Kweek je eigen salade

Featured Video Play Icon

Het is nog volop zomer, in de moestuin. Maar ook op je terras of balkonnetje kun je nog aan de slag met het zaaien van een aantal knapperige najaarsblaadjes. Nu zaaien betekent al binnen een paar weken oogsten. Daar doen we het voor, toch?

Aan de slag

  • Neem een pot of een bak, of een ondiepe schaal (zorg dat er onderin gaten zitten).
  • Vul met gewone potgrond. In dit geval heb je geen zaaigrond nodig.
  • Selecteer een 4 of 5-tal gewassen waarvan je de bladeren kunt eten, zoals onder andere: rode biet, snij-en pluksla, rucola, radijs enz,…
  • Zaai eerst rode biet en radijsjes, dat zijn donkerkiemers. Dergelijke zaden bedek je eerst met een laagje grond. Als laatste zaai je de slasoorten, dat zijn namelijk lichtkiemers. Deze zaden zaai je oppervlakkig en druk je lichtjes aan, zodat ze in contact komen met de ondergrond.
  • Je kunt gerust dicht op elkaar zaaien, je hoeft geen rekening te houden met een zaaiafstand.
  • Bevochtig met een plantenspuit, zo spoelen je zaden niet meteen weg.

5 tot 7 dagen
De eerste zaden kiemen al na een paar dagen. Gemiddeld 5 tot 7 dagen later zie je de eerste scheuten tevoorschijn komen. Blijf regelmatig water geven en oogst al na 2 tot 3 weken. Je knipt dan de jonge blaadjes en verwerkt ze in een salade. Heerlijk, zeg dat nonkel Angelo het heeft gezegd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *