Nu zaaien: tuinbonen

Tuinbonen zaai je doorgaans vanaf februari en maart. Het vroege voorjaar dus. Maar tuinbonen zijn eigenlijk rasechte ijsberen.Geen probleem met koude weersomstandigheden, nooit klagen ze. Om vroeger te kunnen oogsten in het voorjaar kun je ze nu al zaaien, halfweg oktober. Ze overwinteren dan in de serre of kas, bloeien vaak al in de winter en zijn oogstklaar vanaf maart en april (afhankelijk van het weer).

Nodig

  • Zaden van tuinbonen
  • Compost & potgrond
  • Gieter

Werkwijze

  1. Laat de zaden vooraf 24 u voorweken in een kom met water, dat maakt de zaadhuid week. -> makkelijker kiemen.
  2. Zoek een leeg plekje in de serre of kas – dat mag in het najaar geen probleem zijn.
  3. Maak de grond zaaiklaar door compost en potgrond onder te mengen.
  4. Stop de voorgeweekte zaden in de grond, op gemiddeld 10 centimeter van elkaar.
  5. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn, niet dieper.
  6. Geef water en houd goed vochtig, al snel kiemen de eerste exemplaren.
  7. Bij een milde winter bloeien de tuinbonen al in december en januari. Die bloemen geuren heerlijk zoet. Ik zet er vaak gewoon een tuinstoel, om te genieten van Moeder Natuur s’ N°5.
  8. Als het weer meezit oogst je de eerste tuinbonen al in maart en april, tot wel 2 maanden vroeger dan gewoonlijk.

3 reacties op “Nu zaaien: tuinbonen

  1. Jan Grouwstra zegt:

    Waarom niet wat dieper de grond in gestopt, die bonen? Daar krijg je dieper verankerde planten van die minder gauw omvallen. En je hoeft ze niet telkens opnieuw de grond in te stoppen omdat katten, ratten en weet ik wat voor dier-gespuis ze weer boven hebben gewoeld. Okay, vooral dat laatste zal alleen buiten spelen, maar daar zie ik de hobby-tuinders bonen toch blijven zetten; de beperkt beschikbare kasruimte, als die er al is, zal gereserveerd blijven voor gewassen die echt niet tegen kou kunnen.\nLeuk hondje, en goed van je dat je haar gewoon liet drinken! Het voorweken van de bonen, ja dan komen ze wel wat sneller boven.\nWelk ras heb je hier, trouwens? Zou Leidse Hangers kunnen zijn, zo te zien, maar ik heb zelf slechts ervaring met twee rassen, dus een kenner ben ik niet.

    • Angelo Dorny zegt:

      Dag Jan,\nDe bonen zitten gemiddeld zo diep als ze groot zijn. Dat is voldoende. Tuinbonen hebben op zich al moeite om rechtop te blijven staan, dus veel heeft dat er niet mee te maken. Hoe dieper je de bonen steekt, hoe langer ze erover doen om te kiemen – bij mij niet altijd goed meegevallen in het verleden. De variëteit is ‘Aguadulce’, geschikt voor vroege teelten. Een echte wintertuinboon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *