Funky boerenkool

paarse boerenkool

In de zomer ben ik zot van tomaten, in het najaar en in de winter zijn het de bladkolen die mijn voorkeur genieten. Boerenkool ofsimpelweg krulkool kent inmiddels iedereen. Het is – geheel terecht – een populaire wintergroente die daarbij nog eens heel gezond is. Stel je voor. Naast Toscaanse palmkool is hij één van mijn favorieten. Zeker de rode en paarse variëteiten doen mijn fanatieke moestuinhart een tikje sneller slaan. Nu de moestuin alsmaar kaler en grijzer wordt, zijn zij het die voor kleur zorgen. Weg met die blues, zeg ik.

paarse boerenkool
Ziet dat af. Zo complex en toch zo eenvoudig. En schoon. Heel schoon.

Over geslaagde combinaties en een mooie moestuin
Ik ben van het principe; het oog wil ook wat. Ook in moestuinland. Daarom combineer ik boerenkool graag met bloemen. Cosmos bijvoorbeeld, of Zinnia en zelfs klassieke stinkertjes (Tagetes). Als het maar opvalt en een meerwaarde is voor de omgeving. De tijd dat een moestuin saai en eentonig was ligt al lang achter ons.

paarse boerenkool bloem
Een opgeschoten boerenkool. Geef ze wat tegenlicht en het worden schilderijtjes.

In de keuken
Ok, ok. Paarse boerenkool mag dan wel een eyecatcher zijn in de moestuin, hij moet ook op een dag op je bord terecht komen. Ik heb boerenkool al in zowat alles verwerkt. Van klassieke stoemp, tot chips, in pasta’s en zelfs als pesto. Om nog maar over de vele ovenschotels te zwijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er boerenkool in draaien. Heb jij een favoriet recept en heb je zin om dat te delen? Laat het hieronder weten, je kunt nooit genoeg recepten achter de hand hebben – denk ik dan.

4 reacties op “Funky boerenkool

  1. Gerda zegt:

    hoi Angelo, boerenkool met spekjes en als de stoemp klaar is nog even een rode paprika erdoor roeren…\ntis niet mijn recept hoor maar ik maak hem wel vaak want hij is favoriet hier!! \n\nps bedankt voor die prachtige kleurenfoto’s bij je blog..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *