Knolcapucien & Oca

knollen in de moestuin

In het najaar zijn het de knolletjes die de oogstmand domineren. Knollen die je aan het begin van de zomer hebt geplant en nuoogstklaar zijn. Ik heb het over knolcapucien en Oca du Pérou. Knolwatte, en Oca du Whut? Ik hoor het je luidop denken. Ze kennen hun oorsprong in Zuid-Amerika, maar zijn ook in onze gebieden makkelijk zelf te kweken. Knolcapucien en Oca brengen lekkere knolletjes voort, die er vaak als rimpelige Michelinmannetjes uitzien – ik geef het toe. Maak kennis met deze must-have pareltjes uit moestuinland.

Tropaeolum tuberosum of knolcapucien
Knolcapucien is niet winterhard, laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Hij kan ontzettend hard klimmen en doet prima dienst als beschutting. De kleine blaadjes doen denken aan die van Oost-Indische kers, zijn dus erg decoratief en – hoera – eetbaar. Plant vanaf maart en april in potten in de serre of kas en plant pas uit na de ijsheiligen in de moestuin. Geef ze een klimrek of een aantal bamboestokken om tegenaan te groeien. De plant is daglengtegevoelig en vormt dus pas knolletjes wanneer de dagen korter worden. Oogst voor de eerste nachtvorst en bewaar de vlezige knollen op een droge plek, het liefst in een kistje met vochtig zand. De smaak doet denken aan radijsjes; pittig en nogal opvallend. Zeer lekker rauw en in salades.

knolcapucien
Knolcapucien produceert ook oranje bloemen, aan het eind van het seizoen – die overigens ook eetbaar zijn.

Oxalis tuberosum of Oca du Pérou
Dit knolletje groeit het best op een zonnige plek waar af en toe schaduw is. De plant is niet winterhard en blijft klein. Plant hem op een luchtige humusrijke bodem die goed doorlatend is. De typische kleine klaverblaadjes zijn licht behaard en meestal donkergroen en paars. Aan het eind van de zomer bloeit de plant met kleine, onopvallende witte bloempjes. Oca is een kortedagplant en vormt – net zoals knolcapucien – pas knolletjes wanneer de dagen korter worden. Oogst voor de eerste nachtvorst en bewaar in een kistje met vochtig zand. Je eet de knolletjes rauw, fijngesneden in een salade of op wat brood met kaas en mosterd.

oca du perou
Oca bevat oxaalzuur. Tenzij je ze niet per kilo eet is er helemaal niets aan de hand.

5 reacties op “Knolcapucien & Oca

  1. Carine Bex zegt:

    Goeie morgen Angelo,nnIk heb beide soorten nog even naar de kas verhuisd om ze wat meer tijd te geven om knollen te vormen. Ik heb ze voor het eerst dit jaar. Ben dus reuze benieuwd naar het resultaat. nnGroetjes,nCarine

    • Angelo Dorny zegt:

      Dag Carine!\nZe kunnen wel een aantal graden vorst verdragen hoor, dus hoe langer ze kunnen blijven zitten, hoe groter de knolletjes worden :).\nSucces, en laat eens weten wat je ervan vindt!\nGroetjes,\nAngelo

    • Angelo Dorny zegt:

      Die komen er nog aan, Carine. Ze bloeien heel laat, meestal pas vanaf begin november. Bloeien erg kort, tot aan de eerste nachtvorsten. Je hebt nog wel ‘ff tijd ;). Ik ben benieuwd om het resultaat te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten