Een moestuin aanleggen: bakken en bedden

moestuin aanleggen

Na 2 dagen hard werken ziet de tuin er in één oogopslag helemaal anders uit. Ik ben helemaal happy, en ook een beetje uitgeput, maar dat is bijzaak. Samen met Les Potagers de Thomas hebben we moestuinbakken geplaatst, moestuinbedden gemaakt en een pad aangelegd. Een wereld van verschil. Hij is zeker nog niet helemaal klaar, maar de basis van de nieuwe moestuin is er. Ik kan stilaan beginnen met de aankleding, wat uiteraard ook gewoon belangrijk is in een mooie moestuin.

Moestuinbakken
Er zijn een aantal redenen waarom ik voor moestuinbakken heb gekozen.

 • Ik heb, net zoals veel anderen, een drukke job. Ik wilde een onderhoudsvriendelijke tuin. Nou ja, een tuin waar ik niet voortdurend onkruid zou moeten wieden. De moestuinbakken zijn daar een goede oplossing voor. Je start met een goede grondsamenstelling waar geen onkruidzaden in zitten. En dat lieve mensen, dat is onbetaalbaar, trust me.
 • Dit zijn vrij hoge moestuinbakken, niet van het type vierkante meter moestuin – die laag bij de grond geplaatst worden. Die hoogte zorgt ervoor dat de tuin een andere dimensie krijgt. Hoogte creëren betekent diepte maken.
 • De bakken zijn ergonomisch beter voor de rug. Je hoeft je niet voortdurend in bochten te wringen.
 • De grond in de bakken wordt sneller warm, omdat de zon alles flink gaat opwarmen. Je kunt iets vroeger van start. Opgepast: je moet daardoor wel vaker water geven.
 • Het uitzicht: geef toe, moestuinbakken zien er altijd zeer leuk uit. Echte eyecatchers.
een moestuin aanleggen
Links de moestuinbakken, rechts de verhoogde moestuinbedden.

Moestuinbedden
Omdat ik ook gewassen wil telen die dieper in de grond groeien koos ik voor een aantal verhoogde moestuinbedden. Het concept blijft hetzelfde als een vollegrond moestuin, hij wordt alleen opgehoogd en afgebakend. Minder onkruiden, veel onderhoudsvriendelijker. Bij het maken van de bedden heb ik het gras eerst weggehaald. Je zou het gras ook omgekeerd kunnen laten liggen en opvoeren met aarde, maar dat deed ik bewust niet. Het duurt namelijk wel een tijdje voordat alles gaat verteren. Ik wil liever meteen kunnen genieten van wortelen, pastinaken enz,…

Meer moestuin inspiratie?

Dit bericht is gepost in TV. Bookmark de link.

11 reacties op “Een moestuin aanleggen: bakken en bedden

  • Angelo Dorny zegt:

   Dankje, Stefaan!
   Het hout is zeer duurzaam, je hebt er jaren genieten van. Hoe betaalbaar het is bepaal je zelf natuurlijk :). Omdat de moestuin hier een project is hebben we alles in één keer gedaan, het kan ook stap-voor-stap. Succes!

 1. Roland Vansteenkiste zegt:

  Dag Angelo; ik zie dat uw serre op de foto helemaal achteraan staat tegen de schutting. Weet natuurlijk welke kant de zuiderkant is van uw tuin. Hopelijk niet de kant waar de schutting staat 🙂

 2. Valerie zegt:

  Dag Angelo

  wat zijn de afmetingen van jouw bakken en bedden? Dan hebben we een richtlijn om ons op te baseren…

  Bedankt!

  grtjes
  Valerie

  • Angelo Dorny zegt:

   Dag Valerie,
   Mijn bakken zijn 2,35 m lang en 1,20 m breed. De bedden zijn 2,5 meter lang e 2,3 m breed.
   Uiteraard kunnen die afmetingen voor iedereen anders zijn en kun je doen wat het best schikt in je tuin.
   Succes!

 3. Sonja zegt:

  Angelo,
  Zou ik onderaan mijn moestuinbakken een laag stenen (oude uitgebroken poreuze vloertegels) mogen leggen om dan verder op te hogen met een laag aarde? .. of wat raadt je aan om de moestuinbakken mee te verhogen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *