Neusrot en mulchen

Had ik evenveel geld als het aantal vragen dat me per dag wordt gesteld, dan was ik nu stinkend rijk. Daarom beantwoord ik maandelijks jouw vragen in een video! Ik geef de aftrap met topics rond neusrot, mulchen en het opbinden van tomatenplanten.

 1. Mulchen
  Stro, maar ook hooi, houtsnippers en gemaaid gras doen prima dienst als mulchmateriaal. Mulchen (spreek je uit als mulsjen) houdt langer het vocht vast in de bodem en zorgt ervoor dat je minder snel onkruiden krijgt. Een laagje van 5 centimeter op het grondoppervlak van je bodem aanbrengen is ideaal.
 2. Tomatenplanten opbinden
  In een kleine serre of kas zweer ik bij bamboestokken of tomatenspiralen, maar hoe groter het aantal tomatenplanten, hoe sneller ik naar een simpel touw durf te grijpen. Je maakt daarvoor onderaan de plant, net boven de grond, een lusje of knoopje en maak het touw bovenaan je kas vast. Draai de plant wekelijks met de klok mee rond het touw. Uiteindelijk zullen je planten zichzelf ondersteunen en stevig rechtop groeien. Ik maak dit jaar gebruik van aspergetouw – dat bestaat uit katoen. Je kunt natuurlijk ook voor een ander materiaal kiezen, als het maar stevig genoeg is.
 3. Oorzaken van neusrot bij tomaten, pepers en paprika’s
  Warmte en zonlicht: drogen de bodem uit en zorgt ervoor dat de plant geen of nauwelijks water kan opnemen. Als de plant niet voldoende water vindt in de grond, dan gaat ze op zoek naar een andere manier om vocht op te nemen. Vaak wordt dan water uit de vruchten gehaald, met het zwakker worden van de celwanden als gevolg. Die zwakke celwanden zullen uiteindelijk afsterven en kunnen een potentieel gevaar vormen voor neusrot. Mulchen is de boodschap.
  Te weinig calcium: kan de vrucht verzwakken. Calcium is namelijk van groot belang tijdens het hele groeiproces van een tomaat. Als er te weinig calcium in de bodem aanwezig is, dan worden de celwanden zwakker en kwetsbaar.
  Onregelmatig water geven: kan er ook voor zorgen dat tomaten neusrot ontwikkelen.
  Beluchten is belangrijk: zet de deur en/of dakraam dag-en nacht open. Luchtcirculatie is het sleutelwoord.

Heb jij ook een vraag? Laat ze me hieronder weten, en wie weet maken we er een video over!

Een reactie op “Neusrot en mulchen

 1. Verbeke rony zegt:

  Beste Angelo, ik ben Rony uit beveren leie, in mijn serre heb ik een 6 tal soorten tomaten staan waaronder coeur de boeuf , deze planten zitten met neusrot, zijn deze daar gevoeliger aan dan andere soorten,
  Bij het aanplanten heb ik niet te veel water gegeven ( in een bloempot langs de stam) zodoende dat ze een sterk wortelgestel krijgen, om de 2dagen vul ik de bloempot of bij hoge temperatuur dagelijks, en 1keer per week vloeibare tomatenmest zoals jij uitlegde bij aveve in waregem, wat zou ik misdaan hebben
  Alvast bedankt
  Groeten Rony

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *