De ideale grond voor je moestuinbak

De ideale grond voor je moestuinbak

Moestuinieren is genieten, maar af en toe hard werken. Zeker als je van plan bent een nieuwe tuin aan te leggen. In de aflevering van deze week vul ik mijn nieuwe moestuinbakken en vertel ik waarom ik de grond spit in de verhoogde moestuinbedden.

De grondsamenstelling voor je moestuinbak

In een moestuinbak kun je niet zomaar tuingrond gaan toevoegen. Dat zou vroeg of laat resulteren in een dichtgeslibde, zware grond, die moeilijk te bewerken is. Bovendien bevat tuingrond vaak onkruidzaden. Wat doe je dan wel? Simpel: een lasagnesysteem toepassen. Ik weet het, het woord spreekt tot de verbeelding, maar zo gek is het eigenlijk niet. Ik vul de bak in 3 lagen. Een overzicht.

  • Laag 1: de hydrokorrels. Ze bestaan uit hoofdzakelijk klei die wordt opgeblazen tot ze 45 % vocht kunnen absorberen. Ze zorgen dus voor een goede afwatering, maar hebben de majestueuze eigenschap om lang water vast te houden.
  • De tweede laag bestaat uit een bodemverbeteraar. Een grondsamenstelling die de wortels stimuleert om te groeien en waar gedroogde stalmest in zit verwerkt.
  • De derde en laatste laag is potgrond. In potgrond zit een basisbemesting voor ongeveer 6 tot 8 weken. Het is de ideale basis voor je groenten en kruiden.

Tip: worteldoek
In elke bak ligt een worteldoek. Die zorgt voor minder uitspoeling en minder onkruiden, die van onderaan de bak kunnen in groeien.

Spitten in de verhoogde moestuinbedden

Laatst kon je zien hoe we de verhoogde moestuinbedden plaatsten. Vandaag bewerk ik de grond om ze snel te kunnen aanvullen met een goede bodemverbeteraar. Omdat de ondergrond stevig aangedrukt was door het gras dat erboven groeide was ik genoodzaakt om dat deel te spitten. Meestal heb ik het niet voor spitten, omdat ik geloof dat dat funest is voor het bodemleven dat zich erin bevindt. Maar in dit geval kon ik niet anders. Ik wil er wortelgewassen in gaan zaaien en die hebben een diepe, goed losgemaakte bodem nodig.

Meer weten over de moestuin?

Dit bericht is gepost in TV. Bookmark de link.

Een reactie op “De ideale grond voor je moestuinbak

  1. Mathias zegt:

    Hey Angelo !
    Ik werk zelf ook met verhoogde bedden en bakken. Wij beschikken echter over heel vruchtbare grond. Is het aan te raden om deze lagen rechtstreeks op de volle grond aan te brengen? Eventueel met een onkruiddoek bovenaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *