Moestuinkalender: de moestuin in februari

de moestuin in februari

Februari is een overgangsmaand in de moestuin. Het is nog niet echt lente, maar met maart in het vooruitzicht is het ook weer niet helemaal winter. Zeker omdat er vanaf deze maand ook kan worden voorgezaaid. Pepers, paprika’s, aubergines en zelfs erwten en tuinbonen kunnen nu al de grond in. Jawel, ook ik heb last van zaaikoorts, net zoals de rest van België en Nederland – denk ik.

De kas schoonmaken
Februari is een ideale maand om de kas schoon te maken en op te knappen. Meestal zijn de ramen erg vuil door voortdurend blootgesteld te worden aan zonlicht, regen en sneeuw. Er worden daardoor groene algen gevormd die het zonlicht belemmeren, en ervoor kunnen zorgen dat je planten straks te weinig essentieel licht krijgen om aan fotosynthese of bladgroenverichting te doen. Was de ramen met een ecologisch detergent dat snel afbreekt of probeer het met azijn, dat helpt ook. Geef jezelf daarvoor een goede spons cadeau, dat maakt het klusje alleen maar makkelijker.

Pepers en paprika’s zaaien
Vanaf eind januari en begin februari is het aangewezen om pepers en paprika’s te zaaien. Voorzaaien, zoals dat in tuintermen heet. Je zaait ze nu en niet binnen een maand of twee, omdat ze er langer over doen om te groeien. Ze groeien over het algemeen iets trager en kunnen daardoor een flinke groeiachterstand opbouwen. Hoe vroeger je zaait, hoe meer vruchten je uiteindelijk zult oogsten. Maar een schuilt ook gevaar. Vroeg zaaien betekent ook weinig natuurlijk zonlicht. En laat net dat cruciaal zijn om een plant optimaal te laten groeien. Zorg daarom altijd voor het zonnigste plekje in de woonkamer, het liefst bij een raam. Je zaait pepers en paprika’s in zaaigrond die een dag op kamertemperatuur heeft kunnen opwarmen. Doe je dat niet, dan creëer je een shock die ervoor zorgt dat de zaden er langer over doen om te kiemen. Pepers en paprika’s zijn zogenaamde warme groenten, ze hebben het graag flink warm en kiemen pas wanneer de temperatuur gemiddeld 22 tot 25 °C is.

pepers en paprika's zaaien
Jonge zaailingen van een chilipeper.

Weg met de kooltjes
De kooltjes hebben de hele winter lang het beste van zichzelf gegeven, maar daar komt nu stilaan een einde aan. Oogst ze snel want volgende maand zullen ze bloemen vormen en uiteindelijk bloeien. Haal de koolstronken meteen weg, want die kunnen koolziekten veroorzaken. Doe de plantenresten meteen weg en gooi ze niet zomaar op de composthoop. Kolen verteren namelijk erg traag en kunnen schimmels en bacteriën bevatten.

Rabarber bleken
In Engeland doen ze het al eeuwen, bij ons is het eerder een delicatesse: gebleekte rabarber. Het smaakt zoeter en is ontzettend lekker om rauw in een salade te verwerken. Je raspt er slierten van die je met onder andere jonge spinazie en veldsa combineert. Verrassend lekker en fris. Zet daarom een bleekpot-of klok over de plant en vul met stro, dan wordt het binnenin sneller warm. Of je kiest ervoor om rabarber in een pot te houden en hem in de kas te zetten, waar het al flink warm kan zijn tijdens zonnige periodes. Na gemiddeld 3 weken is de rabarber klaar om geoogst te worden.

Laatste kans om druiven te snoeien
Je snoeit druiven in januari en februari. Snoeien in maart kan de plant ernstige schade toebrengen. Ze gaan namelijk bloeden omdat de sapstroom alweer op gang is gekomen. Je past een wintersnoei toe om de plant in een bepaalde vorm te krijgen. Je kunt de planten een leivorm geven of je laat ze gecontroleerd aan een klimrek of afsluiting groeien. Of misschien heb je wel een plekje voorzien tegen een warme zuidermuur. Zodra de vormsnoei is toegepast kun je overgaan tot een jaarlijkse onderhoudssnoei. Knip dan alle zieke of te oude takken weg die elkaar hinderen. Snoei daarna alle zijtakken op de gesteltak tot op twee, maximum vier ogen terug. Uit die zogenaamde ogen ontstaan datzelfde jaar de nieuwe scheuten waarop de trossen worden gevormd.

Lathyrus voorzaaien
Lathyrus of reukerwten worden doorgaans vrij vroeg gezaaid. Want hoe vroeger je ze zaait, hoe sneller ze voor bloemen zullen zorgen. Vanaf februari kun je aan de slag. Je zaait ze in potjes, ergens in de kas. Of je zaait ze in wc-rolletjes. Jawel, in wc-rolletjes. Je hoeft niet te investeren in potjes én je kunt alles integraal in de grond stoppen. Duurzaam tuinieren is slim tuinieren.

lathyrus zaaien
Met WC-rolletjes kun je zelf een aantal potjes in elkaar knutselen.

Tuinbonen en erwten zaaien
Vergis je niet. Tuinbonen zijn geen traditionele sperziebonen, die laatste zijn namelijk niet winterhard. Samen met erwten zijn het moestuins vroegste vogels. Je zaait ze voor in potjes om ze vanaf maart in de moestuin te planten. Leg 1 boon of hooguit 2 erwten per potje, stop ze even diep als de zaden groot zijn, en geef water met een kleine gieter.

11 reacties op “Moestuinkalender: de moestuin in februari

 1. patrick zegt:

  Persoonlijk vind ik februari nog veel te vroeg om paprika’s en pepers voor te zaaien. De dagen zijn echt nog te kort. Eenmaal de zaden gekiemd zijn moeten ze naar een serre kunnen anders schieten ze op. Eind februari/begin maart is zeker vroeg genoeg.

  • Angelo Dorny zegt:

   Beste Patrick,
   Bedankt voor je reactie. Voor pepers en paprika’s, maar ook aubergines, is vroeg zaaien belangrijk om ze tijdig plantklaar te krijgen. Ik heb in het verleden ook al later gezaaid, maar de ervaring leert dat dat resulteert in kleinere planten, die pas laat vruchten vormen. Het licht is inderdaad niet optimaal, klopt helemaal, maar door de zaailingen aan een raam te zetten en vanaf half maart overdag al eens in de serre te zetten (bij zonnig weer) kun je al veel problemen voorkomen.

 2. Renée van Esch zegt:

  De lathyrus zaden leg ik eerst 24 uur in een bakje water te weken, degene die opengaan zaai ik het eerst, de rest zonodig nog een dag laten staan (eventueel water verversen)

 3. Sofie zegt:

  Voor tomaten is het nog te vroeg he? Vormt het voor de paprika en peper een probleem als het gedurende 24u dezelfde temperatuur is binnen (22gr)? We hebben namelijk vloerverwarming die altijd op staat

  • Angelo Dorny zegt:

   Voor tomaten is het inderdaad nog te vroeg. Vanaf maart is prima. Een constante temperatuur bij pepers en paprika’s is zelfs zeer goed, dan groeien ze nog beter! 🙂

   • Sofie zegt:

    Super, de paprikas en pepers zijn net gezaaid! Wanneer moet ik trouwens aubergine zaaien? Verschillende websites zeggen februari maar mijn instinct zegt eerder begin maart.. Misschien moet ik uw kalender maar eens kopen, :d dan heb ik geen vragen meer 🙂

    • Angelo Dorny zegt:

     Aubergines moeten ook nu gezaaid worden. Maart is te laat omdat ze een langere doorstart nodig hebben. Nu is prima! 🙂
     In de kalender vind je inderdaad nog meer tips ;). Succes alvast!

     • Sofie zegt:

      ze zijn gezaaid!! bedankt voor de tip, was bijna te laat ermee 🙂 ook veel succes met uw nieuwe reeks, we kijken ernaar uit!

 4. Susanne zegt:

  Bedankt voor de tips! Buiten is het nog niet zo lekker hier, maar binnen kunnen we dus alvast wat voorpret hebben.
  Wel een vraag, de lathyrus, moet ik deze ook laten meedraaien met de vruchtwisseling in de tuin? Dus op de plek van de peulvruchten houden? Ik ga proberen een beetje beter aan deze regels te houden de komende jaren.
  Alvast bedankt!

 5. Martin Coussement zegt:

  Beste Angelo,

  Van zodra ik de gezaaide pepers, paprika’s en aubergines kan verspenen wil ik ze graag in de serre laten groeien. Welke minimumtemperatuur hebben ze overdag en ‘s nachts in de serre nodig ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *