Wie zomer zegt denkt meteen aan tomaten. Zongerijpt, recht uit de kas, zo zijn ze het lekkerst. Omdat ze je vanaf nu een hele zomer lang zullen voorzien van vruchten, schotel ik je graag dit originele recept voor. Met deze granité creëer je een fris, verrassend en toch feestelijk gerecht. En je hoeft er niet eens uren voor in de keuken te staan om je gasten te entertainen – iets wat bij deze temperaturen mooi meegenomen is.
Ingrediënten / voor 4 tot 6 personen
- 5 grote vleestomaten
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 1 takje basilicum
- peper
- zout
Bereiding
Was de tomaten en snijd ze in grove stukken. Doe alles in een blender en voeg een teentje knoflook toe. Kruid met peper en zeezout en werk af met een paar blaadjes basilicum. Mix alles tot je een egale massa hebt en haal door een zeef. Giet in een bakje en zet in de diepvries. Roer de inhoud van het bakje om het halfuur om met een vork en herhaal dat tot je een diepgevroren kruimelige textuur hebt.
Tip
- Je kunt de granité gerust een paar weken in de diepvries bewaren. Serveer meteen, want het smelt snel.
- Serveer bij kaas, bij carpaccio, verse tomaten of eet als fris tussendoortje.