De serre of kas in het voorjaar

Hallo lieve iedereen,
Na bijna 2 jaar zie je hier nog eens een berichtje verschijnen. De lente is in het land en mijn tuinkriebels zijn eindelijk helemaal terug. Door een burn-out en depressie was ik mijn connectie met de natuur helemaal kwijt. Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik mij elke dag een beetje beter voel – soms ook niet – en dat de winter in mijn hoofd zo stilaan weer plaatsmaakt voor het voorjaar. Heerlijk om weer te kunnen genieten van ontluikend groen, zingende vogels, jonge zaailingen en de belofte van een mooie zomer. Ik ben zelf al een tijdje weer begonnen met zaaien en heb de serre of kas inmiddels alweer bijna vol staan. Maar wat kun je nu al zaaien en planten? Ik deel een paar tips om je op weg te helpen.

Propere ramen = meer zonlicht
Als je in het bezit bent van een serre of kas, dan raad ik je sowieso aan om eerst de ramen schoon te maken. Tijdens de wintermaanden wordt vaak een groenaanslag gevormd dat licht kan belemmeren. En laat licht nu net het belangrijkste zijn om je zaailingen een goede start te geven. Schoonmaken dus, het liefst met ecologisch detergent – of een scheutje azijn. Maak het jezelf ook niet te moeilijk en gebruik warm water. Je vingers zullen je dankbaar zijn.

Wat kan je nu zaaien?
Het zaaiseizoen is helemaal losgebarsten. Ik heb onder andere pepers, paprika’s, aubergines, tomaten, peultjes en eenjarige bloemen gezaaid. De mogelijkheden zijn eindeloos. De winter is voorbij, dus als je jeukende vingers hebt, ga je gang. Ik zaai de meeste gewassen voor in trays, zaaibakjes of potjes. Dat vind ik makkelijker en eerlijk gezegd; je planten zijn ook sterker wanneer ze straks de moestuin in gaan. En sterkere planten, dat betekent minder aantrekkelijk voor slakken. Daar doen we het tenminste voor. Zaailingen van zogenaamde warme groenten – denk maar aan tomaten, pepers, paprika’s en aubergines – zet ik in het begin wel binnen. Ze hebben een vrij constante temperatuur nodig, en dat is in de serre of kas nog wat moeilijk. Al is het bij mooi weer al flink warm binnenin zo’n glazen huisje, dat kan ik je verzekeren. Okselvijvers bij de vleet. Maar goed, dat moet je erbij nemen. Na die donkere wintermaanden doe ik daar niet eens moeilijk over.

Mag in de serre of kas blijven staan – ook ’s nachts

 • Zaailingen van rode biet
 • Doperwten en peultjes
 • Prei
 • Lathyrus of reukerwtjes
 • Koolgewassen
 • Kervel
 • Kropsla
 • Snij-en pluksla
 • Lente-ui

Verspenen van zaailingen
Als je eenmaal hebt gezaaid, en je hebt de zaden inmiddels flink uit de grond gekeken, dan zie je de eerste zaailingen binnen de week of 2 weken verschijnen. Hoera. Maar wat dan? Zodra zaailingen hun eerste echte blaadjes krijgen – 4 blaadjes dus – is het belangrijk om te verspenen. Verspenen is niets meer, maar ook niets minder dan elk plantje een eigen potje geven om ruimer te kunnen groeien. Je haalt dan de zaailingen, met behulp van een lepeltje of het plantetiket, uit de grond en stopt ze in een groter potje. Ik vind het altijd prettig om P9 potjes te gebruiken. Die hebben een diameter van 9 centimeter en daarmee ruim voldoende plek om de komende weken te groeien. Belangrijk: houd de zaailing vast bij de kiemblaadjes, niet bij de stengel of echte blaadjes. Onze grote handen, hoe goed je fijne motoriek ook mag zijn, kunnen de fragiele plantjes flink zeer doen. In het potje planten, dichtmaken en lichtjes aandrukken. Water geven en klaar. Je bent nu al een pro.

Wat bij mooi weer in de serre of kas?
In het voorjaar is het belangrijk dat we de temperatuur binnenin een serre of kas de lucht in krijgen. Dat vinden onze plantjes namelijk leuk. Maar bij een prachtige lentedag kan het daarbinnen al gauw té warm worden. En alles waar een té voor staat is niet goed, zei mijn grootvader altijd. Dus hier gaan de deuren of dakvensters open bij goed weer. Of tenminste op een kiertje.

Ook een serre of kas aanschaffen? Check www.acd.eu
Goede kwaliteit, te verkrijgen in jouw favoriete kleur én geleverd met veiligheidsglas.

Zo, dat was het voor deze keer. Ik wens je een fijn begin van de lente en veel mooie vooruitzichten. En sta af en toe eens stil bij al dat moois. Dat maakt het zoveel leuker.

Liefs,
Angelo

Een reactie op “De serre of kas in het voorjaar

 1. De Waegemaeker zegt:

  Dag Angelo. Het verwondert mij niet dat je een burn-out en depressie kreeg. Ik heb 40 jaar in het welzijnswerk gewerkt en dacht af en toe: Angelo oei is dat niet te. Ik heb nu 3 jaar een serre en heb het meeste van jou geleerd. Merci. Ik heb al veel uit mijn serre geoogst. Ook veel voldoening en rust. Ijskristallen op de ramen bijvoorbeeld zijn wonderlijk in de winter. Bedankt en het beste. Werk en vergeet niet op tijd te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *