Egels in de tuin

Egels zijn bijzondere dieren. Ze zorgen voor het ecologische evenwicht in je tuin en helpen je met het bestrijden van onder andereslakken. En ze zijn überschattig, dat ook natuurlijk. Maar ze hebben je hulp nodig. Je kunt ze extra voedsel geven, te drinken geven en/of een schuil-en nestplaats bieden.

  • Bladeren, takken en dikke boomstronken vormen de ideale schuilplaats voor egels. Maar ook de composthoop doet dienst als verblijfplaats.
  • Installeer egelhuisjes. Je kunt ze zelf in elkaar knutselen, of je kunt ze aanschaffen in zowat elk tuincentrum.
  • Geef de egels in je tuin extra voedsel en iets te drinken. Ze eten graag honden-en kattenvoer en rauwe eieren. Voorzie water of kattenmelk, maar vermijd koeimelk. Daar kunnen ze ernstig ziek van worden en bijgevolg zelfs sterven.
  • Opgepast met vijvers of waterpartijtjes in je tuin. Egels kunnen erin verdrinken als ze er niet tijdig uit geraken. Dek af met een net om problemen te voorkomen of leg een plank zodat ze er makkelijk uit geraken. Egels kunnen zwemmen, maar verdrinken vaak door te steile oevers.
  • En last but not least: verban chemische producten uit je tuin. Tuinier ecologisch, dan komen ze vanzelf in jouw tuin verblijven.

Een reactie op “Egels in de tuin

  1. Mario Govaert zegt:

    Hallo,
    We hebben enkele weken terug een klein egeltje in ons tuinhuis geplaatst en in een kist gezet voorzien van stro om zich in te verstoppen,helaas het egeltje is weg.Mijn vraag is nu of een rat dit kan gepakt hebben want daar hebben wij nu soms wel bezoek van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *