De nieuwste tuintrends voor 2023

Een nieuw jaar brengt standaard trends met zich mee in de tuinsector. Vooruitkijken naar wat komen gaat en tegelijk terugkijken op wat is geweest om het vervolgens anders en beter te doen. En hoewel ik die trends doorgaans niet zo nauw neem, vind ik ze dit jaar wel gegrond en verrijkend. Een overzicht.

De klimaattuin
Het is geen verrassing dat de klimaattuin alsmaar belangrijker wordt. 2022 was heet en droog en dat eist z’n tol in de tuin. Daarom wordt het in 2023 van belang om de keuze van onze planten aan te passen. Het gebruik van klimaatbestendige planten zal stijgen en dat is volgens mij een goede zaak. Er zal vaker gekozen worden voor prairieplanten, die het in verhouding tot andere planten veel beter doen tijdens droogte en hitte. Echinacea is een populaire keuze, maar ook Achillea, Verbena bonariensis en Rudbeckia zijn geschikt. En dan zijn er nog de siergrassen die duidelijk een opmars maken. Ze combineren goed met vaste planten en hebben niet of nauwelijks last van droogte.

Bomen planten
Ook bomen worden belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zijn ze overigens al, maar het valt op dat steeds meer mensen bewust kiezen voor één of meerdere exemplaren in de tuin. En als je dan een boom plant, kies dan voor een soort die goed tegen droogte kan. Acer, Betula en Liquidambar zijn prima voorbeelden. Naast de juiste boom op de juiste plek doen ze ook dienst als natuurlijke airco’s tijdens de heetste momenten. Onder een boom kan het wel 10 tot 15 graden koeler zijn. Best indrukwekkend, toch?

Tegelwippen
‘Tegelwippen’ wordt dé trend van 2023. Het komt overgewaaid vanuit Nederland en zal steeds belangrijker worden. In een betegelde tuin is het in de zomer veel warmer dan in een tuin waar groen zegevierd. Dat is niet onlogisch, als je weet dat steen warmte opslaat en weer afgeeft. We hoeven heus niet plots alles open te breken, maar kiezen voor alternatieven is altijd een goed idee. Maak bijvoorbeeld je borders groter en je terras kleiner. Kies voor meer bloemen en planten en vergroen je tuin. Overweeg ook wat vaker om halfverharding aan te leggen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Dat is waterdoorlatend en toch geschikt om op te wandelen, zitten en zelfs een auto op te parkeren.

Ronde vormen
Goed nieuws voor wie van ronde vormen houdt, want die zijn helemaal terug van weggeweest. Ze zijn losser en informeler dan de rechte en strakke lijnen die lang geliefd waren. Ik werk graag met ronde vormen in natuurlijke tuinen. Ze maken alles een beetje wilder en zien er toch netjes afgewerkt uit. De populairste keuze om die ronde vormen te bekomen is het gebruik van cortenstaal. Hedendaags en toch een natuurlijke uitstraling vanwege het verroeste staal.

Water opvangen
Omdat er in de zomer alsmaar langere periodes van droogte zijn is het belangrijker dan ooit om regenwater op te vangen. Zet watertonnen aan het tuinhuis, de kas of misschien wel het schuurtje om de hoek. Alles is goed om water op te slaan voor wanneer het nodig is. Regenwater wordt echt het ‘liquid gold’ zoals de Engelsen dat treffend noemen. Waterschaarste lijkt een ver van je bed show, maar ik ben er zeker van dat elke tuinier zich herkent in de problematiek die droge periodes met zich meebrengen.

Een reactie op “De nieuwste tuintrends voor 2023

  1. Dominique Delbecke zegt:

    leuk artikel.
    wij hebben een grote treurwilg in de tuin. goud waard om in de zomer onder te schuilen. zowel de auto’s als onszelf kunnen hier van genieten.
    kwa water opvangen hebben we 5 extra ibc vaten maar ik zou er nog meer willen. het wordt echt belangrijk en het is zonde planten te laten sterven door de droogte.

    Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *