IJzerhard of Verbena bonariensis: functionele schoonheid

Ik ben zelden zo enthousiast als de bloemen van deze plant tevoorschijn komen. Ze zijn zo fijn, zo delicaat en tegelijk ontzettend stevig en sterk. Yep, als er iemand over een bloem kan spreken alsof het pure porno is, dan ben ik het wel. Maar terecht, durf ik luidop te zeggen. Verbena bonariensis of IJzerhard – de Nederlandse benaming – is echt de moeite waard om in je tuin te hebben staan. Omwille van de prachtige bloemen, maar natuurlijk ook vanwege de eigenschap heel veel bijen, vlinders en hommels te lokken.

Voor de nonchalante tuin
Je kunt Verbena bonariensis uiteraard in elke omgeving planten, maar waar hij het meest tot zijn recht komt is in een nonchalante tuin. Een tuin waar het allemaal niet zo nauw steekt, zeg maar. De plant combineert goed in borders met vaste planten en heesters, maar kan evengoed als solitaire plant worden gebruikt. In het gezelschap van siergrassen is het een echte blikvanger. Of probeer eens een ton sur ton aanpak: je zou ervan gaan kijken hoe mooi dat is.

 

IJzerhard, maar ook winterhard?
Verbena bonariensis is matig winterhard. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, matig winterhard? Dat is zo’n beetje vlees noch vis, vind je ook niet? Op een open vlakte, waar het tijdens de wintermaanden flink koud kan worden en de wind vrij spel heeft, krijgt de plant het moeilijk. Ik heb het al meegemaakt dat er een paar planten niet meer zijn opgekomen. Zet je de planten echter in een border, op een beschutte plek of tegen een zonnige muur, dan lukt het wel prima. Het voordeel van IJzerhard is dat de plant elk jaar rijkelijk zichzelf uitzaait. In de lente zie ik her en der zaailingen tevoorschijn komen, die ik meestal een nieuwe bestemming geef. Verbena voor iedereen!

In een pot
Hoewel IJzerhard een uitstekende borderplant is, kun je hem ook in een pot planten. Hoe groter de pot, hoe groter de plant zal worden. Combineer met donkerbladige sedumvariëteiten of met vrolijke Heuchera. Of plant hem in groep in een grote pot, dat maakt hem op slag nog imposanter. Verbena bonariensis die in de vollegrond geplant wordt, groeit het best op een goed doorlaatbare bodem. Stilstaand water moet vermeden worden. Plant je in een pot, dan zul je vaker water moeten geven. Elke dag zelfs, als het tijdens de zomermaanden erg warm wordt.

Multifunctionele schoonheid
Wat ik vooral prettig vind aan IJzerhard is dat de bloemen een fantastische functie hebben. Ze maken je tuin niet alleen mooi, – nou ja, het oog wil ook wat – Verbena bonariensis is ook een prima waardplant voor bijen, vlinders en hommels. Een op en af vliegen is het, eenmaal de bloemen verschijnen. Brussels Airport, maar dan in ‘t klein. Als je trouwens bezoek wil krijgen van de überschattige kolibrievlinder, dan weet je welke plant die klus klaart.

Prima snijbloem
Als ik je met het opgeilen van bovenstaande nog niet helemaal enthousiast heb gekregen, dan moet het vast wel met dit lukken. Verbena bonariensis is een prima snijbloem. De lange bloemstelen zijn uitermate geschikt om af te knippen en in boeketten te verwerken. Zoveel je maar wilt, want IJzerhard produceert de hele zomer lang bloemen. Tot ver in het najaar kun je ervan blijven genieten.

6 reacties op “IJzerhard of Verbena bonariensis: functionele schoonheid

  1. Nanna zegt:

    Hoi Angelo, naast dat het een geweldige mooie plant is. Daar geef ik je volkomen gelijk in, vind ik ook dat het ook naast mooi zijn dat het ook een functionele plant met vele oordelen. Deze plant os ook een gele oude plant die al in de oudheid goed gebruikt werd, want IJzerkruid werkt zenuwsterkend, opwekkend, kalmerend, aansterkend angstwerend en het stimuleert het zenuwstelsel. En je kan er goede thee van maken. Kortom, een plant die in elke tuin hoort.

  2. Walter Exsteen zegt:

    Best Nanna en Angelo, Er zijn vele soorten Verbena. De meeste zoals V. bonariensis zijn afkomstig uit zuid Amerika en dus pas in Europa gekomen na Columbus ttz na de 15de eeuw. De in Europa inheemse Verbena officinalis wordt sedert de Romeinse oudheid medicinaal gebruikt.
    De Citroenverbena ( Lippia citriodora) raakt tegenwoordig meer bekend en beschikbaar oa door haar veelvuldig gebruik voor thee in Marokko .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *