Het is inmiddels juni in de moestuin. Eind deze maand beleven we de langste dag van het jaar en geeft Moeder Natuur stilaan het startsein van de zomer die komt. Geef toe, het is wel een beetje deprimerend als je erbij stil gaat staan dat vanaf 21 juni het alweer dag per dag sneller donker wordt. Je merkt dat uiteraard niet meteen, het gaat hoogstens over een paar seconden per dag, maar het is wel degelijk aan het gebeuren. Alsof de natuur nu op haar sterkst is en het daarna alweer bergaf gaat richting het najaar en de winter. Weet je, 12 maanden zijn zo om. En wie tuiniert en bij uitbreiding moestuiniert, weet als geen ander dat het snel gaat. Seizoenen komen en gaan, en leven op het ritme van de natuur, met respect voor de natuur en de omgeving, is het mooiste en leukste wat er is.
Over water geven
In juni kan het al flink warm worden. De zon maakt overuren en de planten voelen zich opperbest. Maar warmte en zonlicht maakt dorstig weer, ook voor de gewassen in je tuin. Dagelijks water geven aan je potplanten is nu noodzakelijk, de wortelkluit droogt namelijk snel uit. Doe dat het liefst ’s avonds laat, wanneer de zon onder gaat, en bij extreme droogte ook ’s morgens vroeg. Zorg dat je altijd water geeft in een schaaltje, onderin de pot, zo bepalen de planten zelf hoeveel ze precies nodig hebben. Je creëert daardoor ook actieve planten zonder zogenaamde luie wortels. Probeer ook te vermijden dat de bladeren nat worden tijdens het heetst van de dag. Dat werkt bladverbranding in de hand. Wacht altijd tot de zon onder gaat en ze aan intensiteit verliest. Bij planten in de vollegrond zit de vork anders in de steel. Daar hebben planten toegang tot bodemwater en zijn ze bijgevolg minder afhankelijk van je. Planten die je vaak water geeft in de vollegrond wortelen oppervlakkig en zullen daardoor alsmaar meer afhankelijk van je worden.
Rabarber: stop de oogst
Vanaf eind juni wordt er aangeraden om de rabarberplanten in je tuin niet meer te oogsten. Vaak lees je dat er vanaf dat moment oxaalzuur wordt gevormd dat schadelijk is voor mens en dier en dus beter vermeden kan worden. Niet geheel onterecht natuurlijk. Het klopt dat er vanaf juni oxaalzuur wordt gevormd en oxaalzuur bij hoge dosissen schadelijk kan zijn voor het menselijk lichaam. Je zou er alleen kilo’s in een keer van moeten eten om er de negatieve gevolgen van te voelen. Waarom je dan beter niet meer oogst is simpel. Gun de planten wat rust, je hebt ze het hele voorjaar geplukt. Indien je verder blijft oogsten zullen de planten uitgeput geraken en volgend jaar niet meer productief zijn.

Beschermen tegen vogels
Een goed voorjaar kan al voor aardbeien zorgen in mei, maar laat ons eerlijk zijn: vanaf juni is het pas echt feest. Je oogst nu bijna elke dag zoete zomerkoninkjes, heerlijk! Maar wees op je hoede voor onder andere vogels en wespen. Vogels pikken je vruchten aan omdat ze veel vocht bevatten en gewoon lekker zijn natuurlijk. Ze kunnen je hele oogst in een paar dagen bedreigen, als je niet voor bescherming zorgt. Hang daarom netten over je planten zodra de eerste exemplaren rijp worden. Controleer de netten wel af en toe om nieuwsgierige vogels eronderuit te halen. Vaak laten ze je planten met rust, af en toe vind je een rebel in de netten. Kijk ook uit voor wespen. Ze worden vanaf nu actief en zijn er snel bij om overrijpe of beschadigde vruchten aan te vreten. Dergelijke aardbeien verspreiden een zeer zoete geur en lokken daardoor in geen tijd de lokale wespenpopulatie. Controleer elke dag op rijpe vruchten en haal tijdig weg. Aangevreten of beschadigde aardbeien gaan zonder pardon bij de kippen of op de composthoop.
Heb aandacht voor je composthoop
Wie een gezonde composthoop wilt moet die ook goed onderhouden. Een hoopje afval bij elkaar brengen en klaar, zo werkt het niet. Bij compost is het belangrijk om vooral lucht te creëeren. Daarom is het aangewezen om vanaf juni de hoop even om te keren. Je brengt dan alles wat bovenop ligt naar binnen en omgekeerd. Zo gaat het hele goedje gelijkmatig verteren en krijg je een rijke zwarte samenstelling. Wist je trouwens dat je beter 2 of 3 bakken hebt om naast elkaar te zetten? Zo kun je makkelijk de onverteerde materialen naar onder brengen en de composthoop keren. Ook in een kleine tuin, waar je meestal niet de plaats hebt voor 2 of 3 bakken, is het belangrijk om tijdig te keren. Bij de kant-en-klare compostvaten wordt meestal een handgreep of stok meegeleverd waarmee je makkelijk alles kunt omwoelen.
Zomergroenten planten: het kan nog
Als alles goed is gegaan heb je alle zomergewassen in mei geplant, net na de ijsheiligen. Denk maar aan tomaten, pepers, paprika’s en aubergines. Ben je er om de een of andere reden nog niet toe gekomen, dan kun je ook nu nog aan de slag. Stel het niet te lang uit. Nu hebben je gewassen ruimschoots de tijd om hun achterstand in te halen. Hoe langer je wacht, hoe minder vruchten je uiteindelijk zult kunnen oogsten omwille van te laat rijp. Tomaten die pas in oktober rijp worden zijn nutteloos. De zon wordt dan namelijk zwakker, het wordt kouder en de dagen worden korter. Kom op, waar wacht je nog op?