April is een drukke moestuinmaand. Er wordt gezaaid, geplant en in veel gevallen al een eerste keer geoogst. Yes, het nieuwe seizoen is nu echt begonnen! Maar wat kun je deze maand doen? Waar moet je rekening mee houden en wat dient er nu te gebeuren? Een overzicht.
Tijd voor asperges
Eind april kun je, afhankelijk van het weer, de eerste langverwachte asperges oogsten. Asperges zijn namelijk typische voorjaarsgroenten die tot wel 10 jaar op dezelfde plek kunnen groeien. En hoewel ze elk jaar het beste van zichzelf geven oogst je ze beter pas na gemiddeld 3 jaar, om uitputting te voorkomen. Witte asperges oogsten betekent goed uit je doppen kijken. Inspecteer elke dag het bed of perceeltje op barstjes in de grond. Dat wil immers zeggen dat een gebleekte asperge klaarzit om geoogst te worden. Wacht niet te lang want asperges groeien elke dag een beetje en voor je het weet worden ze groen door het zonlicht. Groene asperges zijn dan weer een stuk makkelijker omdat ze niet gebleekt hoeven te worden en op het juiste tijdstip moeten worden geoogst.
TIP
Je oogst asperges tot 24 juni, daarna houdt het op. Als je ze toch langer oogst, dan raken de planten uitgeput en kunnen er groeiproblemen ontstaan.
Pompoen en courgette
Als je de komende zomer en herfst wilt genieten van courgettes en pompoenen, dan moet je vanaf half april aan de slag. Vroeger beginnen heeft geen zin. Ze groeien snel en zouden wel eens te groot kunnen worden. Je zaait ze allebei beter meteen in potjes of in een zaaitray, ze hebben namelijk een hekel aan verspeend worden. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn, bedek met grond en geef water. Na gemiddeld 7 dagen zie je de eerste exemplaren verschijnen. Zet ze in de kas of aan een venster, waar de zon vaak schijnt.

TIP
Er wordt meestal aangeraden om zaden in zaai-en stekgrond te zaaien omdat die nauwelijks meststoffen bevatten. Maar courgettes en pompoenen zijn ontzettend sterk en groeien in zowat alle omstandigheden goed. Je kunt ze dus gerust in reguliere potgrond zaaien.
Komkommers
Ook komkommers kunnen vanaf april voorgezaaid worden, in de kas of op een zonnig plekje in de woonkamer. Voorzie een luchtige zaaigrond die je op temperatuur laat komen en plant de zaden in trays of kleine potjes. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn en geef water met een plantenspuit. Dek af met een plastic plaat of een kasje, om de ideale vochtigheidsgraad te bereiken. Na gemiddeld een week zie je de eerste zaailingen verschijnen. Zodra ze hun eerste echte blaadjes krijgen, verplant je ze naar een grotere pot, waarin ze blijven groeien tot ze hun definitieve plek krijgen aangewezen. Kaskomkommers plant je vanaf eind april al, komkommers die buiten groeien worden pas na de ijsheiligen (15 mei) in de grond gestopt vanwege kans op vorstschade.
Hang een insectenhotel op
Een bijenhotel, en bij uitbreiding een insectenverblijfplaats, zou tot een van de standaard tuinuitrustingen moeten behoren. In de siertuin en zelfs in de moestuin, maar vooral in de fruittuin hoort dit houten kastje thuis. Hang daarom een aantal insectenhotels op tussen het kleinfruit of de fruitbomen in je tuin. Dat stimuleert bijen om in de buurt te bestuiven en later ook te nestelen en eitjes te leggen. Het biedt ook onderdak aan alle nuttige insecten die plagen op je gewassen aanpakken. Denk maar aan lieveheersbeestjes en hun larven, maar ook aan oorwormen en gaasvliegen.

Kruiden zaaien
Je zaait nu alle kruiden die je deze zomer in de tuin wilt hebben. Peterselie, dille maar ook basilicum en koriander. Houd echter wel rekening met de kiemduur van een aantal kruiden. Peterslie kan tot wel 4 of 5 weken op zich laten wachten, terwijl basilicum bij warme temperaturen al na gemiddeld een week tevoorschijn komt.
- Peterselie: 4 à 5 weken
- Dille: 2 à 3 weken
- Koriander: 1 tot anderhalve week
- Basilicum: 1 week
- Bieslook: 1 tot anderhalve week
Dag Angelo,
zonet even door de groentetuin gelopen, ik zie bij de aardbeien dat de blaadjes bruine stipjes vertonen komt dit door de kleine groene wormpjes is daar een bio oplossing voor. Ook de stekelbes zit vol van kleine wormpjes (die is ondertussen volledig aangevreten).
Door de vorst zijn de blaadjes van de kiwibes zwart. Is er nog een mogelijkheid deze te redden, door de dode blaadjes weg te nemen.
Jammer maar ook de bloemkoolplantjes hebben vorstschade. Vervangen of niet.
De woelmuizen graven gangen in het perceeltje van de worteltjes, ook daar is maar de helft uitgekomen.
Wat doe je tegen woelmuizen. Onze kat kan de hoeveelheid blijkbaar niet aan.
Ik wil enkel met natuurlijke middelen werken.
Gelukkig… vandaag schijnt de zon en nu maar hopen op nachten zonder vorst.
Groetjes,
Brigitte