Limoenklaver: de eetbare kamerplant

Limoenklaver staat ook wel bekend als geluksklaver. Ik herinner me nog levendig dat het vroeger op de vensterbank stond bij oma en opa. Dat de kamerplant eetbaar is, wist ik echter niet (en ik vermoed zij ook niet). Je eet de bladeren dan wel niet als sla en in die hoeveelheden, maar het kan een leuke toevoeging zijn aan salades. De frisse citrussmaak zorgt voor een aparte toets, de kleur van de bladeren is al even bijzonder.

Planten
Oxalis triangularis – zo luidt de Latijnse naam – is een knolgewas. Dat betekent dat je hem niet zaait maar plant door de kleine knolletjes in de grond te stoppen. Je kunt ze vanaf april oppotten om na de ijsheiligen buiten te planten. Neem daarvoor kleine potten en vul ze met potgrond. Plant de knolletjes net zo diep als ze groot zijn. Stop ze niet te diep, want dan doen ze er een stuk langer over om te kiemen. Bovendien is de kans op schimmels door stilstaand water dan groter. Maak het plantgat dicht en geef matig water. Als je een kas hebt, dan kun je ze daar neerzetten. Je moet er dan wel voor zorgen dat je ze beschermt tegen eventuele nachtvorst. Niet in het bezit van een kas? Zet de planten gewoon in de woonkamer, daar doen ze het minstens even goed.

Verzorging
Vanaf juli bloeit de plant met lichtroze bloempjes. Ze groeien aan een bloemsteeltje dat uiteindelijk bovenaan vertakt en drie tot vier bloempjes krijgt. De bloemen mogen dan wel zo goed als geurloos zijn, toch zorgen ze voor instant sfeer. Limoenklaver heeft de eigenschap om de bloemen pas te openen wanneer de zon schijnt. Ze openen ’s ochtends en sluiten ’s avonds, wanneer de zon ondergaat.

Omdat de blaadjes oxaalzuur bevatten, zijn ze weinig aantrekkelijk voor slakken. Geef de planten genoeg luchtcirculatie, tijdens natte periodes kunnen er namelijk schimmels optreden.

Oogsten en bewaren
Je oogst de intens paarse blaadjes wanneer je daar zin in hebt. Limoenklaver speelt niet de hoofdrol in een gerecht, dat spreekt voor zich. Maar in een frisse salade of als zure toets aan een gerecht komen de imposante blaadjes tot hun recht. In ideale omstandigheden oogst je wanneer de plant over genoeg blaadjes beschikt. Je hoeft de plant dus niet onnodig uit te putten. Bewaren kun je limoenklaver nauwelijks. Wil je ze toch een kans geven in de koelkast, dan kun je ze in een vochtige krant wikkelen en in het koelvak van je koelkast opbergen. Bij een temperatuur van 3 tot 4 °C kun je ze een paar dagen bewaren. Houd ze vochtig om uitdroging te vermijden.

Kamerplant of kruid?
Limoenklaver wordt vaak als kamerplant gehouden omdat ze tijdens de winter op een vorstvrije plaats moet overwinteren. Wat vaak vergeten wordt is dat de plant het ook buiten uitstekend doet. Zodra het weer dat toelaat (na de ijsheiligen), kun je ze buiten een zonnig plekje geven.

In de keuken
De blaadjes zorgen voor de ideale zoet-zuurverhouding in je gerechten. De smaak is zuur met na het kauwen een zoete ondertoon. De blaadjes doen het uitstekend in visgerechten. De zilte smaak van de vis en de zure smaak van limoenklaver blenden perfect. En zelfs bij vleesgerechten kun je limoenklaver serveren. Of probeer het in salades, die erg kleurrijk worden door er wat blaadjes onder te mengen.

5 reacties op “Limoenklaver: de eetbare kamerplant

  1. Sigrid zegt:

    Hallo!
    Ik heb deze oxalis triangularis buiten staan in bloembakken, ze staan prachtig…
    Maar, nu heeft 1 van de bakken plots, bijna van dag-op-dag een volledig oranje poederachtige waas, meest op de onderkant van de blaadjes…
    Wat is er aan de hand? Van wat ik kan vinden zou het roest kunnen zijn, maar ik vind maar weinig info over hoe te behandelen en of je het moet behandelen…
    Ik zou niet graag de rest van mijn moestuin zien infecteren.
    Bedankt alvast!

  2. Francis Robberecht zegt:

    Limoenklaver :
    Ik heb net zoals Sigrid onderaan de paarse blaadjes roestkleurige vlekjes, precies een soort poeder dat er op ligt?
    Hoe komt dit en hoe kan ik dit vermijden, of is dit normaal?
    Dit kruid is superlekker, maar door de vlekjes durf ik ze niet te gebruiken momenteel.
    Dank u voor de snelle reactie.

  3. katrien zegt:

    Beste,
    Ik zou graag de limoenklaver decoratie op een gerecht gebruiken.
    Maar klopt het dat limoenklaver op de lijst staat met verboden te eten bloemen?
    (bijlage, lijst 1 bij het KB van 29/08/1997).
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    mvg, Katrien

    • Kris zegt:

      Roest wordt vaak veroorzaakt door verkeerde licht- of vochtomstandigheden. Verplaats de plant naar een lichtere en warmere plek en verlaag de luchtvochtigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *