I <3 zoete aardappel

Zoete aardappelen en ik = big love. En niet alleen omdat Jamie Oliver de knollen laatst tot superfood bombardeerde. Neen, ik hou ervan omdat ze lekker zijn (maak er eens frieten van, wedden dat je mij gelijk geeft?) (sorry, ik maak overal frieten van) en omdat ze eigenlijk feitelijk erg makkelijk zelf te kweken zijn. 7 jaar geleden heb ik ze voor het eerst geplant en sindsdien heb ik elk jaar een paar potten met van die heerlijkheden. Van zoete aardappelen plant je pootgoed, kleine broedknolletjes die straks stuk voor stuk uit de kluiten gewassen exemplaren worden. Je plant ze vanaf maart en april in een pot met potgrond (gemiddeld 3 knollen per pot met een inhoud van 7 tot 10 L). Je zet de pot dan in de kas of op het zonnigste plekje in de woonkamer (yep, dat wordt binnen de kortste keren een crèche voor planten). Af en toe water geven en klaar. Moeilijk kun je dat niet noemen, hé? Je kunt de knollen ook op een alternatieve methode kweken, door ze voor te kiemen in een kom met water. Prik 1 of 2 satéprikker (zie je nu wel dat ze ooit van pas zouden komen) horizontaal in de knol en hang hem zo in het potje, net in het water. Na een tijdje verschijnen er kleine wortels en zie je ook scheuten tevoorschijn komen. Na half mei – na de ijsheiligen – kunnen ze naar buiten, waar ze de rest van het jaar zullen groeien.

Tijdens de zomer geef je af en toe water en blijf je ze netjes verzorgen, zoals het hoort ja. Ze houden van de zon, dus het zonnigste plekje graag. Zoete aardappel is een korte dag plant. Dat betekent dat ze pas dikker worden wanneer de dagen weer korter worden. Veel fun is daar niet aan, inderdaad. Maar, eenmaal je ze kunt oogsten vanaf oktober en november (voor de eerste nachtvorst) is het feest voor iedereen. Zoete aardappelen zijn ontzettend voedzaam, ze bevatten veel vitaminen en vezels én: je kunt er alle kanten mee op in de keuken (maar maak nu eerst maar die frieten).

Dus, lieve mensen: zoete aardappelen zijn the bom. Lekker, zelf te kweken en omdat Jamie het gezegd heeft ook gezond (en wat Jamie zegt is sowieso waar. Sowieso).

Foto: Björn Van Driessche

Een reactie op “I <3 zoete aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *