Kruiden in de keuken, tijdens de wintermaanden; het lukt niet iedereen om ze lange tijd in leven te houden. Wat doe jeermee? Hoe pluk je? En hoe vaak geef je water? Een aantal tips om ook nu wat extra smaak aan je gerechten te geven. En geef toe; een keuken met kruiden ziet er altijd iets beter uit. Toch? Al was het maar om hem helemaal Pinterest-proof te maken.
Welke kruiden zijn geschikt?
- Tijm
- Rozemarijn
- Winterpostelein
- Bloedzuring
- Bieslook
- Oregano
- Salie
- ,…
Aan de slag
- Verplant de kruiden in een iets grotere pot. Veel kruiden kun je samen planten, andere hebben dan weer specifieke groeieisen.
- Zet op een zonnige plek in de keuken. Het liefst op het aanrecht of op de vensterbank. Licht is tijdens de winter schaars, er optimaal gebruik van maken is de boodschap.
- Geef af en toe water, maar pas op: niet elk kruid heeft dezelfde wensen. Bieslook en andere kruidachtige planten hebben vaker water nodig dan pakweg tijm en rozemarijn.
- Geef 1 keer per week water.
- Kruiden die je lange tijd van plan bent te houden kun je maandelijks van wat voedingsstoffen voorzien. Vloeibare voeding is hiervoor erg geschikt. Tijm en rozemarijn zijn uitzonderingen, dergelijke kruiden groeien het liefst op een schrale bodem en verlangen weinig extra voeding.
- Snoeien doet groeien, ook bij kruiden. Hoe vaker je plukt, hoe bossiger de plant zal worden. Bieslook knip je terug tot net boven de grond, veel andere kruiden moeten iets hoger afgeknipt worden, gemiddeld 5 tot 10 centimeter boven de grond.