Moestuinkalender: de moestuin in maart

de moestuin in maart

Je kunt er niet om heen; de meteorologische lente is begonnen. De dagen worden opvallend langer en laat ons hopen dat ook de zon wat vaker van zich laat horen. Dat gezegd; maart is een drukke maand in de moestuin. Zeker voor de tuinier die alles zelf voorzaait en er een sport van maakt om de hele woonkamer én keuken vol te stouwen met zaaibakjes en potjes. Jawel, ik ben er één van. Welke klusjes moeten er deze maand gebeuren, wat kun je zaaien en hoe maak je de moestuin lenteklaar? Een overzicht.

Compost
Vanaf eind februari en begin maart kun je de moestuin lenteklaar maken. Dat betekent dat je de mulchlaag weghaalt, compost laat aanrukken en de grond losmaakt door middel van een woelvork. Om een gezonde bodem te hebben en te houden is het belangrijk om elk jaar compost in te werken. Compost bevat nauwelijks voedingsstoffen, maar het is vooral een ankerpunt voor water en voedingsstoffen in de grond. Zonder humus en compost zou de bodem al deze ontzettend belangrijke elementen niet kunnen vasthouden. Het houdt ook de structuur van je bodem stabiel. Compost wordt niet voor niets het zwarte goud van de tuin genoemd. Laat een laag van 5 tot 10 centimeter compost aanvoeren om daarna in de bodem te brengen.

De voordelen van een kas
Ik blijf het herhalen; een kas is de kers (of aardbei) op je spreekwoordelijke moestuintaart. Zo’n glazen huisje stelt je in staat om vroeger te zaaien, in de zomer onderdak te kunnen bieden aan heel wat zomergewassen en in het najaar anderhalve maand langer door te gaan. Vooral nu, wanneer het buiten nog koud kan zijn, is het met een zwakke lentezon al flink warm achter het glas. Het is de investering meer dan waard.

moestuinkalender maart
Voorzaaien in de kas; love it!

TIP
Wil je precies weten wanneer zaden in de moestuin goed zullen kiemen? Wacht af wat het onkruid in je tuin doet. Kiemt het niet, dan ben je te vroeg. Zie je de eerste kleine onkruiden tevoorschijn komen, dan zullen ook je groenten het prima doen.

Zaaien maar
Vanaf maart kunnen ook de tomaten gezaaid worden. Mijn innerlijke kind maakt nu een paar vreugdesprongetjes. Je zaait ze binnenshuis voor in bakjes of potjes. Het liefst op een plek waar de temperatuur 18 tot 20 °C bedraagt. Maar ook tuinbonen, erwten, spinazie, radijsjes, broccoli, bloemkool en onder andere zomerprei kan stilaan de grond in. Vanaf half maart poot ik trouwens ook de eerste uien en sjalotten.

Tuinbonen versus sperzieboon
Vooral bij beginnende tuiniers bestaat hier twijfel over. Tuinbonen zijn geen sperziebonen en omgekeerd. De tuinboon is een peulgewas dat vroeg gezaaid wordt en vanaf mei en juni geoogst kan worden. Sperziebonen zijn de klassieke boontjes die je pas na 15 mei zaait en de hele zomer lang kunt oogsten. Tuinbonen zijn weinig vorstgevoelig, terwijl sperziebonen een nacht met vorst niet overleven. Tuinbonen zaai je nu in potjes of meteen in vollegrond. Bescherm ze met een net om vogels op afstand te houden.

zaaien in maart
Met het zaaien van onder andere sperziebonen wacht je tot mei. Tuinbonen daarentegen kunnen nu wel al de grond in.

Een koude bak: klein geluk
Als je niet over een kas beschikt, dan kun je vroege voorjaarsgroenten zaaien in een koude bak. Een koude bak is een kweekruimte die wordt afgeschermd met een plastic plaat of raamwerk en zo de omgeving opwarmt. Je kunt ze kopen, maar ook zelf in elkaar timmeren. Je maakt dan een rechthoekige bak met houten planken of ander stevig materiaal en zet die op een zonnig plekje. Je kunt er in het vroege voorjaar radijsjes in zaaien, maar er is ook plaats voor sla, spinazie en zelfs kervel en peterselie. De bak is amper 30 tot 50 centimeter hoog, erin wandelen is dus onmogelijk.

Aan de slag

  • Erwten zaaien
  • Sla zaaien
  • Spinazie zaaien
  • Radijsjes zaaien
  • Tomaten zaaien
  • Peterselie zaaien en planten
  • Zomerprei zaaien
  • Uien poten
  • Sjalotten poten
  • Venkel: zaaien
  • Bietjes zaaien
  • Aardappelen poten
  • Bloemkool zaaien
  • Broccoli zaaien
  • Tuinbonen zaaien en planten
  • Wittekool zaaien
  • Kervel zaaien

Meer weten over zaaien en tomaten?

8 reacties op “Moestuinkalender: de moestuin in maart

    • Angelo Dorny zegt:

      Sla is een lichtkiemer en mag dus niet bedekt worden met een laagje grond, als je aan het zaaien bent. Misschien ligt dat wel aan de basis van het probleem?

    • emi zegt:

      Het resultaat van radijzen zaaien varieert nogal eens bij mij : soms heb ik mooie dikke radijzen, maar soms heb ik enkel prachtig loof. Kan dat iets te maken hebben met de maanstand ?

  1. Christel zegt:

    Angelo, ik heb in mijn serre moestuinbakken gemaakt met 20 cm moestuingrond omdat de grond bij ons vol met vuiligheid zit. Stel dat ik daar tomaten, paprika en zovoorts heb staan, moet ik dan heel de moestuingrond steeds bevochtigen of enkel naast de plant via bv een fles?

    • Angelo Dorny zegt:

      Dag Christel,
      Goede vraag! Ik zou – net zoals bij een vollegrondsteelt – een fles bij de plant zetten. Het heeft weinig zin om de hele bak water te geven. Daar zorgt regen wel voor.
      Heel veel succes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *