Homemade ketchup

Ik ben dol op tomatenketchup. Het is wat mij betreft een van de weinige sauzen die de perfecte zoetzuurverhouding bevat. Ik maak het een hele zomer lang en serveer het haast bij elke maaltijd. Zo ontzettend lekker vind ik het.

Ingrediënten / 350 ml

  • 6 grote vlezige tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 90 g basterdsuiker
  • scheutje water
  • 200 ml wittewijnazijn
  • 1 kruidnagel
  • 1 tl korianderzaad of mediterrane kruiden
  • 3 tl geconcentreerde tomatenpuree
  • maiszetmeel
  • peper en zeezout

Bereiding
Was de tomaten en de paprika en snijd ze samen met de ui in grove stukken.Zet een pan op het vuur met de basterdsuiker en een scheutje water. Laat de suiker oplossen, maar maak er geen karamel van. Doe de tomaten, de paprika en de ui in de pan en roer goed. Laat een paar minuten stoven en vul aan met de wittewijnazijn. Voeg meteen een kruidnagel toe, samen met een snufje zeezout, wat peper en fijngemalen korianderzaad of je favoriete mediterrane kruidenmengsel. Laat nu ongeveer 30 minuten pruttelen op een matig vuur en roer regelmatig om. Na een halfuur voeg je de tomatenpuree toe en laat je het geheel nog een paar minuten koken, tot alle groenten gaar zijn en de saus dikker begint te worden. Neem een zeef en duw er met een lepel de massa door. Doe alles in een pan op een zacht vuur en voeg meteen een kleine hoeveelheid maiszetmeel toe, dat zorgt voor een goede binding. Giet de ketchup door middel van een trechter in kleine, handelbare flesjes en laat afkoelen. Afgesloten flesjes kun je een aantal maanden in de koelkast bewaren, na opening nog hooguit anderhalve week.

TIP

  • Ik bewaar zelfgemaakte ketchup altijd in kleine flesjes. Zo kun je ze naar wens gebruiken zonder restjes te moeten weggooien.
  • Schrijf altijd een datum op het etiket, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Dit bericht is gepost in Niet gecategoriseerd. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *