Knoflook mag dan wel niet de meest aantrekkelijke groente zijn als je nog de versiertoer op moet, toch is ze ontzettend gezond en stiekem ook erg lekker – vind ik. In de moestuin groeien de bollen het liefst op een onbemeste bodem en een zonnig plekje. Eisen hebben ze niet of nauwelijks. Een groente die je nu moet planten als je ze volgend jaar wilt oogsten. Kom op, waar wacht je op?
Over Franse knoflook
Knoflook wordt onder andere vaak in Zuid-Frankrijk geteeld. De lokale boeren maken er een sport van om de grootste en dikste exemplaren te oogsten. Heerlijk competitief, die Fransmannen! Maar als je er zelf op vakantie bent en je denkt: “Dit is lekker! Ik neem er een paar mee om in de moestuin te planten!”- niet doen dus. Knoflook die in warme landen wordt geteeld is niet geschikt om bij ons te groeien. Vroeg of laat kom je ermee in de problemen. Onze winters zijn namelijk te koud om te overleven. Kies voor rassen die het in ons klimaat redden.
Waar plant je knoflook?
Waarom je knoflook in het najaar plant en niet in de lente? Simpel: het teentje moet zich vroeg kunnen ontwikkelen om tot een flinke bol uit te groeien. September en oktober zijn uitermate geschikt om ermee aan de slag te gaan. Knoflook is het ideale voorbeeld van een groente waarin je tijd moet investeren om uiteindelijk maar 6 tot 8 maanden later te kunnen oogsten. Nadat je een selectie hebt gemaakt van de soorten die je wilt planten kun je de teentjes één voor één in de grond stoppen. Maak een plantgaatje van om en bij de 7 tot 9 cm. Geef de bollen ruimte met een onderlinge afstand van gemiddeld 10 tot 15 cm., afhankelijk van de soort die je kiest. Tussen de rijen laat je 20 tot ruim 25 cm. voor je een nieuwe rij begint. Knoflook houdt er namelijk niet van om te dicht bij elkaar te groeien, dat werkt schimmels in de hand. Zet de planten om die reden op een plek waar voldoende luchtcirculatie heerst zodat het gewas snel kan opdrogen.
Teeltrotatie is belangrijk
Zorg voor een goede vruchtopvolging of teeltrotatie. Nadat je knoflook eenmaal hebt geplant wacht je beter 4 tot wel 5 jaar om opnieuw op dezelfde plek te planten. Net zoals uien is ook knoflook gevoelig aan aaltjes en witrot, een schimmelziekte waarvoor geen behandeling mogelijk is.
Aanbevolen variëteiten
- Knoflook ‘Flavor’ – verbetering van een oud Italiaans ras.
- Knoflook ‘Cristo’ – lange bewaartijd.
- Knoflook ‘Echo’ – Duits ras met uitstekende oogst.
- Knoflook ‘New York White’ – bekend vanwege de oogstzekerheid.
- Knoflook ‘Solent Wight’ – Frans ras dat het ook bij ons uitstekend doet. Ideaal om mee te vlechten.
- Knoflook ‘Early Purple Wight’ – grote productie, weinig ziektes.
- Knoflook ‘Vigur Supreme’ – bloeit niet. Geeft alle energie aan de bol, wat resulteert in grote knoflookbollen.