Insalata caprese

insalata caprese

Dit recept is zo ontzettend makkelijk dat ik twijfel of ik dit wel een recept mag noemen. Insalata caprese, ook wel tomaat/mozzarella genoemd is één van mijn favorietjes (en ik heb veel favorietjes in de keuken, trust me). Dit is de zomer op je bord. Letterlijk, want je eet dit eigenlijk alleen maar met zongerijpte tomaten – dan zijn ze het lekkerst. Ik kweek ze zelf omdat de mogelijkheden dan eindeloos zijn, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon bij de lokale boer halen, of op een markt in je buurt. Als ik dit eet, waan ik me even weer op vakantie. Geen wonder ook, dat ik dit bijna elke dag naar binnen speel tijdens de zomer. Mijn all-time favorite tomaat blijft de Coeur de Boeuf. Neen, niet die ineengezakte rimpelige peer uit de supermarkt, maar een hartvormige variëteit – vol van smaak en aroma. Ik heb al honderden variëteiten geproefd, en geen enkele weet hem te overtreffen. Ok, ok, voor de kenners: Ananas en Amana Pink/Orange zijn ook erg lekker. Maar toch. Doe mij maar de ossenhart. Voor het maken van deze insalata caprese heb ik een 5-tal variëteiten gebruikt. Want alles valt of staat bij de goede smaak van een tomaat, vind je ook niet? Cherokee Green (de groene tomaat op de foto) bevat veel vruchtvlees en weinig zaden: ideaal dus voor dit recept. Ik heb ‘m aangevuld met de klassieker Noire de Crimée (Black Krim) en afgewerkt met La Cadero en twee verschillende Coeur de Boeuf types.

Ingrediënten / voor 4 personen

  • 6 tot 8 grote tomaten (varieer in kleur, dat maakt het een beetje spannender)
  • 3 bollen buffelmozzarella of Burrata (lekker! – het boterachtige broertje van mozzarella)
  • een paar takjes basilicum
  • 2 el balsamicoazijn (niet noodzakelijk, maar wel net iets lekkerder)
  • olijfolie
  • peper
  • fleur de sel

Bereiding
Veel werk heb je niet aan dit recept. Was de tomaten en snijd ze doormidden in plakjes, dat geeft een extra leuk effect als je met verschillende kleuren varieert. Snijd vervolgens de Burrata (of buffelmozzarella) in schijfjes en zet even opzij. Neem een schaal of bord en schik er de tomaten en kaas op. Kruid met peper en wat fleur de sel en besprenkel wat olijfolie en balsamicoazijn. Werk af met een paar blaadjes basilicum. Eet smakelijk!

TIP
Restjes? Bewaar ze kort in de koelkast en eet de dag nadien als ontbijt. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *