Najaar in de serre of kas

De herfst is officieel begonnen. Niet dat we veel zomer hebben gehad, maar ik schrok afgelopen week toch flink van de ommezwaai. Aan alles in de tuin zie je dat alles zich klaarmaakt voor de donkerste maanden van het jaar. Ook in de serre is het bijna afgelopen met de zomergewassen. Op een aantal tomatenplanten na, die ik halsstarrig weiger te verwijderen, is het serieus leeg aan het worden. Tijd om het gezellig te maken binnenin.

Anticiperen
Dat het stilaan leeg wordt in de serre ligt voor een groot stuk aan mezelf hoor, dat wil ik meteen duidelijk maken. Ik ben een nieuw boek aan het schrijven, en dan is structuur ver te zoeken. In het huishouden, maar helaas ook in de tuin. Ik kon in augustus en september nog gezaaid en geplant hebben, maar dat deed ik dus niet. Doe je dat wel, dan ben je de komende maanden zeker van af en toe een bescheiden, bij momenten zelfs vrij uitbundige oogst.

Weg met de tomaten
Het feit dat ik de tomaten nog niet heb weggehaald ligt naast het feit dat ik er te weinig tijd voor heb gehad ook een beetje aan het ontkennen dat de winter in aantocht is. Ik ben een kind van de zon, en die zien we de komende tijd steeds minder. Geen zonneklopper voor de duidelijkheid, maar mooi weer maakt mij zo oprecht blij dat ik elke keer wel een beetje huiver van de donkerste maanden van het jaar. Maar willen of niet, de herfst is er en het zal er de komende weken niet beter op worden. Dus weg tomaten. Bedankt voor alles, maar see you next year. Ik verwijder de planten en haal alle rijpe vruchten weg om alsnog op te eten. De onrijpe tomaten pluk ik en leg ik binnen om alsnog rijp te worden. Door er een appel of banaan bij te leggen bespoedig je dat hele proces nog eens. Van een win-win gesproken.

Kaarsjes aan
Om de komende tijd vooral te genieten van de serre, kleed ik ze gezellig aan. In onze serre ligt een vloertje, dus plaats voor wat meubeltjes en een zetel. Kaarsjes aan, en genieten. Hoewel het dan koud kan zijn zorgt een kacheltje ervoor dat het aangenaam zitten is. Ik maak ook plaats voor wat najaarsbloeiende planten, en hier en daar komen ook nog wat zaaisels te staan. Je kunt nu namelijk nog Lathyrus of reukerwten zaaien. Die komen nog op, blijven groen, overwinteren in de serre en gaan in het voorjaar sneller aan de groei. Lathyrus kan met gemak temperaturen tot – 5 graden overleven, dus mits bescherming haalbaar om volgend jaar sneller te genieten van al die bloemenpracht.

Ook op zoek naar een serre of kas?
Check ACD en plan een bezoekje aan hun showroom. Een echte snoepwinkel voor elke tuinier. Of kijk eens rond op hun website, ook een plezier.
www.acd.eu

3 reacties op “Najaar in de serre of kas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *