kuil van om en bij de 25 centimeter diep.
  • Bekleed de kuil met kippengaas, zodat ongedierte als muizen en ratten niet bij je oogst kunnen.
  • Vul op met stro en stop er de groenten in.
  • Schik de groenten zo dat ze elkaar net niet aanraken, om ziekten en schimmels te vermijden. Zo krijg je een optimale luchtcirculatie.
  • Maak dicht met stro en aarde.
groenten inkuilen
Je kunt ook een grote zwarte ton of emmer ingraven, om daarna groenten een lange tijd in te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *