Nu doen: frambozen planten in de moestuin

frambozen planten

Al van kindsbeen af ben ik gek van besjes. Vooral frambozen vind ik geweldig. Opa had altijd een paar struiken in de moestuin staan, waar ik dan als kind maar al te graag van ging eten. Als een kind in een snoepwinkel, zei hij altijd. Omdat ze mij een goed gevoel geven wilde ik ze graag terug in mijn moestuin. En zo geschiedde. In deze aflevering vertel ik je hoe ik dat doe en waar je rekening mee moet houden bij het planten.

Kies je favoriet
Er zijn 2 soorten frambozen. De zomerframboos en de herfstframboos. Jawel, ze onderscheiden zich voornamelijk in oogstperiode. Zomerframbozen oogst je doorgaans vanaf juli en augustus, herfstframbozen dan weer vanaf september en oktober. Een aanrader om de oogst te spreiden. In mijn moestuin kies ik voor:

 • Ottawa: te oogsten in augustus en september. Een zomer/herfstframboos dus.
 • Fallgold: een gele zomer/herfstframboos die je kunt oogsten vanaf augustus tot eind september.
 • Autumn bliss: een typische rode herfstframboos. Oogstklaar vanaf september tot eind oktober.

Bodemverbeteraar
Alvorens je gaat planten is het noodzakelijk om de grond eerst goed los te maken. Werk in het plantgat wat bodemverbeteraar onder, dat helpt de plant een goede start te maken en zorgt voor een stimulerende wortelgroei.

Gezonde wortels
Haal de planten uit hun pot en bekijk de wortelkluit goed. Gezonde wortels zijn (meestal) wit en geel, een zwak wortelgestel vaak bruin. Dit trucje kun je trouwens makkelijk toepassen in het tuincentrum of bij de kweker waar je ze van plan bent te kopen. De plant even uit de pot halen en de wortels bekijken. Zo ben je vrij zeker van je stuk. In het verleden had ik het wel eens voor dat ik te snel nieuwe planten mee graaide en thuis tot het besef kwam dat de planten er eigenlijk niet zo goed aan toe waren.

frambozen planten
Frambozen vormen vruchten op nieuwe scheuten, niet op oud hout.

Planten doe je zo
Maak een diep plantgat en stop de planten zo diep als ze in de pot stonden. Dieper planten heeft weinig zin, de plant vormt onderaan nieuwe scheuten. Maak het plantgat terug dicht en druk goed aan. Bedek de ondergrond eventueel met schors, cacaodoppen of houtsnippers om onkruidgroei te voorkomen.

Over water geven
Je kunt direct water geven in het plantgat, of je doet dat na afloop, wanneer de plant al in de grond zit. Frambozen groeien vrij makkelijk en hebben geen specifieke eis wat het geven van water betreft. Check vooraf wel of de wortelkluit vochtig aanvoelt. Is dat niet het geval dan laat je de planten beter een halfuurtje vooraf water opslorpen in een emmer met water.

Steunen
Frambozen worden uit de kluiten gewassen struiken die de hoogte in groeien. Ze klimmen niet, maar produceren wel grote twijgen. Om ervoor te zorgen dat ze niet snel tegen de grond gaan is het belangrijk om ze na verloop van tijd ergens aan vast te binden. In mijn moestuin klop ik een paar paaltjes in de grond en bind ik ze vast met een stevige draad. Zo blijven ze netjes recht staan na een hevige regenbui of sterke windvlaag.

Meer weten over de moestuin?

Dit bericht is gepost in TV. Bookmark de link.

6 reacties op “Nu doen: frambozen planten in de moestuin

 1. Arne zegt:

  Dag Angelo

  Ik heb niet zoveel ruimte om frambozen in volle grond te planten. Ik vroeg me dus af of het niet mogelijk is om deze in potten te houden. Heb je hier enig idee van?

  Arne

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Arne,
   Ja hoor, dat kan. Maar dan zal de plant kleiner blijven en wellicht ook iets minder vruchten vormen. Je zult ook meer water moeten geven. Succes!

 2. Ward zegt:

  Dag Angelo,

  Bedankt voor dit artikel. Ik wil zelf graag een frambozenstruik in de tuin, maar ik lees op veel plekken dat zo’n struik zich snel uitzaait. Klopt dat? Zijn er bessenstruiken die zich minder snel uitzaaien?

  Groeten,

  Ward

  • Angelo Dorny zegt:

   Hallo Ward,
   Uitzaaien doet een framboos niet, hij heeft wel ondergrondse wortels die kunnen uitbreiden en nieuwe scheuten vormen. Maar dat blijft gelukkig beperkt.
   Veel succes!

 3. nele zegt:

  dag angelo,

  nog een vraagje: wanneer plant je je frambozenplanten het best? is er een verschil in plantperiode tussen de zomer- en herfstframbozenplanten? bedankt alvast voor je reactie!
  groetjes,
  nele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *