Lathyrus of reukerwt voorzaaien

Onze reukzin is één van de vele zintuigen die we als mens bezitten. Naast zien, horen en smaken in het misschien wel een van de belangrijkste. Het brengt je in vervoering, maar houdt je ook alert in geval van gevaar. Geuren zijn ook erg persoonlijk en worden individueel anders ervaren. Ik schrik er vooral van hoe intensief en confronterend ze kunnen zijn. Ze halen een leuk moment naar boven of wekken afschuw op, wanneer de ervaring niet zo positief was. Een vertrouwde geur zorgt dan weer voor een gevoel van nostalgie. Een mentale flashback, noem ik het altijd. Neem nu de geur van Lathyrus in de moestuin. Ik vergeet elke keer wat dat met mij doet, en hoe de geur het mij als een verrassing overvalt. Het doet mij denken aan mijn kindertijd en aan opa. Hij plantte er de moestuin elk jaar vol mee. Ze groeiden tegen de tuinafsluiting en zorgden zowat de hele zomer lang voor een zee van bloemen. En zo’n zoete herkenbare geur, dat het mij meer dan 20 jaar later nog altijd weet te raken. Elk jaar, in februari, plant ik een stukje nostalgie, en geen zaden. Ik ruik dan al wat er maanden later te ruiken zal zijn, alsof ik het mij zomaar voor de geest kan halen. Mooi toch, hoe we van geuren emoties kunnen maken en hoe ze ons hele leven lang een rol blijven spelen? Daarom blijf ik elk jaar onvervalst Lathyrus zaaien. Misschien wel tot ik stokoud ben en dan op een bankje ergens in de tuin zit te denken aan hoe het vroeger was.

Over Lathyrus

 • Lathyrus wordt ook wel reukerwt genoemd.
 • Begin in februari en maart met binnenshuis te zaaien. Lathyrus heeft warmte nodig om te kiemen.
 • Leg de zaden, die je een nacht hebt laten voorweken in een kommetje met water, in zaaitrays of potjes met zaaigrond.
 • Zaaigrond is relatief arm aan meststoffen en dus een betere omgeving voor de zaailingen.
 • Geef water met een gietertje en zet op een lichte en warme plek.
 • Na gemiddeld anderhalve week tot hooguit 2 weken kiemen de eerste zaden.
 • Belangrijk: hoe later je zaait, hoe later de bloemen op de plant zullen komen. Hoe vroeger je zaait, hoe langer je ervan kunt genieten.
 • Lathyrus is een prima snijbloem. Bloemen met de langste steel zijn geschikt.

13 reacties op “Lathyrus of reukerwt voorzaaien

 1. Pieter zegt:

  Wel Angelo, mij heb je alvast overtuigd om het dit jaar voor de allereerste keer te proberen 🙂 Toch nog snel 2 vragen:

  1. Waar in België koop ik best mijn zaden? Wat zijn jouw favoriete winkels?
  2. Hoeveel en hoe vaak moet ik bewateren? Ik heb altijd schrik te veel of net te weinig water te geven. Zou een kweeksetje met autobewatering een oplossing zijn voor een absolute beginner zoals ik?

  Alvast enorm bedankt voor de tips!

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Pieter,
   Fijn dat je enthousiast bent! Ik koop mijn zaden zowat overal, maar vaak ook in het buitenland.
   http://www.rareseeds.com of http://www.vreeken.nl zijn goede leveranciers, met een zeer ruim aanbod.
   Water geven is heel makkelijk, je wacht simpelweg tot de plant water nodig heeft. Als de grond droog aanvoelt, en er geen aarde aan de handen blijft kleven, dan is het tijd om water te geven. Is de grond vochtig en blijft er iets aan de handen kleven, dan wacht je nog even. Lathyrus is een taaie plant, je kunt eigenlijk niet echt te veel of te weinig water geven. Succes! 🙂

   • Veerle zegt:

    Hallo Angelo,
    Ik heb net even gekeken naar de site van rare seeds. Ik dacht even Haha leuk tot ik ver genoeg had gescrold en zag dat ze niet meer verzenden naar Europa. Bommer, zucht.

    Groetjes

 2. Tom B zegt:

  Angelo rocks! Ik werd blij….kon de geur quasi ruiken bij het lezen van je verhaal en tips en… Kreeg ook tranen in m’n ogen. M’n opa was op zelfde manier ZOT van (Engelse) rozen… Het was een Engelsman. Heb ook lathyrus gezaaid… En heb ze binnengezet obv jouw tips. Ik blijf je volgen. Grtz Tom

 3. Christel Sisi zegt:

  Hoi Angelo,
  Na het lezen van dit artikel, ga ik dit zeker proberen in mijn tuin. Welk type heb heb jij gezaaid?
  Ik kan moeilijk kiezen omdat dit mijn eerste kennismaking is met dit plantje.

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Christel,
   Er zijn heel veel soorten te vinden. Ik heb dit jaar alvast ‘Fire and Ice’ & ‘Flora Norton’.
   Heel veel succes! 🙂

 4. Petra Niesten zegt:

  Hallo Angelo, als ik nu binnen zaai wanneer mogen de plantjes naar buiten? Ik wil ze in een grote pot planten op mijn overdekte balkon op het zuiden.
  Alvast bedankt .
  Groet Petra
  Zwolle

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Petra,
   Lathyrus kan al vanaf midden en eind maart naar buiten, dus je hoeft niet te wachten tot mei zoals bij veel andere planten het geval is. Succes! 🙂

  • Carla zegt:

   Al het tweede jaar dat ik reukerwten voorzaai ( in lege wc rolletjes). Super, sommige plantjes zijn nu al 10 cm groot. Fijn te horen dat ik niet tot na de ijsheiligen moet wachten om ze buiten de zetten.

 5. Carla zegt:

  Dit is het tweede jaar dat ik reukerwten voorzaai ( in lege wc rolletjes). Super, sommige plantjes zijn nu al 10 cm groot. Fijn te horen dat ik niet tot na de ijsheiligen moet wachten om ze buiten de zetten.

 6. Carla zegt:

  Al het tweede jaar dat ik reukerwten voorzaai ( in lege wc rolletjes). Super, sommige plantjes zijn nu al 10 cm groot. Fijn te horen dat ik niet tot na de ijsheiligen moet wachten om ze buiten de zetten.

 7. Lien zegt:

  Hey Angelo!

  Eerst en vooral wil ik je bedanken voor al jouw nuttige en interessante video’s, deze hebben me de voorbije maanden al enorm geholpen bij het (voor)zaaien!

  Ik heb een vraagje over het buitenplanten van de reukerwt. Ik heb ze gezaaid begin februari en ze zijn al aardig gegroeid dus ik denk ze binnenkort (mid April) buiten te planten. Is dit OK of nog te vroeg? Moeten ze eerst wat afharden of mogen ze rechtstreeks van binnen naar buiten? En een laatste vraag 😊 speelt hun plaats in de tuin een rol? Het plaatsje dat ik hen zou geven is vrij zonnig/zuidwaarts gericht, dus in de zomer kan het er warm worden. Is dit een probleem voor deze planten?

  Alvast bedankt!!🌺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *