Knoflook in de keuken

Je plant knoflook meestal vanaf oktober in de moestuin, om het jaar daarop de grote bollen te kunnen oogsten. Maar je kunt ookbinnenshuis aan de slag, om ook tijdens de wintermaanden de smaak van verse knoflook aan je gerechten te kunnen toevoegen. Je eet dan niet de bol, maar wel het loof, de jonge scheuten van de plant. De smaak is pittig, lookachtig (uiteraard) en fris; anders dan bieslook. Je verwerkt de scheuten in salades, of op het eind van een warme bereiding. Ik probeer om de 2 weken een paar nieuwe teentjes te planten, zo oogst ik vrijwel onafgebroken de hele winter lang.

Zo doe je dat

  1. Neem een potje en vul met potgrond.
  2. Selecteer een 8 tot 10-tal knoflooktenen (knoflook uit de supermarkt is prima).
  3. Stop de tenen in de grond, met het smalle en scherpe deel naar boven gericht.
  4. Geef water met een kleine gieter.
  5. Zet op het aanrecht of op de vensterbank in de keuken.
  6. Wacht gemiddeld 2 tot 3 weken (afhankelijk van de temperatuur) en oogst met een scherp mes of een schaar.
  7. Opgepast: je kunt slechts 1 keer oogsten. Plant daarom regelmatig nieuwe tenen om nieuwe scheuten te laten groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *