Maak het gezellig in de serre of kas

Ik ben geen wintertype, en dat druk in nogal braafjes uit. Elk najaar liggen winterdepressies op de loer en verlang ik alweer naar de eerste lentezon in maart. Als ik een dier zou zijn, dan stel ik mezelf als egel voor. Prikkelbaar, maar wel in staat om onder een stapel takken en een dik pak bladeren te overwinteren. Heerlijk. Maar goed, ik ben geen egel (wel prikkelbaar) en ik probeer er het beste van te maken. Hoewel er in de tuin steeds minder te beleven valt zoek ik het geluk in de kleine dingen. Mijn ACD serre of kas gezellig maken bijvoorbeeld.

Goede voorbereiding
Als je meester bent in moestuinplanning, dan heb je ongetwijfeld nog wat wintergroen in de serre of kas staan. Ik ben dat duidelijk niet, want ik ben dat vergeten. ‘t Is te zeggen: wij gaan verhuizen. Het leek mij dus niet echt productief om nog van alles te zaaien of planten als we toch weg zijn in januari. Daarnaast heb ik er tussen de soep en de patatten (erg Vlaamse uitdrukking, i know) nog een boek uit geperst, en was het zaaien of planten van wintergroene blaadjes wel het laatste van mijn zorgen. Over dat boek trouwens binnenkort meer. Ik kan wel al verklappen dat het een complete gids wordt, over het houden en verzorgen van kippen. Alles erop en eraan. Heel erg leuk. Het boek verschijnt in maart 2022, dus alleen maar donzige kontjes volgend jaar.

Lichtjes en gezelligheid
In het leven moet je zelf de lichtjes ophangen, daar ben ik inmiddels wel achter. Dus voegde ik de daad bij het woord en maakte ik van de serre of kas een soort van winterwonderland. Ik mag dan wel luidop dromen van de lente, als er niets anders opzit dan de koudste en donkerste periode van het jaar te ondergaan, dan kunnen we dat evengoed met de nodige gezelligheid doen. Vind je ook niet? Wat kerstlichtjes, kaarsjes en een kerstboom om op te tuigen, het kan allemaal. Het ziet er superleuk uit van ver, maar is nog fijner als je het van dichtbij kunt beleven. Want zeg nu zelf: een serre is handig – en ik vind ze ook mooi – maar in het najaar en zeker tijdens de donkerste wintermaanden is er weinig aan. Wij hebben hier zelfs een zeteltje en wat stoelen staan. Met een dikke winterjas en nog dikkere kousen (altijd koude voeten hier) is het best wel gezellig om je koffie of thee te drinken.

Tot slot
Ik mag dan wel geen 3 maanden aan een stuk kunnen slapen (i wish), toch neem ik de komende tijd wat gas terug om te herbronnen en plannen te maken voor volgend jaar. Er staan heel wat leuke dingen te gebeuren (waaronder een nieuwe tuin!), en dan is het goed om uitgerust en vol nieuwe energie aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Ik wens jullie daarom een fantastisch jaareinde en alvast een heerlijk nieuw begin. Vanaf midden februari sta ik weer klaar met nieuwe tips en weetjes om jullie zoals steeds bij te staan in jullie tuinavontuur.

Liefs,
Angelo

PS: overweeg je om een serre of kas aan te schaffen? Check dan zeker eens www.acd.eu, daar vind je ongetwijfeld het model dat je zoekt. En de kwaliteit is gewoon keigoed, dus elke vorm van reclame meer dan waard.

Een reactie op “Maak het gezellig in de serre of kas

  1. karine zegt:

    dag Angelo,
    ik ben een vrouwelijke egel, zou ook liefst een winterslaap doen en wakker worden met de lentezon…leuk idee voor de serre om te toveren in gezelligheid, maar zal voor volgende winter vooraf ingeplant worden, nu opslagruimte 🙁
    mag ik u en uw familie een fijn eindejaar wensen en ik kijk hoopvol uit naar uw eerste mailtje in februari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *