Mijn plantenkeuze voor de borders

Na er maandenlang, neen een jaar, over te hebben gedroomd mag ik eindelijk weer met mijn handen in de grond zitten. Ik voel me bijna als een klein kind in een zandbak, zo gelukkig. Want na de boompjes en klimplanten is het tijd geworden om de borders te beplanten. Hoera, hoezee!

Eeuwige twijfelaar
Over de vaste planten die in de borders komen te staan heb ik maanden getwijfeld. Zouden ze wel goed genoeg zijn, wisselen ze elkaar wel genoeg af in hoogte, en wat met de kleuren? Mijn hoofd stond bijna op springen. Het grappige is dat je nooit echt iets fout kunt doen. Groeit er iets niet goed op die plek, vervangen en op een andere plek neerzetten. Dat is tuinieren, en eerlijk gezegd was ik die nonchalance een beetje kwijt. Laat maar groeien en we zien wel wat er komt. Ik maakte mijn lijstje af en ging shoppen. Shoppen!

Mijn plantenkeuze
De tuin die ik voor ogen heb is strak aan de basis, maar weelderig als het op planten aankomt. Hoe natuurlijker de vormen, hoe liever ik het heb. Dat haalt trouwens de scherpe randjes er wat af en eerlijk; je kunt prachtige combinaties maken die daarnaast nog eens goed zijn voor het leven in je tuin. In mijn tuin veel vaste planten dus, die vooral moeten bloeien of uitzonderlijk zijn vanwege bladstructuur en vorm. Ik koos voor de volgende planten (and counting, want er komen nog wat soorten bij ;))

 • Echinacea purpurea
 • Echinacea ‘Doubledecker’
 • Echinacea ‘Primadonna White’
 • Verbena bonariensis
 • Actaea simplex ‘Black Negligee’
 • Salvia nemorosa ‘Sensation Deep Rose’
 • Lavandula ‘Grosso’
 • Heuchera ‘Dark Secret’
 • Anemone ‘Queen Charlotte’
 • Astrantia major
 • Aquilegia vulgaris ‘Winky Red and White’
 • Gaura lindheimeri
 • Digitalis purpurea
 • Lysimachia clethroides
 • Geranium sanguineum var. striatum
 • Aconitum napellus ‘Album’
 • Pennisetum ‘Fairy Tails’
 • Phlox paniculata ‘David’
 • Clematis armandii
 • Clematis ‘Madame Le Coultre’
 • Molinia caerulea ‘Moorhexe’
 • Hydrangea ‘Strong Annabelle’
 • Hydrangea ‘Petiolaris’
 • Rosa ‘Rose de Tolbiac’
 • Stachys byzantina ‘Cotton Ball’
 • Stachys ‘Black Adder’
 • Lavatera
 • Buddleja davidii ‘Pink Delight’
 • Luzula sylvatica

Geen gras?
Grappig vind ik het, dat heel wat mensen nog niet aan het idee kunnen wennen dat er in een tuin niet per definitie gras moet liggen. Integendeel. Ik krijg tegenwoordig vaak de opmerking dat ze ‘t allemaal wel mooi vinden, maar al dat werk niet zien zitten. “Doe mij maar onderhoudsvriendelijk met mijn gazonneke”, klinkt het dan. En dan moet ik heel hard lachen (maar kijk ik tegelijk ook bedenkelijk).
1) Aan de vaste planten border heb ik, eenmaal volledig beplant, nauwelijks extra werk. Ik moet niet wekelijks de grasmachine van stal halen om alles netjes te krijgen. Dat op zich vind ik al onderhoudsvriendelijk, maar dat komt misschien omdat gras maaien – in tegenstelling tot bij veel andere mensen – geen rustgevende invloed heeft op mij. 2) Bloemen zorgen voor zoveel meer diversiteit in de tuin dan een kort gemaaid gazon. Als je erin slaagt om een stukje onaangeroerd te laten en, samen met klaver, dovenetel en andere wilde bloemen, tot bloei te laten komen, dan ben ik helemaal mee. Anders heeft het geen enkel nut, tenzij als ideale geleider om het regenwater te laten doorsijpelen in de bodem. Maar nu klink ik weer alsof ik een ‘grashater’ ben, en dat ben ik niet. Ik vind gras, zeker in grote tuinen, een meerwaarde en vaak ook noodzakelijk. Maar in mijn kleine tuin zie ik er de voordelen niet van in. #sorrynotsorry

Een border beplanten is zoals een bloemstuk maken
Dat zei een oud leerkracht mij ooit, tijdens de les tuinarchitectuur. Ik begreep het niet meteen, maar er valt zeker iets te zeggen voor wat ‘ie toen zei. Vaak durven tuiniers hun planten niet dicht bij elkaar te zetten. Dan duurt het jaren vooraleer je tuin echt vol lijkt en daarnaast kun je op die manier onmogelijk een zogenaamd bordereffect creëren. Hoe dichter je planten bij elkaar zet, hoe mooier alles in elkaar lijkt over te vloeien. Heb geen schrik om bij elkaar te zetten, dat komt vaak het geheel ten goede. Oké, je moet uiteraard rekening houden met hoe groot een plant uiteindelijk wordt – aan planten die elkaar verstikken heb je ook niks – maar het kan best wat voller. Daarnaast is de bodem nooit helemaal onbedekt, iets wat het bodemleven alleen maar ten goede komt.

3 reacties op “Mijn plantenkeuze voor de borders

 1. Rina zegt:

  Fijne lijst met planten,
  Ik zou het fijn vinden , als ik klik op een soort, dat er dan een afbeelding van de plant komt .
  Kan je beter inschatten wat je plant in je tuin.
  Fijn!

 2. Veronique Sannen zegt:

  Hallo Angelo,
  Ik wil een border aanleggen naast ons huis omdat daar bijna nooit zon staat, het gras dat er nu staat zit altijd vol mos.
  Ook moeten wij een lelijke groene draad van de buren wegwerken. Sugesties ? Welke planten neem ik dan best, hou ook wel van kleur in de tuin

 3. Chantal Decrop zegt:

  Ik ben nog maar een beginneling ,maar kijk heel graag naar de filmpjes, die kun je af en toe kunt stoppen en dan weer doorgaan , zeer praktisch .Ik zou ook graag de foto’s van de bloemen er bij hebben dan kunnen we in een tuincentra beter kiezen .Proficiat met je mooie duidelijke info .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *