Moestuinkalender: de moestuin in januari

De moestuin in januari

Ik houd van elk seizoen, maar eerlijk is eerlijk: de zomer is mijn favoriet. En toch, toch kan ik genieten van een koude winter. Na een druk moestuinseizoen is het tijd om het wat rustiger aan te doen, en te herbronnen. Plannen maken, zaden bestellen en ga zo maar door, i love it. Maar wat valt er nog meer te doen in de moestuin? Een overzicht.

Zaaien in de kas?
Het is nog te vroeg om buiten aan de slag te gaan, maar eind deze maand kun je in de kas gelukkig wel al het een en ander in de grond stoppen. Je kiest dan beter voor variëteiten die geen probleem hebben met lage temperaturen. Informeer je vooraf goed en lees aandachtig de achterkant van het zaadzakje, waar de zaaidata staan.

 • Radijs
  Eind januari kun je de eerste radijsjes zaaien in de kas. Met wat geluk schijnt er af en toe een zwakke winterzon die de temperaturen binnenin al iets hoger doen uitkomen. Zaai radijsjes in rijtjes en verspeen ze wanneer ze te dicht op elkaar dreigen te groeien.
 • Veldsla
  Aan het eind van deze maand kun je veldsla zaaien. Je oogst dan in de lente, vanaf maart en april, de eerste bladrozetten. Zaai in rijtjes en bescherm ze tegen hevige nachtvorst.
 • Erwten
  Erwten zijn rasechte ijsberen. Je kunt de eerste erwten voorzaaien, of je kunt ze al meteen in de kas planten. Voorzaaien doe je in potjes om tegen het eind van volgende maand buiten te planten, in de kas planten garandeert je dan weer een oogst in april. Voor je zaait laat je de erwten een nacht voorweken in wat water, dat maakt de vruchthuid namelijk weker zodat ze sneller zullen kiemen.
 • Kervel
  Ook deze topper heeft geen last van koude temperaturen. Zaai verse zaden, kervelzaad heeft namelijk een beperkte houdbaarheid. Het is een donkerkiemer en groeit dus alleen met een laagje grond overheen.

Deze maand oogsten in de moestuin

 • Crosne: een grappig knolletje dat winterhard is en kan woekeren in de tuin.
 • Spruitkool: de klassieke spruitjes zijn echte wintergroenten. Je oogst ze nu volop.
 • Pastinaak: je kunt ze in de grond laten zitten, maar geef ze een jasje van stro om hevige vorst te vermijden.
 • Aardpeer: is al oogstklaar vanaf november, maar geeft de hele winter lang het beste van zichzelf. Zolang de grond bewerkbaar blijft kun je de knollen rooien.
 • Bladgroenten zoals sla, winterspinazie, veldsla en zelfs kervel.
aardperen in de moestuin
Net geoogst en schoongemaakt: aardperen

Scharrelende kippen
Waarom kippen ophokken tijdens de winter als ze zich nuttig kunnen maken in de tuin? Laat ze gerust elke dag de moestuin onveilig maken, want daar eten ze slakken, eitjes, rupsen en andere vervelende beestjes. Ze bemesten je moestuin gratis en belangeloos en ze pakken schadelijke insecten aan. Of probeer Indische loopeenden, die zijn helemaal geweldig. Ze eten naakt-en huisjesslakken.

Zaden selecteren
Je kunt nog de hele maand plannen maken om je moestuin in te richten, maar ook het selecteren van zaden stel je beter niet te lang uit. Ga online op zoek naar zadenleveranciers of laat je verleiden door de vele zaadcatalogussen die je brievenbus nu flink gaan domineren. Maar de keuze is alsnog erg groot. Het assortiment aan groenten en kruiden dikt namelijk elk jaar flink aan en als beginner is het vaak een probleem om de juiste beslissing te nemen. Zaden selecteren is een kwestie van experimenteren. Af en toe eens falen is goed. Het leert je de do’s en don’t en maakt je moestuinleven er alleen maar makkelijker op – ok, ok, niet meteen, maar het wordt beter.

Te enthousiast geweest?
Een beginnersfout die vaak wordt gemaakt – en waar ik ook ooit tegenaan liep: te veel zaden bestellen en dus ook te veel zaaien. Het is verleidelijk, maar je hoeft heus niet van elke soort 2 of zelfs 3 zakjes in huis te hebben.

13 reacties op “Moestuinkalender: de moestuin in januari

 1. Maike - Kook Gewoon zegt:

  Omwijs veel zin in het komende moestuinjaar! Wij zijn nog beginners en leren ieder jaar weer wat nieuws. De kippen laten scharrelen klinkt heel idylisch maar durf ik toch niet goed ivm de roofvogels hier. Het voorzaaien in de kas eind deze maand ga ik opvolgen, dank voor je tips!

 2. Marina bosselaers zegt:

  Kippen in de moestuin ? doen we elk jaar,? Vanmorgen allemaal doodgebeten. Vermoed van een vos, kop afgebeten en laten liggen ? Bedankt voor de vele goede tips ???.

 3. Marielle zegt:

  Wat een leuke blog. Ik ben nog beginnend moestuinier ? en heb een vraagje. Ik heb geen kas, want ik heb een balkonnetje. Toch wil ik graag zsm de eerste plantjes kweken. In de blog schrijf je dat een aantal zaadjes al wel gezaaid kunnen eind januari, maar dan in de kas. Heb je nog tips hoe ik -zonder kas- toch ook al kan beginnen?

  • Angelo Dorny zegt:

   Dankje, Marielle!
   Ik raad je aan, ook al is het op een balkonnetje, om nog even te wachten. Het voordeel van een kas is dat je zonlicht omzet in warmte, en het binnenin al wat warmer is dan buiten. Zonder kas is het nog veel te koud om onbeschermd aan de slag te gaan. Vanaf half februari en begin maart kun je wel erwten, tuinbonen en radijsjes zaaien. Nog even volhouden dus. Succes! 🙂

 4. marin sandra zegt:

  we hebben voor het eerst een volkstuintje gehuurd dit jaar dus veel werk ben benieuwd wat ik er van terechtbreng ,maar werk graag in de tuin als ontspanning ,zeker weet ik al dat ik een kas en kippen wil en we beginnen van zodra de vorst wat weg is ons tuintje in te richten naar onze smaak ,tips zijn altijd welkom en mijn abonnement de tuin op tafel zal mij ook wel helpen groene groeten van sandra

 5. De Pestel antoine zegt:

  Beste Angelo, heb witloof op 21 en 22/11 in de volle grond gestoken, de andere in een bak, volgen uw nieuw boek mag men dat water geven, hoeveel? Of toch niet. ( staan in een serre) grtjs antoine

 6. Sofie zegt:

  Is er een teelt dat ik binnenkort kan zaaien in de serre maar ik al rond eind april-begin mei kan oogsten zodat het niet in concurrentie komt met al de rest dat ik in de serre wil planten vanaf mei (lees : superveel verschillende soorten tomaten hihi). Bedankt

 7. Sonja zegt:

  Als je over een kas hebt, is dat dan over een verwarmde kas of koude kas. Ik heb een koude kas maar daar is het, heb ik het idee, net zo koud als buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *